Bijgewerkt: 28 maart 2024

Opening Crematorion - 2016

Foto's -> Gebeurtenissen -> Zorgvlied

Opening Crematorion
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op de weg naar het crematorium ligt deze grote kei met de gegraveerde tekst:
'Start bouw eerste Crematorion in Nederland 21. 9. 2015 wethouder Peter Bot'

Op donderdagavond 14 april 2016 vond de officiële opening van het Crematorion plaats, op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Met de realisatie van het Crematorion gaat een jarenlange gekoesterde wens van vele klanten, om op Zorgvlied te kunnen cremeren, in vervulling. Met het Crematorion introduceert Zorgvlied een vernieuwend en eigentijds concept om bij een crematie de overledene tot het laatste moment te begeleiden en op een eigen individuele wijze afscheid te nemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Aula van Zorgvlied


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een aftakelend echtpaar in brons voor de Aula, met de gravure: '....deze drie, maar de grootste dromen....'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Arpad Nesvadba, de directeur van begraafplaats Zorgvlied verwelkomt alle aanwezigen

De ontvangst was vanaf 19.30 uur in het mooi verbouwde Paviljoen naast de Aula. Daar stond niet alleen koffie en thee klaar voor de genodigden, maar ook diverse etagères, prachtig opgemaakt met petit-fours en daartussen vers fruit. Men had met name leden van de begrafenisbranche en de pers uitgenodigd en de persredactie van Amstelveenweb.com was er al vroeg. Want wat toch altijd wel weer lastig is, blijft het parkeren, aangezien er niet veel gelegenheid is bij gebeurtenissen als deze, of bij een uitvaart, waar veel mensen komen. Zodoende kon de redactie alles vast goed vastleggen, voordat de plechtigheid, de opening van het nieuwe Crematorion zou beginnen. Al met al kwamen er zeker 200 genodigden en om 20.00 uur stond gepland om naar de Aula te gaan, met de hoop dat als de inleidende sprekers klaar waren, het al wat zou schemeren als men richting het Crematorion zou lopen. Het bijzondere ontwerp van GroupA architecten geeft met de symboliek van de opgaande vormgeving en de materiaalkeuze voor het Crematorion, ruimte voor de behoefte aan spiritualiteit en intimiteit. Arpad Nesvadba, directeur van de begraafplaats Zorgvlied verwelkomde alle aanwezigen en nodigde wethouder Bot uit om zijn openingstoespraak te houden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Op de eerste rij zitten veel ambtenaren van de gemeente Amstelveen die op de een of andere manier betrokken zijn geweest met het 'Crematorion project'

Toespraak wethouder Peter Bot (BBA) gemeente Amstelveen
tijdens de opening van het Crematorion op begraafplaats Zorgvlied op 14 april 2016

'Dames en heren,
Hartelijk welkom. U moet weten dat ik vandaag op de Innovatie Expo in Amsterdam ben geweest. Een aaneenschakeling van innovatieve projecten. Hoe mooier kan ik dan de avond beginnen met het officieel openen van hèt innovatieve project van de gemeente Amstelveen, óók in Amsterdam?! De opening van het Crematorion van Begraafplaats Zorgvlied in aanwezigheid van u, architecten van Group A, hoofdaannemer Thoolen, klanten, raadsleden, pers en natuurlijk de medewerkers van Zorgvlied en de gemeente Amstelveen. Heel hartelijk welkom allemaal. Vandaag open ik officieel het Crematorion en er is al even proefgedraaid, echt waar hoor! In tegenstelling tot in een traditioneel crematorium, staat in ons Crematorion alleen een verbrandingsoven in een half open ruimte met overkapping. De afscheidsbijeenkomst is elders. Cremeren op Zorgvlied kent hiermee een eigentijds en persoonlijk karakter. Het woord crematorion is overigens een samenvoeging van cremeren en het sterrenbeeld Orion. En dat is precies wat er in het Crematorion gebeurt, verbranden en verenigen met de sterren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Bot (BBA) wethouder Zorgvlied aan het woord

Eindelijk is cremeren mogelijk op Zorgvlied. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling. Eind jaren zeventig werd namelijk al gesproken over een Crematorium op Zorgvlied, maar in al die tussenliggende jaren is het er nooit van gekomen. In het licht van deze lange geschiedenis wil ik dan ook een groot compliment maken aan de voortvarendheid van de huidige Amstelveense gemeenteraad. Zij zijn in augustus 2014 zonder slag of stoot en unaniem, akkoord gegaan met de kredietverlening voor de bouw. En zie hier het resultaat. De belangstelling voor cremeren neemt explosief toe, vooral in de regio Amsterdam. Dus u kunt zeggen, ons Crematorion, de vierde crematiemogelijkheid in deze regio, gaat op het juiste moment van start. De behoefte van nabestaanden om de overledene tot het laatste moment te begeleiden, is als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. Nabestaanden willen namelijk graag een eigen en persoonlijke invulling geven aan de uitvaart. Zo is het mogelijk dat de afscheidsbijeenkomst in hun eigen huiskamer, in de voetbalkantine, maar natuurlijk ook hier in de aula of in het chalet van Zorgvlied, gehouden wordt. Na de afscheidsbijeenkomst volgt het laatste onderdeel van de uitvaart, dat te vergelijken is als bij een begrafenis. Nabestaanden brengen de kist door de monumentale parkachtige lanen van Zorgvlied zelf naar het Crematorion.

