Bijgewerkt: 28 januari 2021

3266 steekwapens ingeleverd tijdens de landelijke actie

Nieuws -> Politie

Bron: Rijksoverheid
11-05-2012

Het publiek heeft bij de politie 3266 steekwapens ingeleverd tijdens de landelijke messen inleveractie die plaatsvond in de laatste week van april 2012. Het initiatief van het landelijk Platform Vuurwapens was georganiseerd in aanloop naar het verbod op alle stiletto’s, vlindermessen en valmessen, dat sinds 1 mei 2012 van kracht is. De politie noemt de actie een succes, want ieder ingeleverd mes is er een minder op straat.

Messen Amstelveen
(Foto Politie Amsterdam-Amstelland - 2012)

Een klein deel van de messenvangst van april 2012


Het publiek kon de steekwapens tot 1 mei vrijwillig en anoniem inleveren bij de politie. Op meer dan 260 bureaus stonden speciale containers waarin de wapens konden worden gedeponeerd. Onder de ingeleverde steekwapens is een behoorlijk aantal stiletto’s, vlindermessen en valmessen.

Doel van het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto’s is om het aantal steekwapens en steekincidenten terug te dringen. Ook geeft het algehele verbod verkopers en kopers duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan. Daarnaast wordt het werk van de politie eenvoudiger. Legale en illegale vlindermessen bleken soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zonder verbod was het daarom lastiger om illegale messen in beslag te nemen.

Voorafgaand aan inleveractie zijn jongeren met een publiekscampagne gewezen op het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto’s en de mogelijkheid om de wapens in te leveren. De campagne heeft een breed, vooral jeugdig publiek bereikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.