Bijgewerkt: 22 december 2024

DC-3 Dakota
Vliegseizoen - 2018

Foto's -> Vervoer -> Dutch Dakota Association

DC-3 DakotaVliegseizoen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

In het gebouw van de General Aviation Terminal staat een bord van de DDA Classic Airlines richting balie
waar de passagiers zich kunnen melden voor de 'Bulb flight'

Zaterdag 31 maart 2018 startte het nieuwe vliegseizoen voor de historische DC-3 Dakota met het militaire serienummer 42-100971, van de Dutch Dakota Association (DDA) op Schiphol. Bijzonder dit jaar is dat er in een nieuwe outfit, het oorspronkelijke ‘regerings’ kleurenschema gevlogen gaat worden. In de Tweede Wereldoorlog vloog het toestel al en werd in de flank geraakt door een Duitse kogel, net naast de kerosinetank en net achter het raam van de piloot. Het vliegtuig was van Prins Bernhard, echtgenoot van destijds Koningin Juliana en van 1947 tot 1960 deed de PH-PBA dienst als vliegtuig voor het vervoer van de Koninklijke familie en ministers. De afgelopen jaren droeg dit voormalige regeringsvliegtuig een historische KLM-livery. Toen KLM zich in 2016 terugtrok als geldschieter heeft de Stichting DDA Vrienden gekozen voor het vervangen van de KLM-titels door DDA-opschriften. Nu was het tijd om de Douglas DC-3 Dakota PH-PBA 'Prinses Amalia' een geheel nieuw kleurenschema te geven. Tegenwoordig is de DDA gehuisvest in Lelystad en hun buurman aldaar, Quality Aircraft Painting Services (QAPS), heeft de ‘Dakota Prinses’ de kleuren teruggegeven, zoals ze die in de jaren 1950 als regeringstoestel gebruikten. Onze redactie ging mee op de eerste vlucht van zaterdag 31 maart 2018. Met veel geronk en getril vloog het toestel door ervaren piloten bediend, naar de Keukenhof en terug. Het was een geweldige ervaring!

De Douglas DC-3 PH-PBA werd gebouwd in januari 1944, dus in 2018 bereikt dit zilverkleurige propellervliegtuig de bejaarde-leeftijd van 74 jaar. De eerste jaren was het in gebruik bij de 8th Air Force van het 'Global Strike Command' van de luchtmacht van de Verenigde Staten (AFGSC). Het hoofdkantoor was gevestigd in de luchtmachtbasis van Barksdale, Louisiana. Het commando fungeerde als een strategische luchttroepen divisie - één van de luchtcomponenten van het strategische commando van de Verenigde Staten (USSTRATCOM). De achtste luchtmacht omvatte het hart van de zware bommenwerperkracht van Amerika: de B-2 Spirit stealth bommenwerper, de B-1 Lancer supersonische bommenwerper en de B-52 Stratofortress zware bommenwerper. Het toestel nam onder andere deel aan de landingen in Normandië op 6 juni 1944 (D-day) en de operatie Market Garden bij Arnhem in september 1944, waarmee het vliegtuig een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bevrijding van Zuid-Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Captain van de Dakota DC-3, Ruud Schoenmaker vertelt een uitgebreid verhaal over het verleden van het vliegtuig en over de vliegreis naar Keukenhof. Naast hem staat copiloot Jos van Rijn


Schiphol Oost
De redactieleden van Amstelveenweb waren uitgenodigd door de DDA Vrienden om ter gelegenheid van de eerste vlucht foto’s te maken en mee te vliegen. Zo’n unieke kans krijg je niet vaak, dus zaterdag 31 maart ging de redactie naar Schiphol West. Helaas was het erg bewolkt en aangezien de vlucht boven de Keukenhof zou zijn, was een zonnetje welkom. Toen wij om ongeveer half tien bij het gebouw van de General Aviation Terminal, het platform voor private en business jets op Schiphol Oost, aankwamen was de Dakota nog niet geland. De basis is op Lelystad Airport en het duurde nog bijna twee uur voordat het vliegtuig op Schiphol was geland. De captain van het toestel was Ruud Schoenmaker en hij werkt officieel bij de KLM als piloot, maar vliegt als hobby, net als zeven collega captains, met de Dakota als eerste piloot. Tegen de tijd van vertrek gaf hij in het Engels alle informatie over het vliegtuig en de vliegroute. Hij vroeg wel van te voren of iedereen hem dan kon verstaan en dat was zo. Er was namelijk een Engels echtpaar en er waren ook twee dames uit Saoedi-Arabië, vandaar de taalkeuze.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Dakota DC-3 met de naam 'Prinses Amalia' staat heel stoer op het platform op Schiphol. De naamgever is Catharina-Amalia Beatrix, Carmen, Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (2003)


