Bijgewerkt: 29 maart 2024

'Woonquote' voor eigenwoningbezitters veel te laag vastgesteld

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
17-08-2011

Vereniging Eigen Huis vindt, dat de overheid de 'woonquote' voor eigenwoningbezitters veel te laag vaststelt. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis over de afgelopen 12 maanden blijkt, dat de eigenwoningbezitter gemiddeld bijna € 400,- per maand aan onderhoud en verbetering hebben uitgegeven, waar in de officiële woonquote van de overheid geen rekening mee wordt gehouden.

In werkelijkheid besteden eigenwoningbezitters gemiddeld een groter deel van hun inkomen aan wonen, dan huurders. De woonquote die de basis is voor allerlei overheidsbeleid dient dan ook te worden aangepast.

Maar liefst 38,6% van het netto inkomen van eigenwoningbezitters ging in de afgelopen 12 maanden op aan wonen. Dat is veel meer, dan de officiële woonquote van 26,3% waar de overheid mee rekent. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Vereniging Eigen Huis, gepubliceerd in het Woonpeil van augustus 2011.

badkamer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een verouderde badkamer vernieuwen kost ook een paar duizend euro voor de huiseigenaar


Een groot deel van de kosten die noodzakelijk zijn voor het onderhoud en up to date houden van de woning worden niet in de woonquote van de overheid meegenomen. Huurders betalen volgens de overheid 36,6% van hun inkomen aan wonen. Vereniging Eigen Huis vindt het onacceptabel, dat binnen en buiten de politiek uitgegaan wordt van gegevens die zo sterk afwijken van de werkelijkheid. De vereniging wil dat de woonquote van eigenwoningbezitters voortaan een realistisch beeld geeft van de woonlasten van eigenwoningbezitters.

Woonquotes geven aan, welk deel van het netto-inkomen op gaat aan wonen. Hieronder vallen huur- en hypotheeklasten, belastingen en heffingen, energiekosten en alle andere lasten die verband houden met het wonen. De politiek en de overheid stemmen hun beleid mede af op de opgegeven woonquotes.

Een verkeerde weergave daarvan kan tot verkeerde beslissingen leiden, bijvoorbeeld ten aanzien van de inkomenspolitiek, de verdeling van de lastendruk en in het kader van noodzakelijke bezuinigingen. Uitgaven voor onderhoud en woningverbetering zijn tot nu toe niet in de woonquote opgenomen, omdat duidelijke cijfers hierover ontbraken. Lees ook: Goed onderhoud kost eigenwoningbezitter grof geld



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.