Bijgewerkt: 14 juli 2020

11 winkels van de Gebroeders Winter blijven open!

Nieuws -> Informatief

Bron: Paul Blaak
24-12-2014

11 van de 14 winkels van de failliete kantoor vakhandelketen Gebroeders Winter maken een doorstart. Acht filialen in Amsterdam en de vestigingen in Amstelveen, Alkmaar en Den Haag gaan over in andere handen. De medewerkers van Gebroeders Winter zijn dinsdagavond 23 december 2014 over de overname geïnformeerd. De verwachting is, dat 32 van de 72 medewerkers hun baan kunnen behouden. De overige medewerkers krijgen een van-werk-naar-werk-regeling aangeboden.

Eerder deze maand maakte Gebroeders Winter bekend faillissement te hebben aangevraagd. Het nieuws dat het familiebedrijf juist in het honderdste jaar van zijn bestaan de deuren moest sluiten, sloeg in als een bom. Bij de medewerkers, maar ook bij de trouwe klanten en de collega’s van de kantoor vakhandel keten.

Vanaf het moment, dat het faillissement van Gebroeders Winter is uitgesproken heeft Quantore Europe BV zich achter de schermen ingespannen om een doorstart mogelijk te maken. Bij de coöperatieve vereniging Quantore zijn bijna 500 zelfstandige kantoor vakhandelaren aangesloten. Onder hen ook Gebroeders Winter, met 14 vestigingen een van de grotere leden van Quantore. Directeur Arnold Theuws over de rol die Quantore heeft gespeeld: “Wij geloven in de toekomst van de zelfstandige kantoorvakhandel, en zijn ervan overtuigd, dat winkels als die van Gebroeders Winter ook, en misschien wel juist, in deze tijd van toegevoegde waarde kunnen zijn voor consumenten en de klein zakelijke markt.

Hadden wij die overtuiging niet gehad, dan waren wij er ook niet in gestapt. Tot voor kort werden doorstarts als deze vooral gefinancierd door de banken. Banken zijn echter terughoudender geworden. Bovendien was er weinig tijd voor langdurige onderhandelingen. Om die reden heeft Quantore in deze overname een faciliterende rol gespeeld.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De winkel van de Gebroeders Winter in Amstelveen aan de Karel Doormanweg 18


De winkel van Gebroeders Winter in Amstelveen en acht Amsterdamse filialen (Lijnbaansgracht, Amstelveenseweg, Beethovenstraat, Ceintuurbaan, Linnaeusstraat, Rozengracht, Vijzelgracht en Gelderlandplein) worden overgenomen door Hefra Holding. De directeur is Frans Davelaar, nu al eigenaar van de Kantoorexpert-winkels in Schiedam, Katwijk, Soest en Huizen. Door bij de overname de niet-rendabele winkels en het hoofdkantoor te sluiten, de overheadkosten te verlagen, het assortiment te actualiseren en nieuwe diensten aan te bieden, verwacht Davelaar een succesvolle doorstart te kunnen maken. Daarnaast gaat de nieuwe eigenaar zich, meer dan zijn voorganger, begeven op de klein zakelijke markt.

De winkels houden de naam Winter, maar krijgen zowel aan de binnen- als de buitenkant een Quantore-uitstraling. “Wij willen beter zichtbaar maken wat zelfstandige kantoor vakhandelaren zo bijzonder maakt. Quantore verbindt de kracht van het lokale ondernemerschap met de collectieve slagkracht en de omvang van onze coöperatie,” zegt Arnold Theuws. “Wij kiezen niet voor harde franchise, maar voor samenwerking met de lokale ondernemer. De winkels krijgen daarbij, meer dan nu, een moderne en eenduidige Quantore-uitstraling. Op die manier kunnen wij laten zien, dat wij veel meer voor eindgebruikers kunnen betekenen dan zij vaak denken.”

De winkel van Gebroeders Winter in Alkmaar wordt overgenomen door de Stumpel Groep en gaat verder als ‘Boekhandel Stumpel’. De in Zwaag gevestigde Stumpel Groep heeft nu al winkels in Hoorn, Heerhugowaard, Enkhuizen, Heemskerk, Krommenie, Medemblik, Wieringerwerf, Leeuwarden en Almere. Ook voor de vestiging van Gebroeders Winter in Den Haag is een overnamekandidaat gevonden. De naam van die ondernemer wordt binnenkort bekend gemaakt.

Bij Gebroeders Winter werken nu nog 72 medewerkers. Door het afstoten van een aantal winkels en de sluiting van het hoofdkantoor is er straks nog plek voor naar verwachting 32 medewerkers. In de komende weken worden gesprekken gevoerd met de medewerkers en krijgt een aantal van hen een nieuw arbeidscontract aangeboden. Alle andere medewerkers krijgen een van-werk-naar-werk-regeling aangeboden, waarbij zij worden bemiddeld naar ander werk. De gelden daarvoor komen uit het sectorplan waarover de kantoor vakbranche een aantal maanden geleden overeenstemming heeft bereikt met de vakbond en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gebroeders Winter?

In 1914 begon Jan Winter samen met zijn broer de verkoop van sigaren en schrijfinkt te combineren in een winkel aan de Huidenstraat in het centrum van Amsterdam. De inkt werd door zijn broer in een fabriekje bij de Omval geproduceerd, maar de samenwerking duurde niet lang en beide broers gingen weer hun eigen weg. In de jaren 1930 verplaatste Jan Winter zijn winkel naar een pand op de hoek Looiersgracht en Lijnbaansgracht en veranderde daarbij in een kantoorvakhandel met drukkerij. Alle kantoorproducten werden in eigen beheer gedrukt en gelijmd of ingebonden. Ook werden er voor veel scholen in de stad schoolspullen vervaardigd, zoals lijn en blokjesschriften.

Sinds de jaren 1950 nam de tweede generatie Winter het bedrijf over en verschenen er meer filialen. Het bedrijf had toen ongeveer 5000 klanten, waaronder grote bedrijven als bijvoorbeeld Shell, of Philips die hun eigen boekhoudboeken, stenoboeken en systeemkaarten lieten drukken.

In 1983 nam de derde generatie Winter het bedrijf over. Het hoofdkantoor werd in 1998 verplaatst naar de Oderweg in Westpoort, omdat de vrachtwagens op de smalle grachten in de Jordaan steeds vastliepen. De drukkerij werd ontmanteld en de Heidelbergpers ging naar de sloop. Op de Oderweg bevindt zicht tevens het inkoopcentrum en meet ruim 3000 m². Het is nog steeds een familiebedrijf met aan het hoofd Jan Winter, kleinzoon van Jan Winter één van de gebroeders Winter.

Op 3 december 2014 werd bekend dat het bedrijf failliet is verklaard. De teruglopende verkopen hebben het bedrijf de das om gedaan. De huidige eigenaar Jan Winter bevestigt het faillissement, dat door het bedrijf zelf is aangevraagd. De vestigingen blijven echter vooralsnog open en ook het personeel blijft nog in dienst, omdat de curator hoopt op een geheel, of gedeeltelijke doorstart.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.