Bijgewerkt: 27 januari 2021

300 Amstelveense leerlingen tegen zwerfafval

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-12-2016

Vrijdag 2 december 2016 presenteerden ruim 300 leerlingen van het Amstelveen College hun ondernemingsplannen om in de toekomst minder afval te produceren en zwerfafval te voorkomen. De afgelopen week hebben elf klassen in 72 groepen hun plannen uitgedacht en uitgewerkt. Uiteindelijk koos de jury de drie beste groepen als winnaars. Zij krijgen een ‘starters’- bedrag van € 250,- om hun ideeën met hulp van de jury verder te ontwikkelen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

Anke de Peuter-Van der Veen, rector Amstelveen College, Timmy de Vos, founder E-waste race, Edwin van der Waal, raadslid D66, Sytske Romijn, gemeente Amstelveen en Max, leerling businessclass Amstelveen College


De jury koos voor: AfvalGo – Een soort PokemonGo-app, waarmee je op zoek gaat naar zwerfafval. Met het opruimen verdien je punten. Leerlingen zijn aan het gamen en helpen meteen de wereld een handje. Chweg – Plastic in huis verzamelen neemt veel ruimte in. Met de Chweg verwerk je al het plastic meteen tot korrels, zodat het veel minder ruimte inneemt. De jury was vooral onder de indruk van het feit, dat deze leerlingen een heel praktisch probleem op deze manier oplossen. WasteMachine -  Een bijzondere ‘prullenbak’ met een beloningssysteem die bijvoorbeeld bij supermarkten zou kunnen staan. Het bijzondere aan deze prullenbak is, dat alles meteen gescheiden ingeleverd kan worden.

Wethouder Peter Bot (Natuur en Milieu educatie): “Jongeren betrekken bij zwerfafval is lastig. Alleen vertellen, dat ze het 'gewoon niet moeten doen' heeft weinig zin. Daarom kozen wij voor een speciaal lesprogramma, waarvan het Amstelveen College gebruik maakte: de Waste Away Challenge. Het lesprogramma gaat uit van het principe, dat afval weer een nieuwe grondstof kan zijn. Leerlingen werken op een ondernemende manier zelf aan oplossingen.

Geïnspireerd en gecoacht door ondernemers, bouwen de scholieren aan een business case en brengen deze tot uitvoering. En op het Amstelveen College was dat meteen met elf klassen. Ik heb gehoord dat het resultaat geweldig was. Er werden filmpjes, prototypes en campagnes gepresenteerd en het was dan ook een lastige taak voor de jury om de beste drie groepen te kunnen kiezen.” Meer informatie over het lesprogramma Waste Away Challenge is te vinden op www.urbanseeds.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.