Bijgewerkt: 26 januari 2021

268 kg verboden vuurwerk in beslag genomen in Ouderkerk

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
30-11-2011

De politie Amsterdam-Amstelland heeft dinsdag 29 november 2011 in een loods in Ouderkerk aan de Amstel 268 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. Twee mannen van 60 en 19 jaar oud zijn aangehouden.

In de loods lag het zeer zware vuurwerk her en der opgeslagen. “Een gevaarlijke situatie”, zegt de onderzoeksleider. “Nog gevaarlijker is dit vuurwerk, als het door ondeskundige particulieren wordt gebruikt. De in beslag genomen lawinepijlen geven bijvoorbeeld na de knal een drukgolf die even krachtig is als die van een handgranaat.”

Naast lawinepijlen vonden de rechercheurs “cakeboxen” -onderling verbonden vuurwerkpakketten- maar ook Super Cobra’s. “Die zijn erg in trek bij jongeren, maar zeer krachtig en daarmee levensgevaarlijk”, voegt de teamleider toe. “Er circuleren filmpjes van het afsteken van dergelijke explosieven op Internet. Laat ouders alsjeblieft ingrijpen als hun kinderen illegaal vuurwerk bezitten.”

Rechercheurs van het Bureau Milieucriminaliteit begonnen dinsdagmorgen in alle vroegte met de actie die tot laat in de avond duurde. Naast het vuurwerk trof de politie zo’n 1300 verwaarloosde dieren, onder meer kippen, konijnen, geiten en kanaries, op het terrein aan.

De Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bracht in samenwerking met de dierenambulance en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bijna alle dieren, die in bewaring zijn genomen, elders onder.

De aangehouden mannen worden naast de handel in illegaal vuurwerk ook verdacht van de handel in vervalste merkkleding. De politie nam 40 kledingstukken en schoenparen in beslag, net als twee oude jachtgeweren met bijbehorende munitie, waarvoor geen vergunning was verstrekt en vijf liter verboden bestrijdingsmiddel.

Het vuurwerk is opgeslagen bij de Dienst Domeinen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat milieuzaken aanpakt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.