Bijgewerkt: 24 juli 2019

Workshop interactief voorlezen op Kronenburg

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
25-06-2016

De vluchtelingen en hun kinderen op noodlocatie Kronenburg hebben recht op de 3 B basisvoorzieningen Bed, Bad en Brood. Gelukkig toonde workshophouder Carolien Heijlman van Bibliotheek Amstelland afgelopen vrijdag 24 juni 2016, hoe vrijwilligers in Amstelveen kunnen bijdragen aan de 4e B: voorziening van Boek.

In haar enthousiaste workshop reikte Caroline de voorlezers tips aan hoe je de kinderen op een actieve en plezierige manier kunt betrekken bij het verhaal. Het belangrijkste doel voor de kinderen in Kronenburg is het vergroten van de woordenschat. Voorlezen is een uitstekend communicatiemiddel bij meertalige (jonge) kinderen. Eigenlijk kun je wel zeggen, dat zonder veel voorlezen en prentenboeken de taalverwerking niet zo soepel en vooral niet zo leuk zal verlopen. Voorlezen is een onmisbaar onderdeel van de taalverwerving en leidt het kind van buitenlandse herkomst spelenderwijs binnen in de Nederlandse taal en cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto K. Willems - 2016)

Workshop interactief voorlezen op Kronenburg


De bibliotheek heeft een collectie samengesteld voor Kronenburg die op verschillende manieren ingezet kan worden bij de taalontwikkeling van de kinderen. Denk hierbij aan samen praten met behulp van aanwijsboeken en tekstloze prentenboeken. Zowel eenvoudige prentenboeken als moeilijker prentenboeken. Ook zijn er informatieve boeken voor de oudere kinderen. In prentenboeken met meer tekst staat ook ‘boekentaal’: woorden en zinsstructuren die kinderen alleen leren uit boeken. Daarom zijn prentenboeken zeer geschikt voor de oudere kinderen. De illustraties vertellen hun verhaal bij de tekst en maken het zo makkelijker om een verhaal te begrijpen.

De gedreven vrijwilligers kunnen één tip direct in praktijk brengen. Een thema vasthouden door op drie achtereenvolgende keren hetzelfde boek aan kleine kinderen interactief voor te lezen. Dan vanuit dat thema een liedje te zingen en een spelletje te doen. Het thema deze week is: Kinderboerderij Elsenhove. Volgende week zaterdag gaan de gezinnen hiernaartoe. Deze week zal er rond Boer Boris (schrijver Ted van Lieshout) gespeeld en gezongen worden:

Boer Boris heeft een boerderij.
Daar hoort 1 grote tractor bij.
Daar rijdt hij mee over zijn land.
Zie je de sporen in het zand?
Boer Boris heeft een boerderij.
Daar horen ook 2 schuren bij.
In de ene wordt het graan bewaard.
In de andere staat Knol, het paard.

Bibliotheek Amstelland gaat voor de taalontwikkeling en de vrijwilligers gaan voor het geluk van ‘onze’ Kronenburgers. Denken in mogelijkheden en zich inzetten met voelbare energie door workshophouder Carolien Heijlman en de voorlezers dragen bij aan blije kindergezichten in Kronenburg. Fijn, deze vruchtbare samenwerking!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.