Bijgewerkt: 29 maart 2024

Ella van de Ven - 2016

Foto's -> Kunstenaars -> Amstelveense Kunstenaars

Ella van de Ven
(Foto Amstelveenweb.com)

Ella van de Ven - Beeldend Kunstenaar

Informatie over de kunstenares
Ella van de Ven werd geboren in 1945 te Amsterdam. Zij wilde graag naar de kunstacademie, maar haar moeder zei dat ze eerst maar eens een echt vak moest leren. Dus ging ze naar de Pabo en werd onderwijzeres. Later volgde zij toch een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en is nu gespecialiseerd in het maken van bronsplastieken. Zij woont en werkt al jaren in Amstelveen, is gehuwd en heeft twee zoons uit een eerdere relatie. Aan huis in Amstelveen heeft Ella haar atelier en enkele van haar beelden staan in haar tuin. Haar atelier is op de eerste verdieping waar zij ook al haar werken maakt. Het gewicht van beelden, bijvoorbeeld van het Indïe monument, kan enorm zijn, dus heeft zij wel haar vloer laten testen op stevigheid.

Ella van de Ven maakt het liefst werken van mensen en wordt veel gevraagd voor het maken van werken voor gemeenten, banken en bedrijven, bijvoorbeeld de FGH Vastgoedprijs, Milieuprijs VROM, beelden en af en toe een monument. De reeks opdrachten van ondermeer diverse gemeenten loopt al sinds 1978. Zij maakt nooit meer dan 6 beelden van hetzelfde onderwerp, zodat het unica blijven. Van de beelden die zij ontwerpt behoudt zij altijd zelf één exemplaar. Ella van de Ven heeft in opdracht van de gemeente Amstelveen enkele speelbeelden bij scholen gemaakt, genaamd de Olifant, de Clown en de Hand. Bij de kinderboerderij Elsenhove is het speelbeeld 't Lammetje te zien.

Op scholen geeft Ella ook vaak voordrachten over het maken van beeldende kunst en daarna mogen de kinderen altijd nog een uurtje met klei werken. Zo leren zij al vroeg over kunst en zelf wat fabriceren. Bij deze lessen komt Ella's onderwijsopleiding goed van pas.

Hoe verloopt het proces om een beeld te maken?
Tijdens een voordracht in oktober 2017 bij de Vereniging Historisch Amstelveen, vertelde Ella van de Ven hoe zij te werk gaat. Zij werkt volgens de cire perdue. Dat is een procedé, waarbij het beeld of onderdelen van het beeld als dit groter is, in was worden vervaardigd. Om het beeld komt een siliconenlaag en vervolgens een mal van gips. In deze mal zitten ontluchtingsgaten en een gietopening, zodat als de mal in de oven zit, de was kan smelten. Direct daarna laat men de was eruit lopen.
De gipsen mal wordt in een bak met speciaal zand geplaatst met de gietopening naar boven. In het zand zit de mal of mallen goed verankerd, want in de gietopening giet men het brons dat op een temperatuur is gemaakt van 1700 graden. De gipsenmal zou dus best kunnen bartsen of uit elkaar springen.
Het bronsgieten laat Ella van de Ven doen bij Bronsgieterij de Kameleon in Haarlem, bekijk het filmpje over bronsgieten.
Ella vertelde dat er in het bedrijf altijd veel lawaai is en luide muziek, maar zodra men het brons gaat gieten, wordt het muisstil. Het is ook een gevaarlijk karwei om het vat met het vloeibare brons van 1700 graden te transporteren naar de plek van het gieten.
Als het brons is gehard, wordt de mal kapotgeslagen en kan het beeld, of de onderdelen van het object, eruit gehaald worden. Dan begint het ciseleren en patineren, dat betekent dat het beeld nog verfijnd moet worden omdat er veel restjes langs de naden zitten. Het beeld wordt daarom door Ella zelf, helemaal bijgeslepen en/of gevijld. Sommige kunstenaars laten dit doen door mensen uit de gieterij. Om verschillende kleurschakeringen in een beeld aan te brengen, indien dat van toepassing is, wordt het gepatineerd. Dit doet Ella ook zelf aangezien zij weet hoe ze het beeld eruit wil laten zien.

Dit verhaal is een verkorte versie van hoe het maken van een bronzen beeld verloopt, want als je alles bijelkaar neemt, is het een lang proces. Op afspraak kan men haar atelier en haar permanente expositie bezoeken. Zij vertelt de bezoeker dan precies hoe alles in zijn werk gaat. Klik hier voor de website van Ella van de Ven.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstenaars