Bijgewerkt: 20 oktober 2019

Verschuivingen
Ben Guntenaar - 2004

Foto's -> Kunstwerken -> Verschuivingen

VerschuivingenBen Guntenaar
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

'Verschuivingen'
In het winkelcentrum Kostverloren, Westelijk Halfrond, staat dit beeld van de kunstenaar Ben Guntenaar
De steensoort van dit beeld is toscaanse travertin (gepolijste kalksteen), welke gewonnen wordt
nabij Serre di Rapolano in Toscane, Italiƫ

Ben Guntenaar werd geboren op 12 januari 1922 te Huizen. Hij studeerde van 1942 tot 1945 beeldhouwkunst aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Guntenaar werd in 1949 lid van de groepering Vrij Beelden en zijn werken uit die periode werden gekenmerkt door vloeiende, geabstraheerde vormen. Aanvankelijk waren zijn werken figuratief met de materialen hout, brons en zandsteen of travertijn, maar rond 1975 werd zijn stijl abstracter en minimalistischer.

Vanaf de zestiger jaren werkte Guntenaar in Amsterdam, waar hij parttime docent was aan de Gerrit Rietveld Academie in een duobaan met Jos Wong Lung Hing. In 1986 verhuisde hij naar Paussac-et-Saint-Vivien in het Franse departement Dordogne, waar hij ook in een duo baan werkte met Wong Lung Hing. Guntenaar was gehuwd met Lies Koppers en samen kregen zij twee zoons.
In de Dordogne zocht hij zelf in steengroeves de geschikte stenen uit voor zijn werken en bezocht veelvuldig steenhouwers om ervaring op te doen met de praktijk van het houwen. Guntenaar leed aan de ziekte van Parkinson en overleed in zijn Franse woonplaats op 8 mei 2009. Elf dagen later overleed Jos Long Wung Wong (1928-2009), die evenals Guntenaar aan de ziekte van Parkinson leed.

Bron: Wikipedia

Klik hier voor andere foto's in de categorie Kunstwerken