11de Diwali Festival - 2019
Foto's -> Gebeurtenissen -> Festivals en FeestenDiwali
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De hoofdingang van de feesttent van het Diwali Festival op het Stadsplein van Amstelveen
De hoofdingang van de feesttent van het Diwali Festival op het Stadsplein van Amstelveen
Diwali, Divali, Deepavali of Dipavali is een vier tot vijf dagen durend (variërend volgens de Hindoe-kalender) lichtfeest, dat elke herfst op het noordelijk halfrond (lente op het zuidelijk halfrond) wordt gevierd door hindoes, Jains, Sikhs en sommige boeddhisten. Diwali is één van de populairste feesten van het Hindoeïsme en staat symbool voor de spirituele 'overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade en van kennis op onwetendheid'. Licht is een metafoor voor kennis en bewustzijn. Tijdens de viering zijn tempels, huizen, winkels en kantoorgebouwen helder verlicht. De voorbereidingen, en rituelen, voor het festival duren doorgaans vijf dagen, waarbij de climax op de derde dag samenvalt met de donkerste nacht van de Hindoestaanse maanmaand Kartika. In de Gregoriaanse kalender valt het festival meestal tussen half oktober en half november.
Het was op zaterdag 12 oktober 2019 dat het Diwali Festival alweer voor de 11de keer in Amstelveen werd gevierd. Bij de grote tent op het Stadsplein stonden een paar foodtrucks en voor de grote feesttent stonden veel bewakers. Zij zorgden ervoor dat je niet eerder dan 12 uur naar binnen mocht, wat wel vervelend was, want het regende en de redactieleden van Amstelveenweb.com waren net als veel andere mensen tijdig gekomen. Het programma begon om 12 uur dus het was niet erg vriendelijk dat iedereen buiten in de regen moest wachten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Het 11de Diwali Festival in Amstelveen begint met de welkomstwoorden van Ritika Mehra
Gelukkig was er één vriendelijke bewaker die de mensen dan toch om 11.55 uur binnenliet en dat was maar goed ook want klokslag 12.00 uur begon de openingsceremonie. Presentatrice Ritika Mehra sinds kort een ‘Amstelveense Heldin’, stond op het podium en heette iedereen welkom bij de officiële opening van het Diwali Festival in Amstelveen. Zij nodigde de leden van het Diwali bestuur uit op het podium, terwijl er muziek werd gespeeld en een Indiase dame een lied zong.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Een zangeres zingt een liedje als openingsact
Toen iedereen op het podium stond vond een korte openingsceremonie plaats, waarbij Floor Gordon (D66) locoburgemeester en wethouder Economische Zaken, een diya aanstak in aanwezigheid van de voorzitter van Stichting Diwali festival de heer Rajiv Mehra. De diya stond op een driearmige kandelaar die midden in een bed van een prachtige afbeelding van verse bloemblaadjes stond. Na deze ceremonie stelde Ritika het bestuur voor, maar ze waren allemaal slecht te zien door het verkeerd gerichte podiumlichten. Het scherm achter het podium gaf een goed verlicht beeld weergaf van wat er op het podium gebeurde, maar daardoor waren de mensen op het podium nauwelijks zichtbaar. De gemeente Amstelveen werd hartelijk bedankt als gastheer dat het festival kon plaatsvinden en natuurlijk alle sponsoren.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Wethouder Floor Gordon helpt een diya aan te steken, de heer Rajiv Mehra voorzitter van Stichting Diwali Festival, oprichter en bestuurslid van de Nederlands-Indiase Kamer van Koophandel en Handel volgt de actie van de dames
Na deze inleiding kreeg Floor Gordon het woord en ze zei onder meer afwisselend in Nederlands en Engels: 'Welkom Amstelveners en niet Amstelveners. Ik ben erg blij om hier weer te zijn en omdat het weer buiten niet zo heel warm is, betekent het, dat we er hier binnen gewoon een warm festival van moeten maken. Het is voor mij een genoegen om dit festival te mogen openen als wethouder economische zaken en locoburgemeesters, want we hebben hier in Amstelveen een grote internationale gemeenschap. Ik wil een paar dingen zeggen over onze internationale stad, want dat is iets, waar ik erg trots op ben. We hebben 133 nationaliteiten in Amstelveen en van 92.000 inwoners is dat behoorlijk veel. Dat hebben we al heel lang en begon toen Amsterdammers eeuwen geleden hun buitenverblijf hier zochten, maar het worden steeds meer mensen die vanuit andere plaatsen hier willen komen wonen.'
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Floor Gordon (D66) locoburgemeester en wethouder Economische Zaken tijdens haar toespraak
Floor Gordon vertelde dat er heel veel mensen uit Azië in Amstelveen wonen, maar dat de grootste gemeenschap uit India komt. Het is daarom geen wonder dat het Diwali feest zo populair is in Amstelveen, want de Indiërs ervaren Nederland en Amstelveen in het bijzonder, als een plaats waar het heel plezierig leven is. Ongeveer 40% van de Indiërs woont hier langer dan 5 jaar en hun aantal bereikte op 1 januari 2019 meer dan 4.800. (Japanners zijn met 1.600 inwoners staan op de tweede plaats als expats op de ranglijst.)
Ze vervolgde met: 'We willen een inclusieve stad zijn en daarom vieren we die diversiteit, want we kunnen ook veel van elkaar leren, we kunnen genieten van elkaars gewoonten, gebruiken en cultuur en dat gaan we vandaag doen, vieren wat een rijkdom het brengt. Ik hoop dat iedereen zal genieten van het heerlijke eten dat vandaag wordt bereid en ook van het zingen, de muziek en het dansen. Het is een feest voor ons allemaal, om elkaar te ontmoeten en te vieren dat het mooi is om zo’n diverse inclusieve stad te zijn.' Tot slot bedankte Floor Gordon het bestuur en zei dat het ongelooflijk was hoe ze alles weer hebben georganiseerd en bedankte ook de vele sponsors, want zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Floor bedankte ook alle aanwezigen dat ze zo vroeg in de ochtend op de regenachtige dag al waren gekomen en moedigde hen aan om iedereen te appen hier te komen. ‘Happy Diwali’!
Ritika bedankte het bestuur en de twee jongedames voor het helpen bij de openingsceremonie. Daarna introduceerde zij de gastheer en gastdame van de dag en kon het festival beginnen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De gastheer en dame van het Diwali Festival nemen na de inleiding de presentatie over voor de gehele dag
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Locoburgemeester Floor Gordon proeft samen met Jan-Willem Groot (oud-fractievoorzitter van CDA-Amstelveen) een hapje van de door de organisatie aangeboden verjaardagstaart. Zij is een dag eerder 40 jaar geworden!
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De verjaardagstaart van Floor ziet er inderdaad erg lekker uit
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Tussendoor gaat het programma op het podium gewoon verder
Het Diwali festival wordt georganiseerd om bezoekers kennis te laten maken met de diversiteit van India via verschillende eetstalletjes, muziek- en dansvoorstellingen en de samenwerkingen tussen Nederland en India. Er werd ondermeer opgetreden door traditionele dansers uit Tamil Nadu, genaamd 'Bharatanatyam' en de volksdansers uit Punjab, genaamd 'Bhangra'. Lokale talenten voerden hun Bollywooddansen uit, maar er waren ook professionele breakdancers en de sensationele Saxy Mr. S en Norman Soares.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Danseressen op het podium
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Tijdens een wandeling in de tent zien de bezoekers lange rijen tafels van verschillende organisaties met warm eten: Tandoori chicken, kofta (gehaktbal), lamsvlees en alle mogelijke manier klaargemaakte curry gerechten en natuurlijk veel zoetigheid
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De restauranthouders hebben enorme hoeveelheden gekookte en gebakken etenswaren meegenomen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De twee Amstelveense Heldinnen mevrouw Nora Valk en Ritika Mehra hebben elkaar gevonden
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
In het tentencomplex kunnen honderden bezoekers tegelijk lunchen, of dineren
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Bij deze tafel kan men Bollywood bijoux in alle kleuren, vormen en maten aanschaffen
Er waren nog veel meer tafels en kraampjes waar men een hennabeschildering kon laten zetten, bijoux kon kopen of mooie Indiase stoffen om zelf kleding van te maken. Ook de sponsors waaronder de Rabobank hadden een stand, dus er was echt voldoende te zien en te eten tijdens alle voorstellingen op het podium. Het Diwali Festival werd om 19.00 uur afgesloten met een spectaculair vuurwerk. De redactieleden van Amstelveenweb maakten alleen de opening en een paar dansen mee en vertrokken toen om weer van andere activiteiten verslag te doen.
Oorspronkelijk was Diwali een religieus festival, echter, vandaag de dag wordt Diwali door iedereen gevierd, ongeacht de afkomst, achtergrond of religieuze overtuiging. Hierdoor is het een cultureel feest geworden. Dit jaar wordt het gevierd op zondag 27 oktober 2019, dus hier in Amstelveen werd dat al met iedereen een week eerder gevierd. In de aanloop naar Diwali bereiden de celebranten zich voor door hun huizen en werkplekken schoon te maken, te renoveren en te versieren. Tijdens het hoogtepunt versieren de feestvierders zich in hun mooiste kleren, verlichten ze het interieur en het exterieur van hun huizen met diya's (olielampen of kaarsen), bieden ze puja (aanbidding) aan Lakshmi, de godin van de voorspoed en rijkdom, licht vuurwerk, en nemen ze deel aan familiefeesten, waar mithai (snoepjes) en geschenken worden gedeeld. Diwali is ook een belangrijk cultureel evenement voor de Hindoeïstische, Sikh, Jain en boeddhistische diaspora van het Indiase subcontinent. Diwali is het beste te vergelijken met Kerstmis, waar familie en vrienden samenkomen. Het wordt ook gezien als de start van het nieuwe jaar; huizen worden grondig schoongemaakt, wat een frisse nieuwe start symboliseert.
Het Diwali Festival was een initiatief van de heer Gopal Ramanathan.
Bekijk de video van de Diwali openings ceremonie en de lekkere hapjes die bereid werden
Het was op zaterdag 12 oktober 2019 dat het Diwali Festival alweer voor de 11de keer in Amstelveen werd gevierd. Bij de grote tent op het Stadsplein stonden een paar foodtrucks en voor de grote feesttent stonden veel bewakers. Zij zorgden ervoor dat je niet eerder dan 12 uur naar binnen mocht, wat wel vervelend was, want het regende en de redactieleden van Amstelveenweb.com waren net als veel andere mensen tijdig gekomen. Het programma begon om 12 uur dus het was niet erg vriendelijk dat iedereen buiten in de regen moest wachten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Het 11de Diwali Festival in Amstelveen begint met de welkomstwoorden van Ritika Mehra
