Bijgewerkt: 21 november 2024

Kaagbaan Experience - 2017

Foto's -> Schiphol -> Schiphol 2017-2024

Kaagbaan Experience
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

The Base gebouw op Schiphol-Oost

Speciaal voor omwonenden organiseerde Schiphol op zaterdag 8 en zondag 9 april 2017 de Kaagbaan Experience, omdat de Kaagbaan tussen 20 maart en 28 mei 2017 gesloten is voor het groot onderhoud. Op de zonnige zaterdag 8 april verzamelde de redactie van Amstelveenweb.com al haar krachten en reed naar gebouw ‘The Base’ op Schiphol. Vanaf dat punt zouden de bussen naar de Kaagbaan rijden om aldaar de werkzaamheden te bekijken. The Base is het kloppend hart van Schiphol Centrum en een combinatie van kantoorruimten, faciliteiten en voorzieningen. Op de uitnodiging stond dat de we om 11 uur in The Base aanwezig moest zijn, dus gingen we tijdig op pad, want een goede plek in de bus was voor onze webbezoekers noodzaak. Alles was goed geregeld, want iedere Experience bezoeker die met de auto kwam mocht gratis parkeren in de garage voor het gebouw. We kwamen rond 10.45 uur aan, veel te vroeg, want eenmaal binnen bleek dat onze bus pas om 11.45 uur richting de Kaagbaan zou rijden.

Er was een limiet aan bezoekers van 1000 personen en elke groep kreeg een andere kleur polsband en een andere vertrektijd. Zo hadden we het niet geïnterpreteerd, maar gelukkig werd de inwendige mens door The Base goed verzorgd. Iedereen kreeg koffie of thee met een muffin en er was genoeg ruimte om rustig te zitten, te praten, te lezen of een schaakspel te spelen. De organisatie van Schiphol Group was erg goed, maar ze willen op deze twee dagen natuurlijk wel wat goodwill bij de bezoekers kweken, vanwege alle geluidshinder die de omwonenden moeten doorstaan vanwege de werkzaamheden.

Die omwonenden kwamen uit Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Bergen, Bodegraven-Reeuwijk, Castricum, De Ronde Venen, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede, Heiloo, Kaag en Braassem, Katwijk, Landsmeer, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Muiden, Nieuwkoop, Oegstgeest, Oostzaan, Ouder-Amstel, Teylingen, Uitgeest, Uithoorn, Waterland, Weesp en Zaanstad. Want het zijn deze inwoners die nu extra last hebben van het kabaal van de vliegtuigmotoren, maar ook van de stank die veroorzaakt wordt door regelmatige kerosinelozing, als bij intercontinentale vluchten het gewicht van het vliegtuig moet worden verminderd tijdens de landing, of vanwege een noodsituatie aan boord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In The Base hebben wij genoeg tijd om wat te nuttigen, voor de expeditie naar de Kaagbaan start


Tijdens de Experience dagen werden de bezoekers meegenomen naar de wereld van het baanonderhoud en werd informatie in de bus verstrekt door medewerkers van Schiphol: over het aantal vertrekkende en landende vliegtuigen per jaar, het aantal reizigers, hoe ze de baan 24 uur per dag veilig houden, vrij van vogels, waar brandweer paraat staat en nog veel meer. Eindelijk was het zover en mochten we in de bus plaatsnemen. Via een route die je anders nooit over Schiphol maakt, kwamen we na 20 minuten rijden aan bij de Kaagbaan. De werkzaamheden van de aannemer - Bouwbedrijf Heijmans op het terrein zijn heel divers en men was in de verte ook nog druk bezig.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De bus komt er aan en dan kunnen wij eindelijk naar de Kaagbaan reizen


Op de Kaagbaan was er genoeg te doen en te bekijken. Medewerkers van bouwbedrijf Heijmans beantwoordden alle vragen, je kon een foto laten maken, met krijt op de Kaagbaan schrijven, zodat je later in het asfalt vereeuwigd bent, op een vliegtuigtrap klimmen om goed in de rondte foto’s te maken, de afvoerputten berkijken, nou verder te veel om op te noemen. Omdat het steeds warmer werd, kon als je dorstig werd een flesje water pakken, je kreeg een stukje oude Kaagbaan mee, een poster van de landingsbanen, een Heijmans sleutelhanger en Heijmans pepermuntjes. Al met al was het dus heel erg leuk, een dagje uit op de Kaagbaan Experience. Na ruim drie kwartier kwam de bus onze groep weer ophalen en de rit ging nu langs een andere route, zodat we de werklieden van de Kaagbaan en alle machines nog eens goed konden bekijken. Echt een geweldig evenement om te hebben meegemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op een van de infoborden staat deze tekening met de titel: Schiphol groeit


Kaagbaan en werkzaamheden.
De Kaagbaan is al 57 jaar lang een belangrijke baan voor Schiphol: omdat hij de minste geluidsoverlast veroorzaakt, wordt hij intensief gebruikt. De start- en landingsbanen van Schiphol hebben heel wat te verduren. Gemiddeld blijft er bijvoorbeeld 700 gram rubber per wiel op de baan achter na een landing en een vliegtuig weegt duizenden en duizenden kilo's. Er moet een dikke laag beton, cement en zand worden gebruikt om die klappen op te vangen. De 'nul-zes-twee-vier', het nummer van de Kaagbaan '0624' verdient dus wel een opknapbeurtje!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bouwbedrijf Heijmans heeft voor de bezoekers veel van hun grondbewerkingsmachines tentoongesteld naast de Kaagbaan. De asfaltwals is een voertuig dat wordt gebruikt om materiaal, zoals steenslag, zand of asfalt te verdichten. Deze machine werkt direct achter de asfalt-spreidmachine en kan statisch en trillend walsen. De stalen rollen van de machine worden gekoeld met water, om te voorkomen dat het asfalt aan de asfaltwals vastplakt


De 10 weken durende opknapbeurt wordt ook gebruikt om heel veel andere zaken aan te pakken. Drainage, nieuwe lampen, en het opnieuw aanleggen van olifantengras, een geluidsabsorberend gras, dat ook nog CO₂ opneemt. Het voordeel van dit gras is, dat vogels en wilde ganzen het niet zo prettig vinden om daar te schuilen en dat is weer een gevaar minder tijdens start-, of de landingsprocedure van de vliegtuigen. Dat gevaar is de zogenaamde 'birdstrike' (Bird Aircraft Strike Hazard), een botsing tussen een vliegende vogel, of vleermuis die door de turbines in de straalmotoren worden gezogen! Het gras rondom de start- en landingsbanen is altijd tussen de 15 - 22 cm hoog. Schiphol heeft ook een vogelwachter die rijdt in een speciale wagen, de 'Kieviet', langs de banen die in gebruik zijn en verjaagt de vogels met lichtkogels en geluidsbandjes met angstkreten van vogels. (De vogelwachters worden door de werknemers ook Kieviten genoemd!).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Veel mensen gaan op de trap om van de hoogte rond te kijken, of foto's / video's te maken


Bij de Kaagbaan wordt de oude laag asfalt verwijderd, daarna zal de baan 'in profiel' worden gebracht. Gemiddeld wordt er daarna 10 cm nieuw asfalt aangebracht met ongeveer 3500 vrachtwagens en let wel die 3500 vrachtwagens hebben eerst al het oude asfalt weggevoerd. Naast de baan wordt ook al het grasland opnieuw ingezaaid met hoog gras, zodat het onaantrekkelijk wordt voor vogels. Aan weerskanten van de baan worden waterafvoergoten gelegd, waarvoor ook afvoerputten worden gegraven. De grootste riolering die wordt geboord is 1.66 m dik en 312 m lang. Qua oppervlakte in voetbalvelden moet je 130 keer het veld over: 84,3 hectare / 64 Are per veld = 130! Er zijn over de lengte van de hele Kaagbaan kilometers nieuwe bedrading gelegd, die onder het asfalt komen te liggen, omdat de gehele baanverlichting en bebording wordt vervangen door LED-varianten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De lege asfaltbaan nodigt de mensen uit om iets kunstzinnigs achter te laten met krijt


