Bijgewerkt: 20 oktober 2019

Lama
Theresia van der Pant - 2003

Foto's -> Kunstwerken -> Lama

LamaTheresia van der Pant
(Amstelveenweb.com collectie - 2003)

Het bronzen beeld getiteld Lama is van Theresia van der Pant en gemaakt in 1962
Acacialaan in het plantsoen langs de vijver, ter hoogte van de Fluweelboomlaan

Theresia (Reiniera) van der Pant (Schiedam, 27 november 1924 Amsterdam, 4 februari 2013) was een Nederlands beeldhouwer en tekenaar. Van der Pant bezocht van 1945 tot 1946 de Rijksnormaalschool voor Teekenleraren en studeerde van 1946 tot 1950 bij onder anderen Piet Esser aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, beide in Amsterdam. Van 1950 tot 1951 vervolgde zij haar opleiding bij onder anderen Oscar Jespers aan de École nationale suprieure des arts visuels (ENSAV), voorheen de École Nationale Suprieure d'Architecture et des Arts Décoratifs (ENSAAD - la Cambre) in Brussel. Zij won in 1953 de tweede prijs van de Prix de Rome voor beeldhouwkunst en in 1955 nam zij deel aan de Sommerakademie bij Giacomo Manz in Salzburg. Later was zij docente aan de Rijksacademie in Amsterdam en heeft zij zich, zonder het door haar gewenste resultaat, zeer beijverd voor het behoud van de Rijksacademie als universitair instituut in plaats van het huidige postdoctorale instituut. Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een aantal tekeningen van Van der Pant in de collectie.

De stijl van Van der Pant is figuratief en zij kan worden gerekend tot de tweede generatie van de 'Groep van de figuratieve abstractie'. Dierenfiguren zijn vaak het onderwerp van haar werk geweest. Aanvankelijk benadrukte zij het wezen van het uitgebeelde dier; later beeldde zij het dier ook wel af in een bepaalde activiteit, zoals in het beeld van de dansende beer.

De kunstenares zette op haar 82e een punt achter haar beeldhouwcarriere. In 2013 overleed ze thuis aan de Plantage Muidergracht in Amsterdam op 88-jarige leeftijd. Ze is begraven op kerkhof De Nieuwe Ooster.
Bron Wikipedia

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken