Bijgewerkt: 27 september 2020

Langs de Machineweg - 1958

Foto's -> Middelpolder -> Machineweg

Langs de Machineweg
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs)

Machineweg in volle glorie, met in de achtergrond de Rentmeesterlaan

Rechts van de eerste boom staat het PEN gebouw dat stond middenin de polder. Anno 2017 staat het gebouw er nog maar de laan heet Schokland. De bomenrij op de foto rechts omringen de sportvelden van RKAVIC. De foto is gemaakt op de kruising van de Middenweg, net voorbij het dubbele woonhuis van de families Oosterbeek en Kruk.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs)

Machineweg gezien vanaf de Amsteldijk


Aan het eind van de Machineweg rijd je tegen de Kostverlorenweg aan. Rechts van het gemaal ligt 'de Tocht' die in verbinding staat met het zuiveringsriool. De Tocht lag gelijk met het laagland, dat is goed te zien op bovenstaande foto. Zie verder gemaal in de Middelpolder over het droogleggen-houden van het Middelpolderland.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs)

De Machineweg richting Amsteldijk


De Machineweg langs de Amsteldijk werd door de bewoners altijd 'het Lange Rak' genoemd. Het lange rak liep van Hostede de Driesprong (Machineweg 16) naar de boerderij van de familie van Noord (Kostverlorenweg 1). Op een winterdag was het een pracht stuk om te schaatsen, want juist hier waren geen bruggetjes. De struiken links op de foto waren er in de jaren 1950 niet, de Machineweg was een kale lange weg zonder boompjes, struiken of lantaarnpalen. Het is anno 1997 van de tijd van deze foto, een mooie asfaltweg, maar in vroeger jaren was het een vreselijke weg met diepe karresporen.

Op een zomerse dag was het een bekende weg voor vrijerspaartjes, want dan was het gras vaak drie kontjes hoog en kwamen er niet veel mensen langs. Bij de lantaarnpaal links, rij je zo naar de ingang van het zuiveringsgemaal.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - A.A.Sluijs)

De Rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Machineweg


Amstelveen
(Amstelveenweb.com)

Op de kaart de Rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Machineweg in beeld


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Gemeente Archief - 1977)

Aan de lantaarnpaal zit het bordje Machineweg MP bevestigd. Naar rechts vanaf de Amsteldijk loopt de Machineweg, zie kaart hiervoor


De bouw van de installatie heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Het plan lag er al in 1937, maar door de Tweede Wereldoorlog is men pas in 1956 begonnen. Tot die tijd loosde men het afval(riool)water gewoon in de sloten, hetgeen in de winter geen fris gezicht was. In de Middelpolder aan de Kostverlorenweg heeft het nog lang geduurd voordat iedereen op het riool was aangesloten. Terwijl die weg er toch vlak naast lag. Het kleine witte huisje op de foto is Kostverlorenweg nummer 10. Zij konden bij een zuid-westenwind de stank goed ruiken.

Langs de Machineweg is veel gespaard gebleven, aan laan Walcheren staan nog twee huizen, nummer 3 en 5 van de oude Machineweg. Ook de boerderij de Driesprong staat er nog steeds.De sportvelden van RKAVIC zijn verhuisd naar de Bankraspolder.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Middelpolder