Gelukkig was er één vriendelijke bewaker die de mensen dan toch om 11.55 uur binnenliet en dat was maar goed ook want klokslag 12.00 uur begon de openingsceremonie. Presentatrice Ritika Mehra sinds kort een ‘Amstelveense Heldin’, stond op het podium en heette iedereen welkom bij de officiële opening van het Diwali Festival in Amstelveen. Zij nodigde de leden van het Diwali bestuur uit op het podium, terwijl er muziek werd gespeeld en een Indiase dame een lied zong.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Een zangeres zingt een liedje als openingsact
Toen iedereen op het podium stond vond een korte openingsceremonie plaats, waarbij Floor Gordon (D66) locoburgemeester en wethouder Economische Zaken, een diya aanstak in aanwezigheid van de voorzitter van Stichting Diwali festival de heer Rajiv Mehra. De diya stond op een driearmige kandelaar die midden in een bed van een prachtige afbeelding van verse bloemblaadjes stond. Na deze ceremonie stelde Ritika het bestuur voor, maar ze waren allemaal slecht te zien door het verkeerd gerichte podiumlichten. Het scherm achter het podium gaf een goed verlicht beeld weergaf van wat er op het podium gebeurde, maar daardoor waren de mensen op het podium nauwelijks zichtbaar. De gemeente Amstelveen werd hartelijk bedankt als gastheer dat het festival kon plaatsvinden en natuurlijk alle sponsoren.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Wethouder Floor Gordon helpt een diya aan te steken, de heer Rajiv Mehra voorzitter van Stichting Diwali Festival, oprichter en bestuurslid van de Nederlands-Indiase Kamer van Koophandel en Handel volgt de actie van de dames
Na deze inleiding kreeg Floor Gordon het woord en ze zei onder meer afwisselend in Nederlands en Engels: 'Welkom Amstelveners en niet Amstelveners. Ik ben erg blij om hier weer te zijn en omdat het weer buiten niet zo heel warm is, betekent het, dat we er hier binnen gewoon een warm festival van moeten maken. Het is voor mij een genoegen om dit festival te mogen openen als wethouder economische zaken en locoburgemeesters, want we hebben hier in Amstelveen een grote internationale gemeenschap. Ik wil een paar dingen zeggen over onze internationale stad, want dat is iets, waar ik erg trots op ben. We hebben 133 nationaliteiten in Amstelveen en van 92.000 inwoners is dat behoorlijk veel. Dat hebben we al heel lang en begon toen Amsterdammers eeuwen geleden hun buitenverblijf hier zochten, maar het worden steeds meer mensen die vanuit andere plaatsen hier willen komen wonen.'
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Floor Gordon (D66) locoburgemeester en wethouder Economische Zaken tijdens haar toespraak
Floor Gordon vertelde dat er heel veel mensen uit Azië in Amstelveen wonen, maar dat de grootste gemeenschap uit India komt. Het is daarom geen wonder dat het Diwali feest zo populair is in Amstelveen, want de Indiërs ervaren Nederland en Amstelveen in het bijzonder, als een plaats waar het heel plezierig leven is. Ongeveer 40% van de Indiërs woont hier langer dan 5 jaar en hun aantal bereikte op 1 januari 2019 meer dan 4.800. (Japanners zijn met 1.600 inwoners staan op de tweede plaats als expats op de ranglijst.)
Ze vervolgde met: 'We willen een inclusieve stad zijn en daarom vieren we die diversiteit, want we kunnen ook veel van elkaar leren, we kunnen genieten van elkaars gewoonten, gebruiken en cultuur en dat gaan we vandaag doen, vieren wat een rijkdom het brengt. Ik hoop dat iedereen zal genieten van het heerlijke eten dat vandaag wordt bereid en ook van het zingen, de muziek en het dansen. Het is een feest voor ons allemaal, om elkaar te ontmoeten en te vieren dat het mooi is om zo’n diverse inclusieve stad te zijn.' Tot slot bedankte Floor Gordon het bestuur en zei dat het ongelooflijk was hoe ze alles weer hebben georganiseerd en bedankte ook de vele sponsors, want zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Floor bedankte ook alle aanwezigen dat ze zo vroeg in de ochtend op de regenachtige dag al waren gekomen en moedigde hen aan om iedereen te appen hier te komen. ‘Happy Diwali’!
