Bijgewerkt: 28 maart 2024

'Werkende armen' tentoonstelling geopend in het raadhuis

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Dorien Mijksenaar
27-11-2010

In het jaar tegen de armoede organiseerde de FNV een tentoonstelling met portretten van en interviews met 'werkende armen'. De tentoonstelling 'Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand' is te zien in het raadhuis van Amstelveen van 26 november 2010 tot 7 januari 2011.

Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

SP-Amstelveen vraagt de bezoekers van deze tentoonstelling de petitie 'Armoede werkt niet' te ondertekenen. In plaats van banen scheppen, wil het kabinet 30.000 banen in de sociale werkvoorziening schrappen. Hier op de foto tekent een Amstelvener de petitie


De opening van de fototentoonstelling werd verricht op vrijdag 26 november 2010 door Jan Willem Groot (CDA) plaatsvervangend wethouder van Werk en Inkomen van wethouder Jacqueline Koops (CU). De inleiding werd gehouden door Dorien Mijksenaar (raadslid GroenLinks) en Ans Pelzer, beleidsmedewerker van de FNV vakbond. De Amstelveense actrice Els Holtzer voerde een monoloog op over een alleenstaande moeder Gerda, die haar dramatische levensverhaal vertelt.

Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dorien Mijksenaar, raadslid voor GroenLinks verwelkomt alle aanwezigen in het raadhuis


'Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt'

Met 19 fotoportretten, formaat 2,20 x 1 meter, vraagt deze tentoonstelling aandacht voor 'werkende armen'. Dit zijn mensen die hard werken en desondanks de eindjes nauwelijks aan elkaar weten te knopen. Vaak zijn het alleenstaande ouders, meestal moeders. Vaak verrichten zij werk onder risicovolle omstandigheden.

Gelijknamig boek

De tentoonstelling komt voort uit het gelijknamige boek. Hierin zijn, naast de portretten, 19 interviews opgenomen. ‘Onzeker bestaan’ is geschreven door Will Tinnemans, de foto’s zijn van Chris de Bode. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandels.

Dorien Mijksenaar raadslid van GroenLinks verwelkomde alle aanwezigen in het raadhuis, die in hun vrije tijd de tentoonstelling kwamen bekijken: 'Het is een heel bijzondere tentoonstelling. Toen ik in juni dit jaar deze tentoonstelling had gezien in Nieuwegein, werd ik ontroerd toen ik de verhalen las, maar ook boos en verdrietig en dacht ik, dit moet Amstelveen ook zien.

Waarom laten wij toch toe, dat de mensen aan de rafelrand van de maatschappij gezet worden en eindeloos moeten knokken om overeind te blijven? Amstelveen is geen slaapstad, maar een verzameling van wakkere mensen met alle facetten van de maatschappij'- voegde ze nog toe.

Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

drs. Ans Pelzer beleidsadviseur van de FNV Vakcentrale aan het woord


Anne Pelzer van FNV, de volgende spreker zei vervolgens: 'De belangstelling voor dit onderwerp is heel groot en dat is terecht, want wij hebben een groeiende groep mensen met inkomen uit arbeid, die toch in de armoede terechtkomen. Dat gaat waarschijnlijk in de toekomst voor een nog grotere groep gelden.'

Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De aanwezige Amstelveners luisteren naar de toespraken


Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De jongste bezoeker van de tentoonstelling


Wethouder Jan-Willem Groot (CDA), wethouder Werk en Inkomen zei het volgende: ' In de vorige periode had ik dezelfde portefeuille, een heel bijzondere, want het gaat altijd over mensen. Altijd over emoties en het is altijd ingewikkeld. Wij proberen het als gemeente zo goed als kan voor iedereen een goede regeling te treffen. Wij vinden het ontzettend belangrijk als college, als coalitie, als gemeenteraad, dat wij in Amstelveen een heel sociaal beleid hebben.'

Vervolgens zei de wethouder: ' Ook in deze tijden van bezuinigingen gaan wij niet aan ons sociale beleid tornen, wij gaan het geld ergens anders halen en wij gaan de minima niet de dupe laten worden van het feit, dat wij als gemeente minder inkomsten hebben!'

Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Actrice Els Holtzer tijdens haar monoloog


Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan-Willem Groot (CDA) wethouder: 'Wij vinden het ontzettend belangrijk, dat wij in Amstelveen een heel sociaal beleid hebben'


Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een bezoeker bekijkt de foto's en leest de verhalen van de mensen


Rafelrand Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het verhaal en de foto's van een schoonmaakster, een wijkgebouw beheerder en een postbesteller op een van de panelen


Dinsdag 7 december 2010 worden discussies georganiseerd door de Werkgroep Politieke Avonden en het Intercultureel Vrouwenplatform in de Buurtkamer, Van der Hooplaan 180. Tussen 13.00- 14.30 uur en ’s avonds van 20.00- 21.30 uur.

Kun je (over)leven van een minimum inkomen? De Amstelveense actrice Els Holtzer zal beide keren een verhaal vertellen. Kom uw eigen verhaal vertellen. Kunnen wij iets voor elkaar betekenen?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.