Als ze bij het prachtige Crematorion zijn aangekomen – u kunt het straks met eigen ogen zien èn ervaren – zult u onder de indruk zijn van de vertaling van de eisen in het innovatieve ontwerp door GroupA architecten. Ik voelde me volledig verrast, toen ik het Crematorion voor het eerst zag. Dit is zo anders dan de veelal kille en wat zakelijke crematoria. U ziet een lichte tipi achtige constructie van wit tentdoek met een hoogte van 16 meter. Het richt zich als het ware op naar de hemel, naar de kosmos. Bovendien wordt het gebouw ook nog eens één geheel met de omliggende natuur. In het Crematorion kunnen nabestaanden er voor kiezen om de kist onder de overdekte luifel achter te laten, of zelf in de oven te brengen. We merken dat steeds meer mensen voor dat laatste kiezen. Het Crematorion geeft op deze manier ruimte aan het persoonlijke afscheidsritueel. Het fysiek wegbrengen van de kist is weliswaar heel definitief, maar het geeft ook een soort rust.

Dames en heren, met dit prachtige Crematorion heeft Zorgvlied eens en te meer bewezen, dat ze voortrekker wil zijn bij nieuwe ontwikkelingen, zónder daarbij het authentieke en monumentale karakter van Zorgvlied te niet te doen. Zorgvlied vindt het belangrijk, dat iedereen zich hier prettig voelt. Vandaar ons motto: Thuis op Zorgvlied.

Ik bedank Arpad Nesvadba, het hoofd van Zorgvlied en zijn team heel hartelijk voor hun bezieling en alle inzet bij de realisatie van dit Crematorion. (Graag een hartelijk applaus voor hen). Voordat ik de symbolische openingshandeling doe, geef ik graag het woord aan Arpad Nesvadba.' – sloot wethouder Bot zijn openingstoespraak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De video die men liet zien, toont de bouwwerkzaamheden van het Crematorion

Na de toespraak van de wethouder kwam Arpad Nesvadba, directeur van begraafplaats Zorgvlied naar de microfoon en vertelde:

'Dank, wethouder Peter Bot voor uw mooie woorden, felicitaties en het vertrouwen dat u in ons heeft gesteld bij de realisatie van dit project. Ook ik wil alle betrokken partijen en hun medewerkers feliciteren met dit resultaat. Een resultaat waar veel denk- en droomwerk aan vooraf is gegaan. We wilden met elkaar een mooie plek creëren waar je je dierbare, als het dan toch moet, graag naar toe wilt brengen. Maar wat is mooi en wat is passend en wat voldoet aan de gewenste sfeer die ruimte geeft aan de emoties van het moment? We zijn uitgegaan van vragen die er leven bij nabestaanden die net een dierbare hebben verloren, maar ook bij omwonenden van Zorgvlied. We wilden met iedereen rekening houden en tegelijkertijd onze wensen, dromen en beelden tot uitdrukking brengen. Adviesbureau M3V heeft dat in een selectie van foto’s in een moodboard gedaan, waar we mee naar een architect konden. Dank voor jullie inzet M3V.

We zochten voor Zorgvlied naar een modern gebouw en liefst avant garde, dat kon voortborduren op onze gebouwen in de tijdlijn van 1870, 1930, 1997 en rekening hield met de oprukkende bebouwing van de ons omringende Zuid-As. Wij vonden in Maarten van Bremen van GroupA de architect die onze wensen kon verwezenlijken. Met veel inlevingsvermogen heeft hij de goede materialen gekozen en het ontwerp gemaakt voor het Crematorion. Dank Maarten, voor je bevlogen ontwerp. Een woord van dank past natuurlijk zeker Robbert Thoolen van de afdeling Vastgoed van de gemeente Amstelveen. Onder zijn ervaren en kundige leiding is het Crematorion tot stand gekomen. Robbert, met jou feliciteer ik alle medewerkers en contracters voor het behaalde resultaat.

