Bijgewerkt: 22 september 2020

Van Dam van Isseltweg 51 - 1962

Foto's -> Middelpolder -> van Dam van Isseltweg

Van Dam van Isseltweg 51
(Bron: Collectie Particulier - onbekend)


Foto van de boerderij aan de Burgemeester van Sonweg nr 51, voormalige Van Dam van Isseltweg

Amstelveen
(Foto Archief NA - Amstelveenweb.com)

Kaart uit het Bevolkingsregister van 1925


Hendriekus (Hendrik) Jooren werd geboren op 25 september 1892 als zoon van Willem Jooren (28-4-1861) en Alida de Wit (8-9-1867). Hij was de oudste van 7 kinderen en de enige zoon. Hendrik Jooren huwde Agatha Johanna Fontaine (6-8-1895)en zij kregen één dochter, geboren op 25-8-1914, die naar haar moeder werd vernoemd. In eerste instantie woonde Hendrik Jooren aan de Van Dam van Isseltweg nr 29, maar in 1956 werd door de Gemeente besloten dat wegens de uitvoering van een uitbreidingsplan van de Van Sonweg en het viaduct, de woning en het stukje bijbehorende grond onteigend zou worden. Jooren bedong dat hij kon verhuizen naar de van Van Sonweg 51 (voormalige van Dam van Isseltweg) mits het huis was aangesloten op de waterleiding. Jooren was veehouder maar na verkoop van huis en grond van nummer 29 had hij geen grond meer voor zijn veehouderij en werd melkrijder.

Op de website van de familie Jooren anno 2018 staat onder meer het volgende:
'Onze geschiedenis gaat terug tot 1914 toen de heer Hein Jooren in Amstelveen startte als melkgrossier. De melk werd in bussen bij de boeren met de hand geladen en bij diverse winkels in Amsterdam verkocht. In het begin verrichtte hij dit werk met de hondenwagen. Toen de werkzaamheden toenamen, kocht hij zijn eerste vrachtwagen: een prachtige zwarte A-Ford. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd melkfabriek CMC opgericht en deed de gepasteuriseerde melk haar intrede. Hierdoor veranderden de werkzaamheden. De verse melk moest nog wel bij de boeren opgehaald worden, maar in plaats van deze zelf te verkopen, bracht hij de melk nu naar de melkfabriek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gedwongen terug te stappen van vrachtwagen naar paard en wagen om daarna wederom een Ford te kunnen kopen. In 1946 werd een Studebacker oplegger gekocht en in 1947 volgde een Chevrolet. In 1955 neemt de heer Herman Jooren het transportbedrijf over van zijn oom en in 1986 doet de derde generatie Jooren zijn intrede in het bedrijf. Dat zijn de heren Wim en Jan Jooren, die momenteel samen de directie voeren.'

Hoe de link tussen de twee families gelegd moet worden, zal nog uitgezocht worden.

Aankoop Gemeente Nieuwer-Amstel - nr 51
Het huis, de overige opstallen en de grond van nummer 51, waren kadastraal opgetekend als Sectie H 2290, met een oppervlakte van 1.2 HA. Dit geheel werd door de gemeente Nieuwer-Amstel in 1955 aangekocht.

Weet u meer over de familie Jooren, heeft u nog foto's, of heeft u een verhaal,
mail het naar: José van Amstelveenweb.com met dank.


Klik hier voor andere foto's in de categorie Middelpolder