Naar het Platform
Eindelijk landde 'Prinses Amalia' op Schiphol en na de formaliteiten, zoals ID controle, vloeistof en scherpe voorwerpen achterlaten, werden de passagiers met een busje naar het platform gebracht, waar ineens de zon door de wolken brak, gelukkig. Eenmaal bij het vliegtuig vertelde Ruud Schoenmaker dat in september 1944 een Duitse kogel de DC-3 raakte tijdens de operatie Market Garden. De kogel beschadigde alleen de boardradio, dus dat was een enorm geluk voor de vliegers en het personeel van destijds. Voor ons natuurlijk ook, want anders hadden wij deze reportage niet kunnen maken. Copiloot Jos van Rijn zou ook meevliegen met het toestel en was tijdens alle verhalen stilletjes in de achtergrond aanwezig. Iedereen kreeg alle tijd om de nieuwe ‘livery’, met de originele kleuren van het voormalige regeringstoestel te bewonderen. Na de nodige foto’s en uitleg mocht iedereen aan boord om eindelijk deel te nemen aan de zogenaamde 'bulb' flight.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De passagiers zijn met bussen naar het vliegtuig gebracht en ze mogen het nu van dichtbij bekijken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Veel mensen willen voor het vliegtuig op de foto en zo dicht bij de propellers staan is niet voor iedereen weggelegd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vrijwilliger Wim Heemskerk (l) vertelt aan een passagier alles over zijn troetel vliegtuig Die kwam helemaal uit Limburg, niet voor de bollen maar echt alleen voor de Dakota


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

José het enige redactielid van Amstelveenweb dat in het 74 jarige 'museum-vliegtuig' durft te stappen om een vlucht mee te maken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Captain Schoenmaker vertelt anekdotes over het lange en drukke leven van zijn vliegtuig. Hij liet ook een deur zien naast de propellers met de naam de 'hamburger deur'. Die naam is ontstaan na de ongelukken die volgens de legenden gebeurden, als personeel van het vliegtuig de deur opende, uitstapten en door de draaiende propellers in schijven werden gehakt!


Bij het binnengaan van het vliegtuig werd een ieder verwelkomd door een stewardess, die tijdens het draaien van de propellers de aanwezigen uitlegde hoe de seatbelt vastgemaakt moest worden en ze vroeg iedereen om de kaart in het stoelvak door te nemen in verband met de nooddeuren. Daarna kwam ze langs met een pepermuntje, het was echt echt allemaal in dit kleine toestel. Er waren slechts 5 rijen van 2 stoelen en 6 raampjes aan weerszijden en alle raampjes keken uit op de vleugels. Dat was wel jammer, want wilde je nog wat foto’s maken, dan moest je echt naar het laatste raampje aan het open gangpad. Vandaaruit kon je gehurkt naar achteren wel foto’s en video opnames maken, maar het was lastig om ook nog je evenwicht te bewaren, omdat het enige handvat in de buurt, dat van de nooduitgang deur was! Beetje griezelig dus. Ook mocht iedereen, niet meer dan twee tegelijk - meer was ook zeker niet mogelijk, een kijkje nemen in de cockpit en dat was geweldig. Wat het instrumentarium betreft hebben de hedendaagse toestellen het echt makkelijk, kijk maar op de video in deze rubriek. Allemaal niet geautomatiseerde knopjes en pookjes, voor de leek dan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wij zijn op Schiphol Airport, maar in de verte is een totaal andere wereld van de vluchthaven actief



