Bijgewerkt: 18 april 2024

10 aangiftes in verband met vals geld in Noord-Holland

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
08-04-2014

Noord-Holland - Vanaf begin maart 2014 zijn meer dan 10 aangiftes binnengekomen van gedupeerden, die betaald zijn met valse briefjes van 50 euro. Het valse geld duikt nu op in de omgeving van Den Helder en Julianadorp en wordt aangeboden bij tankstations, supermarkten en maaltijdkoeriers. De politie waarschuwt bewoners van dit gebied voor dit valse geld en vraagt hen hier extra alert op te zijn. Bel 112, als u vals geld wordt aangeboden en de daders nog in zicht zijn.



Het valse geld is makkelijk te herkennen. Vaak zijn het kleurenkopieën van zeer slechte kwaliteit met opgeplakte aluminiumstrips. De politie vraagt middenstanders hierop alert te zijn. Bankbiljetten bevatten kenmerken, waaraan u kunt zien, of het biljet echt, of vals is. Sommige kenmerken kunt u controleren met de hand en het blote oog. Zo heeft een echt biljet voelbare inkt, een watermerk, bij kantelen van het biljet verandert de kleur van het cijfer, dat linksonder staat en op ieder biljet staat een hologram. Voor de andere kenmerken is een vergrootglas, UV-lamp, of infraroodkijker nodig. Meer informatie over het controleren van de echtheid van biljetten.

Tips

Als u vermoedt, dat u vals geld in handen heeft, geef het dan niet opnieuw uit en ga ermee naar de politie. Hier zijn wat tips voor als u niet zeker weet, of een biljet echt is, of vals:

- zeg tegen de klant, dat u even moet overleggen met de leidinggevende, of een beveiligingsbeambte, maar zorg ervoor, dat de klant het biljet steeds kan blijven zien

- probeer te onthouden, hoe de klant eruit ziet;

- probeer te voorkomen, dat de klant wegloopt;

- neem contact op met de politie;

- noteer zijn, of haar kenteken en het merk en type van de auto (indien de klant met de auto vertrekt);

- geef het verdachte biljet direct aan uw leidinggevende, of beveiligingsbeambte, zodat deze het aan de politie kan geven;

- denk altijd aan uw eigen veiligheid.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.