Bijgewerkt: 28 maart 2024

45 gigapixel foto van De Nachtwacht is online

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksmuseum/Wikipedia
13-05-2020

Het Rijksmuseum publiceerde op 12 mei 2020 de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht zichtbaar worden. Vanaf nu worden ook de werkzaamheden van Operatie Nachtwacht in de glazen ruimte in het museum, hervat.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht maakt gebruik van de allernieuwste technieken en verschuift voortdurend de grenzen van wat voor mogelijk werd gehouden. Voor onderzoekers is de foto een belangrijke bron van kennis en de online-bezoekers kunnen zich tot in het kleinste detail verwonderen over Rembrandts meesterwerk.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksmuseum - 2020)

De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als De Nachtwacht, ook Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), dat in 1642 gereed kwam


Om deze foto te kunnen maken heeft het imagingteam van het Rijksmuseum onder leiding van data scientist Robert Erdmann 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.

Het werk aan het schilderij zelf wordt woensdag 13 mei, hervat. In het verder nog lege Rijksmuseum gaan de onderzoekers verder met het bestuderen van de staat van en het onderzoek naar Rembrandts grootste schilderij. Vanwege de Corona-crisis lag het werk in de glazen ruimte twee maanden stil. Wel is het team doorgegaan vanuit huis met het analyseren van de eerder verkregen onderzoeksdata. Het protocol voor het werken in de glazenruimte is aangepast aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Dit heeft tot gevolg dat er, om minimaal 1,5 meter afstand te kunnen houden, niet meer dan twee personen tegelijkertijd aan het schilderij kunnen werken. De Corona-crisis zorgt ervoor dat de tweede fase van het project, de restauratiefase van Operatie Nachtwacht, is verplaatst naar begin 2021. Deze zou na de zomer van start gaan, maar dat is niet langer haalbaar. Bekijk hier de 44,8 gigapixels grote foto van De Nachtwacht online. (met het scrollwiel van de muis kunt u in en uitzoomen)

De Nachtwacht. De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, beter bekend als De Nachtwacht, ook Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), dat in 1642 gereed kwam. Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, alsmede enkele figuranten, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld.

Het doek toont de schutterscompagnie van de Amsterdamse Wijk II, tussen Damrak en Singel. De schutters met diverse wapens worden afgebeeld bij het verlaten van het schuttersgebouw en het afdalen van enkele treden op een bruggetje. Commandant is kapitein Frans Banninck Cocq, ten voeten uit geportretteerd in deftig zwart met de rode sjerp van zijn rang en een wandelstok. Met een stevig handgebaar onderstreept hij zijn commando, zet zijn stok schrap en begint te lopen. Naast hem zet zijn luitenant Willem van Ruytenburch zich ook in beweging; met in de hand een fraaie lans, een zogenaamde partizaan, naar voren gericht geeft hij de marsrichting aan. Minder prominent zijn de vaandrig (met vaandel), de twee sergeanten (met hellebaard). zes musketiers, vijf piekeniers, drie rondassiers, een zwaarddrager, een tamboerijn, een kruitjongen, twee meisjes (de voorste volgens sommigen een mythologische geest, volgens het Rijksmuseum de mascotte) en enkele niet nader geïdentificeerde personen waarvan alleen de hoofden of helmen zichtbaar zijn. In totaal stonden op het schilderij in originele staat meer dan 30 personen afgebeeld. Bij het afsnijden in of vlak na 1715 verdwenen twee militieleden en een kind. Zonder lijst weegt het schilderij 170 kg, met lijst 337 kg.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.