Kijk naar de voorbereidingen voor de DC-3 Dakotavlucht en vlieg mee naar de Keukenhof, Haarlem, duinen en weer terug


De Bulb flight
Deze is vermaard bij DDA-Vrienden in binnen- en buitenland. Iedereen associeert Nederland immers met tulpen, molens en klompen en vooral die tulpen zijn een must in het voorjaar. Voor de promotie van deze bijzondere vluchten is DDA Classic Airlines een samenwerking met Keukenhof aangegaan' -schrijft één van de redacteuren in het Logboek. Tenminste dat was de bedoeling om van 300 meter hoogte vanuit de Dakota de bollenvelden rondom en in de Keukenhof te bewonderen. De Keukenhof staat in 2018 in het teken van 'Romantiek in Bloemen' en opende 20 maart voor de 96ste keer haar poorten. In het park bloeien veel vroegbloeiers en het Willem-Alexander paviljoen toont nu al meer dan 500 soorten bloeiende tulpen. Keukenhof is dé plek om deze lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen, en andere bolbloemen. Bij de sluiting op 13 mei 2018, hebben meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling bezocht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De DC-3 heeft een tijdloos ontwerp. 'DC' staat voor 'Douglas Commercial'. De DC-3 was het hoogtepunt van een ontwikkelingsinspanning die begon na een onderzoek van Transcontinental and Western Airlines (TWA) naar Donald Douglas. De concurrent van TWA op het gebied van transcontinentale luchtdiensten, United Airlines, begon met de dienst met de Boeing 247 en Boeing weigerde 247 vliegtuigen aan andere luchtvaartmaatschappijen te verkopen, totdat de bestelling van United voor 60 vliegtuigen was uitgevoerd. TWA vroeg Douglas een vliegtuig te ontwerpen en te bouwen, waarmee TWA kon concurreren met United. Douglas' ontwerp, de DC-1 uit 1933, was veelbelovend en leidde in 1934 tot de DC-2. De DC-2 was een succes, maar er was ruimte voor verbetering en dat werd de DC-3


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Eindelijk kunnen de passagiers aan boord gaan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Captain Schoenmaker is al in de cockpit en hij maakt alles startklaar. Dat is niet zo makkelijk als in een modern vliegtuig, omdat alles aan boord zonder computers werkt en dat betekent een langdurige procedure van handmatig testen van de apparatuur tezamen met de copiloot Jos van Rijn


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Nog de laatste controles en wachten op de verkeerstoren en dan mag 'Prinses Amalia' naar de startbaan rijden


Door het koude weer waren de anders zo prachtige bollenvelden nog helemaal niet in volle bloei en vanuit de lucht moesten de passagiers hun verbeelding gebruiken om de kleurrijke bloemenstrepen op de velden te zien. Ondanks dat alleen blauwe druifjes, narcissen en hyacinten in bloei staan, stond de parkeerplaats helemaal vol met autobussen van de toeristen en auto’s van de particuliere bezoeker. Helaas was vanuit de lucht alle pracht en praal in de perken van Keukenhof niet te zien. De captain maakte nog een extra rondje en vloog over Haarlem naar de duinen en draaide boven zee, om weer terug te gaan naar Schiphol.

De achterblijvers
Een paar DDA mensen bleven achter op Schiphol en een redactielid van Amstelveenweb was niet erg happig om mee te vliegen en sprak uitgebreid met vrijwilliger Wim Heemskerk. Wim is verantwoordelijk voor het onderhoud van de Dakota ‘Prinses Amalia’, maar ook voor het tanken, het toestel slepen en voor de brandveiligheid tijdens het starten. Een soort allround medewerker, die het liefst dag-in dag-uit met het vliegtuig bezig is. Na het gesprek met Wim zag hij de situatie toch een beetje anders, want Wim had verteld dat de Amerikaanse luchtmacht bij vliegtuigfabriek Douglas Aircraft Company zoveel onderdelen had besteld, dat er nog steeds 'nieuwe onderdelen' te krijgen zijn. Vanaf 1935 zijn er 10.655 vliegtuigen van gebouwd, plus 4.937 stuks in licentie. In 2013 vlogen naar schatting nog ongeveer 2.000 DC-3's en militaire varianten, een bewijs van de duurzaamheid van het ontwerp. Bovendien worden alle onderdelen uitvoerig in de professionele omgeving in Lelystad getest en zoals de heer Heemskerk vertelde wil niemand met een DC-3 neerstorten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De kist is 74 jaar oud, maar het is toch gelukt om snel naar 300 meter hoogte te komen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Iedereen mag een kijkje nemen in de cockpit tijdens de vlucht, maar niet spreken met de piloten.
Dat was toch niet mogelijk, want het lawaai in de cockpit is vreselijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Captain Schoenmaker geniet van het besturen van zo'n oud vliegtuig. Met dit toestel ben je een echte piloot
die ook zonder geavanceerde technologie kan vliegen


Foto Amstelveen
(Foto Paul van den Berg/DDA - 2017)

Bollenvelden in bloei op een foto van Paul van den Berg. Zo'n foto konden wij zelf niet maken op 31 maart 2018, omdat het weer niet warm genoeg is geweest


Tot slot
De redactie is heel dankbaar dat zij van de DDA Vrienden deze ongewone ervaring mochten opdoen. Ook petje af voor de vele vrijwilligers die dagenlang aan het toestel sleutelen om deze vluchten mogelijk te maken, want het is een ongelooflijke prestatie en ze mogen echt trots zijn op hun Prinses Amalia!!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Na de zachte landing neemt de stewardess afscheid van de passagiers en kunnen de vrijwilligers weer aan bord komen om terug te vliegen naar de thuishaven van de Dutch Dakota Association in Lelystad Airport


Dutch Dakota Association
De DDA Classic Airlines is een Nederlandse stichting die in 1982 werd opgericht als vliegend luchtvaartmuseum. De naam verwijst naar het historische vliegtuigtype Douglas DC-3 dat door de Royal Air Force meestal Dakota werd genoemd. De stichting werd op 10 maart 1982 opgericht door de Transavia-vliegers Anne Cor Groeneveld en Gerrit van Gelder. Zij wilden graag een DC-3 naar Nederland halen. In 1983 vond de DDA een DC-3 in Finland, die in 1984 op Schiphol arriveerde. Dit toestel werd geheel gerestaureerd en kreeg als vliegtuigregistratie 'PH-DDA'. In 1987 werd een tweede DC-3 aangekocht, die na restauratie werd opgeleverd in de originele kleuren van Martin's Air Charter, de vroegere naam van Martinair. Dit toestel kreeg als registratie 'PH-DDZ'. In 1995 werden in Zuid-Afrika twee DC-4's gekocht. Op 25 september 1996 verongelukte de DC-3 PH-DDA. Die gebeurtenis staat bekend als de Dakotaramp.

De kruissnelheid (207 km/u) en het bereik (1.500 km of 2.400 km) zorgden in de jaren 1930 en 1940 voor een revolutie in het luchtvervoer. Het blijvende effect op de luchtvaartindustrie en de Tweede Wereldoorlog maakte het dat dit type vliegtuig was een van de belangrijkste transportvliegtuigen ooit. De DC-3 was een tweemotorig metalen monoplane, ontwikkeld als een grotere, verbeterde 14-persoons slaapversie van de Douglas DC-2. Het had vele uitzonderlijke kwaliteiten in vergelijking met vorige vliegtuigen.  Het was snel, had een goede actieradius en kon vanaf korte start- en landingsbanen rijden. Het was betrouwbaar en gemakkelijk te onderhouden en vervoerde passagiers met meer comfort. Voor de oorlog was het een pionier op het gebied van vliegreizen. Het was in staat om het vasteland van de Verenigde Staten over te steken, waardoor transcontinentale vluchten en wereldwijde vluchten mogelijk, en wordt beschouwd als het eerste vliegtuig dat geld kon verdienen door het vervoer van passagiers alleen. Kijk ook rond op de website van de DDA Classic Airlines

Klik hier voor andere foto's in de categorie Vervoer