Bijgewerkt: 23 juli 2018

20ste editie Grachtenfestival geheel 'In Stijl' feestelijk geopend

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Grachtenfestival
12-08-2017

Het Grachtenfestival 2017 vindt plaats van 11 t/m 20 augustus. Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor. Door de combinatie van locatie en repertoire wordt klassieke muziek, uitgevoerd op hoogstaand niveau, op een toegankelijke manier gepresenteerd. Dat maakt het Grachtenfestival een unieke ervaring voor bezoekers en musici. Het Grachtenfestival 2017 wordt de 20e editie van dit sfeer- en succesvolle festival, waar jaarlijks meer dan 58.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen.

Met zeker 4.000 bezoekers langs de kade, op bruggen, in bootjes en op het ponton, is de jubileumeditie van het Grachtenfestival van start gegaan op 11 augustus 2017. Het openingsconcert bood bezoekers een impressie van wat de komende negen dagen te zien is op meer dan 90 locaties tijdens zo'n 250 concerten.Artist in Residence. Sophiko Simsive startte de avond met 'Paganini / Liszt Etude no. 6'. De Georgische pianiste, dit jaar Artist in Residence bij het Grachtenfestival, is tijdens de twtintigste editie nog vijf keer te bewonderen. Met een solorecital in de Hermitage op 12 augustus en een 'ode' aan haar Georgische roots met het koor Tvaltai op dinsdag 15 augustus in Festivalcentrum Het Compagnietheater begint de week al zeer veelzijdig. In de serie Meesterlijk! speelt ze samen met het jonge klaviertalent Aidan Mikdad op donderdag 17 augustus in de Wintertuin van het Krasnapolsky, een feest op vleugels! De laatste zondag van het festival wordt in Stijl afgesloten, dan speelt ze samen JeugdOrkest Nederland 'Beethoven's Derde Pianoconcert'. Traditiegetrouw verzorgd de Artist in Residence ook het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert, ditmaal op zaterdag 19 augustus 2017 en geproduceerd en georganiseerd door de AvroTros.

Compositie opdracht. Aan pianotatalent is er dit jaar geen gebrek bij het Grachtenfestival. De klassiek- en jazzgeschoolde pianist en componist Daahoud Salim ontving dit jaar de compositieopdracht van het Grachtenfestival, met het festivalthema 'In Stijl' als uitgangspositie. Tijdens de feestelijke opening gaf hij samen met het Aristos Quartet en violiste Rosanne Philippens alvast een 'sneak preview' van zijn nieuwe werk 'Poem: History of Peoples'. Zondagavond 13 augustus 2017 is zijn volledige compositie te horen in De Duif tijdens de officiële première.

Met zijn eigen prijswinnende kwintet benadrukte Daahoud nog eens zijn veelzijdigheid door muziek te spelen van het debuutalbum 'La Llamada'. Het Daahoud Salim Quintet verzorgt op woensdagavond 16 augustus met virtuoze arrangementen en eigen werk een ongekende jazzavond in het Machinegebouw op de Westergasfabriek.

Zwoele klanken. Het Argentijnse Pannonica Quartet heeft zich vastgebeten in de arrangementen van de traditionele tango en daarmee een eigenzinnige sound en stijl ontwikkeld. Bij de opening namen ze het publiek mee op reis met hun zwoele klanken. Liefhebbers van deze Zuid-Amerikaanse stijl kunnen tijdens Sax & the City op zaterdag 12 augustus 2017 hun hart ophalen, dan speelt het kwartet op een dekschuit gelegen in de Zwanenburgwal.

Bariton Michael Wilmering bracht een vrolijke noot aan de avond met Korngold's 'When Birds do Sing', begeleid door pianiste Sophiko Simsive. Michael is dit jaar genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs, naast violiste Eise Besemer en celliste Ella van Poucke. De uitreiking vindt plaats op woensdagavond 16 augustus tijdens de Avond van de GrachtenfestivalPrijs, in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky waar de drie musici allen een kort optreden geven. Het volledige programma van het Grachtenfestival is te zien op de website. Het Grachtenfestival 2018 vindt plaats van 10 t/m 19 augustus.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.