De Kaagbaan is 3500 meter lang, 75 meter breed en gemiddeld 90 cm dik. De dikte bestaat uit asfalt en zandcement, maar ook uit walsbeton en basalt. Het gewicht van het zwaarste vliegtuig, dat kan landen op de Kaagbaan is de Airbus A380 - tot 575 ton. 40% van de vertrekkende vliegtuigen stijgt op van de Kaagbaan. Dat zijn er gemiddeld zo'n 270 per dag en 23% van de aankomende vliegtuigen landt op de Kaagbaan en dat betekent druk, druk op de baan, maar ook bij de verkeersleiding in de torens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Op het bouwterrein is niet te veel te zien, want de machines die daar moeten werken zijn tentoongesteld voor het publiek


Bij brandweerkazerne Rijk wordt een goot uit de weg gehaald, zodat brandweerauto's nog sneller naar het einde van de baan kunnen rijden. Aan de kant van Schiphol Rijk werd voor het project speciaal een eigen toegang gemaakt tot de baan en twee tijdelijke wegen aangelegd voor de uitvoering van dit project. Het einde van Baan 24 zal een klein stukje worden opgeschoven, zodat de lampen die hier staan voortaan onderhouden kunnen worden, zonder dat de Aalsmeerbaan dicht hoeft!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De waterafvoer van de Kaagbaan moderniseren is één van de belangrijkste taken van de aannemer in het belang van de veilige start- landingsprocedures van de vele vliegtuigen die deze baan straks in gebruik nemen


Op de baan komt nog een antiskid laag met de samenstelling van zandcement 15 cm, zandlaag 15 cm, betonlaag 40 cm en nog een zandlaag van 20 cm. De antiskidding laag is ontworpen, of geconstrueerd om het slippen van een voertuig te voorkomen, met name door vermindering van hydraulische de druk in het remsysteem te voorkomen, dat de remmen blokkeren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Business as usual! Op de foto is het vliegtuig PH-EXG KLM Cityhopper Embraer ERJ-175 van KLM onderweg naar de startbaan om 12 uur 24. In de achtergrond zijn de verkeertorens te zien van de verkeersleiding. Door de verbouwing van de Kaagbaan moet Schiphol Airport gewoon doorwerken zonder enige vertraging


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een niet alledaagse foto: de lege Kaagbaan. Over ongeveer 6 weken gaat hier de situatie drastisch veranderen, want dan wordt de baan weer door de vliegtuigen gebruikt


Starten en landen. Vliegtuigen starten en landen zo veel mogelijk tegen de wind in, daarom zijn de windsterkte en windrichting bepalend bij het selecteren van de baan, waarop een vliegtuig start, of landt. Vanwege de wisselende windrichtingen in Nederland heeft Schiphol veel verschillende banen nodig om dit te kunnen faciliteren. In de jaren 1920 veranderde Schiphol bij regen in een modderpoel: piloten noemden het vliegveld 'Schiphol Les Bains' ‘('Schiphol Het Bad'). KLM huurde sterke mannen in om de passagiers van en naar het vliegtuig te tillen. Tegenwoordig hebben ze hier gelukkig passagiersbruggen voor. Elke landingsbaan op Schiphol heeft ongeveer 1500 lampen. Deze geven overdag meer licht af dan ’s nachts, omdat ze in het zonlicht minder zichtbaar zijn.


Ervaar via de video ook de Kaagbaan Experience!


Deze teksten zijn grotendeels afkomstig van de in The Base opgestelde flyers die de wachtende bezoekers konden gelezen. Deze interessante verhalen zullen de meeste bezoekers aan/van/op Schiphol nooit horen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Schiphol