Ritika bedankte het bestuur en de twee jongedames voor het helpen bij de openingsceremonie. Daarna introduceerde zij de gastheer en gastdame van de dag en kon het festival beginnen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De gastheer en dame van het Diwali Festival nemen na de inleiding de presentatie over voor de gehele dag
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Locoburgemeester Floor Gordon proeft samen met Jan-Willem Groot (oud-fractievoorzitter van CDA-Amstelveen) een hapje van de door de organisatie aangeboden verjaardagstaart. Zij is een dag eerder 40 jaar geworden!
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De verjaardagstaart van Floor ziet er inderdaad erg lekker uit
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Tussendoor gaat het programma op het podium gewoon verder
Het Diwali festival wordt georganiseerd om bezoekers kennis te laten maken met de diversiteit van India via verschillende eetstalletjes, muziek- en dansvoorstellingen en de samenwerkingen tussen Nederland en India. Er werd ondermeer opgetreden door traditionele dansers uit Tamil Nadu, genaamd 'Bharatanatyam' en de volksdansers uit Punjab, genaamd 'Bhangra'. Lokale talenten voerden hun Bollywooddansen uit, maar er waren ook professionele breakdancers en de sensationele Saxy Mr. S en Norman Soares.
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Danseressen op het podium
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Tijdens een wandeling in de tent zien de bezoekers lange rijen tafels van verschillende organisaties met warm eten: Tandoori chicken, kofta (gehaktbal), lamsvlees en alle mogelijke manier klaargemaakte curry gerechten en natuurlijk veel zoetigheid
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De restauranthouders hebben enorme hoeveelheden gekookte en gebakken etenswaren meegenomen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
De twee Amstelveense Heldinnen mevrouw Nora Valk en Ritika Mehra hebben elkaar gevonden
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
In het tentencomplex kunnen honderden bezoekers tegelijk lunchen, of dineren
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)
Bij deze tafel kan men Bollywood bijoux in alle kleuren, vormen en maten aanschaffen
Er waren nog veel meer tafels en kraampjes waar men een hennabeschildering kon laten zetten, bijoux kon kopen of mooie Indiase stoffen om zelf kleding van te maken. Ook de sponsors waaronder de Rabobank hadden een stand, dus er was echt voldoende te zien en te eten tijdens alle voorstellingen op het podium. Het Diwali Festival werd om 19.00 uur afgesloten met een spectaculair vuurwerk. De redactieleden van Amstelveenweb maakten alleen de opening en een paar dansen mee en vertrokken toen om weer van andere activiteiten verslag te doen.
Oorspronkelijk was Diwali een religieus festival, echter, vandaag de dag wordt Diwali door iedereen gevierd, ongeacht de afkomst, achtergrond of religieuze overtuiging. Hierdoor is het een cultureel feest geworden. Dit jaar wordt het gevierd op zondag 27 oktober 2019, dus hier in Amstelveen werd dat al met iedereen een week eerder gevierd. In de aanloop naar Diwali bereiden de celebranten zich voor door hun huizen en werkplekken schoon te maken, te renoveren en te versieren. Tijdens het hoogtepunt versieren de feestvierders zich in hun mooiste kleren, verlichten ze het interieur en het exterieur van hun huizen met diya's (olielampen of kaarsen), bieden ze puja (aanbidding) aan Lakshmi, de godin van de voorspoed en rijkdom, licht vuurwerk, en nemen ze deel aan familiefeesten, waar mithai (snoepjes) en geschenken worden gedeeld. Diwali is ook een belangrijk cultureel evenement voor de Hindoeïstische, Sikh, Jain en boeddhistische diaspora van het Indiase subcontinent. Diwali is het beste te vergelijken met Kerstmis, waar familie en vrienden samenkomen. Het wordt ook gezien als de start van het nieuwe jaar; huizen worden grondig schoongemaakt, wat een frisse nieuwe start symboliseert.
Het Diwali Festival was een initiatief van de heer Gopal Ramanathan.
Bekijk de video van de Diwali openings ceremonie en de lekkere hapjes die bereid werden