Bijgewerkt: 22 januari 2025

Kostverlorenweg 1 - 1997

Foto's -> Middelpolder -> Kostverloren kade en weg

Kostverlorenweg 1
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs - 1997)

Kostverlorenweg 1
Boerderij van de familie van Noord

Het middelste huisje is in het begin van de jaren 1950 gebouwd als een zogenaamd schuurtje. Later maakte Cor Noord daar een huisje van. Zo ging het ook met het huis, rechts op de foto. Eerst een schuur, later een woonhuis. Achter de stal en de hooiberg staat ook nog een woning.

Links op de foto achter de bomen is iets wits te zien. Daar begon het met een duivenhok, maar die werd steeds meer uitgebreid, groter en uiteindelijk is daar ook een woning van gemaakt. Vergunningen heeft de familie nooit aangevraagd. Het stond er als schuur en werd woning, zo zij het.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs - 1997)

De ringvaart op het bovenland, gezien vanaf de Kostverlorenkade richting het huis van van Noord - Kostverlorenweg 1


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs - 1997)

De ringvaart gezien vanaf het land van de heer van Noord richting Kostverlorenkade. Voordat de zomerhuisjes op het bovenland er stonden, waren daar voorheen vier tuindersbedrijven van de familie's Brockhoff, Scheffers, Schreurs en Ruhe.

Kwekerij Brockhoff
De heer Brockhoff woonde in de buurt van Amsterdam. Zijn vader had een groentekwekerij aan de Boerenwetering en hij was pas 12 jaar toen zijn vader overleed. Zijn moeder bleef met zes kinderen achter en als oudste kind nam zoon Brockhoff het werk op zich. Wel samen met hulp van de buren, maar toch een heel kwarwei voor een kind dat vroeg volwassen moet worden door het gebeuren. Vóór de tweede wereldoorlog verhuisde deze zoon Brockhoff naar de Amsteldijk Noord nr 51 en begon een nieuwe kwekerij aan de Kostverlorenweg in Nieuwer Amstel (later de gemeente Amstelveen.
Hij trouwde en werkte van licht tot donker om zijn gezin met ook zes kinderen te onderhouden. Brockhoff's oudste zoon Jan, werkte een aantal jaar voor vader, maar koos uiteindelijk voor het beroep van makelaar. Hij werd en is nog anno 2018 een zeer bekende makelaar in Amstelveen. Een andere zoon van Brockhoff, Jos, volgde een opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool en werkte als vervanger van zijn oudste broer op de kwekerij. Echter na een half jaar koos Jos om te werken bij de bloemenveiling en vader Brockhoff, die er nu alleen voorstond, beëndigde zijn bedrijf.
De heer Brockhoff is altijd een stille man geweest en sprak zeer weinig over zaken die hem bezig hielden. Vermoedelijk kwam dit doordat hij vroeg volwassen moest worden. Ondanks dat hij niet blij was met de keuze van zijn kinderen om niet bij hem in de zaak te komen werken, was hij wel trots op hen. Na enkele jaren van een rustig gepensioneerd leven, overleed de heer Brockhoff op 67-jarige leeftijd.
Op de foto is heel in de verte een houten bruggetje te zien waar rails op lag. Leo Busscher van de Marg. van Borsselenweg heeft de heer Ruhe nog geholpen aan de rails en het transportwagentje-lorrie. Via de rails, in de lorrie, vervoerde de heer Ruhe zijn geteelde groenten, om af te voeren naar de veiling. Aan de linkerkant van het schuurtje lag een steiger aan het water waar de groenten werden gewassen. De familie Busscher haalde voor hun grote gezin van 15 personen ook groenten bij deze tuinderij.

De heer van Schreurs is later verhuisd naar Melbourne en werd de grootste selderij teler in Australië. De jongste broer van Scheffers heeft daar ook een tijdje gewerkt. De heer Hein Scheffers was de zoon van de conciërge aan de St. Jozefschool aan de Amstelveenseweg, voorheen Amsterdamseweg. De brug waar de auto op staat is van hout en daarover lag ook rails waar de lorrie overheen vervoerd kon worden. Nadat de tuinderijen werden opgedoekt, kwamen er zomerhuisjes voor in de plaats.

Weet u meer over het huis of de tuindersbedrijven, en/of heeft u nog leuke anekdotes, foto's van de familie of omgeving
mail het naar: José van Amstelveenweb.com met dank.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Middelpolder