Dan voor de deskundigen onder ons: we hebben na een gedegen tendering gekozen voor de crematieoven DFW model 6000. Elf van onze medewerkers/sters hebben hiervoor een inspirerende cursus bij DFW gevolgd. Directie en medewerkers van DFW, dank. Tot slot bedank ik het hele team van Zorgvlied en met name Hans IJskes voor de enorme inzet om achter de schermen en op momenten, waarop het echt aankwam bij te springen en zaken te regelen, of uit te voeren. En ook vanavond springen alle collega’s bij om van deze feestelijke opening een succes te maken. Het Crematorion is een project van ons samen. Voor u. Genoeg gesproken. Want, beeld zegt meer dan 1000 woorden. Laat u inspireren door een film over de creatie van ons Crematorion. En volg ons daarna naar het eerste Crematorion van Nederland.’ De korte video die vervolgens werd vertoond liet alle bouwwerkzaamheden van het Crematorion vanuit diverse hoeken en van bovenaf zien en het plaatsen van de oven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Bot en directeur Nesvadba voor de Aula, begeleiden de aanwezigen naar de 'crematie'




Toen was het tijd om de wandeling naar het nieuwe gebouw te maken. De kistdragers van de begraafplaats droegen een symbolische kist, daarbij handelend als bij een daadwerkelijke uitvaart, plechtig en sereen. De aanwezige gasten liepen achter de dragers door de met lampjes verlichte paden van Zorgvlied naar het Crematorion. Aldaar aangekomen werd de ‘kist’ op het plateau van de oven gezet en blies een medewerker de ‘Last Post’ op een klaroen. De kist werd in de oven geschoven en toen het luik weer was gesloten, zong singer-songwriter Lenny Kuhr (1950) twee zeer aangrijpend mooie liederen, die goed pasten bij de in scene gezette situatie. Hierbij werd zij begeleid door gitarist Cor Mutsers en Mischa Kool op basgitaar. Velen waren erg onder de indruk en sommigen hadden het idee, dat het hier daadwerkelijke om een uitvaart ging, aangezien alles zo realistisch werd uitgevoerd, inclusief de muziek en zang.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Arpad Nesvadba loopt voor de stoet


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ook een paar gemeenteraadsleden van Amstelveen waren op Zorgvlied aanwezig, zoals Walter Vervenne van VVD (r)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De vorm van de buitenkant van het Crematorion van begraafplaats Zorgvlied is een tipi. De tipi (ook teepee) is een conische tent van de indianen in Amerika, traditioneel gemaakt van dierlijke huiden op houten palen. In dit geval een uitgewerkt idee van de architect, dat goed in de omgeving past


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De 'kistdragers' zijn bij het Crematorion aangekomen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De genodigden volgen de nog nooit vertoonde 'crematie' op Zorgvlied


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De 'kist' wordt op de automatische invoerslede gelegd en met een druk op de knop langzaam de crematieoven ingeschoven


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Bob blaast de klaroen voor het Crematorion en zet de toon van de uitvaart


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Zangeres Lenny Kuhr zingt sfeervolle liedjes met gitarist Cor Mutsers en Mischa Kool op basgitaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Zangeres Lenny Kuhr begon in 1967 toen zij het Cabaret der Onbekenden won en bracht toen ook haar eerste single 'Laat maar uit' met een tekst van Armand. In 1969 werd zij samen met het Verenigd Koninkrijk (Lulu), Frankrijk (Frida Boccara) en Spanje (Salomé) winnares van het Eurovisiesongfestival in Madrid met het liedje 'De troubadour', dat zij zelf gecomponeerde. Haar stijl en zangkwaliteit is nog steeds als vanouds, zoals vele tevreden luisteraars op Zorgvlied kunnen bevestigen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Na het miniconcert van mevrouw Kuhr kregen de gasten een rondleiding in het Crematorion. Op de foto is de crematieoven van Dutch Furnace Works, DFW Europe te zien. Furnace is afgeleid van het Griekse woord Fornax, dat oven betekent


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De computergestuurde bediening van de oven. Via de zeer betrouwbare continu meeting van zuurstofpercentage, temperaturen en onderdrukken, wordt een constant crematieproces verkregen, waardoor met de oven een zeer economisch gasverbruik wordt bereikt


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De ovendeur van de crematieoven is nu nog open, aan de achterkant, waar men de as in de asla kan doen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Veel bezoekers kijken met dubbele gevoelens naar de crematieoven, met veel emotie, maar ook met een soort herkenning, dat hier voor vele mensen hun fysiek bestaan op aarde eindigt. En hier worden de woorden 'ashes to ashes' echt realiteit


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De aslade, waar de stoffelijke resten van de overledene worden verzameld na de crematie

Maar al snel was die sfeer voorbij en mochten alle aanwezigen het gebouw vanbinnen bekijken, de oven aan de achterkant, de asla, de installaties en kregen daarbij duidelijke uitleg. Ondertussen was de avond al gevallen. Een prachtige halve maan en de lampjes langs het pad, gaven aan, hoe de aanwezigen weer terug konden lopen naar het Paviljoen, waar men nog een drankje en hapje kon nuttigen ter afsluiting. Een bijzondere avond en Amstelveen heeft op Zorgvlied weer een mooie extra dienst erbij gekregen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het Crematorion op begraafplaats Zorgvlied in 2018


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebeurtenissen