Bijgewerkt: 24 januari 2021

52 scholen in Nederland worden excellent genoemd

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
31-01-2013

Een voorhoede van 31 basisscholen en 21 scholen in het voortgezet onderwijs mogen zich vanaf maandag 4 februari 2013 als eerste 'excellent' noemen. Staatssecretaris Dekker reikt dan de predicaten Excellente School 2012 uit, tijdens een feestelijke ceremonie in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Afgelopen jaar konden scholen zich aanmelden voor het predicaat Excellente School. 90 basischolen en 52 scholen uit het voortegezet onderwijs grepen deze kans. Een jury van experts uit de onderwijspraktijk onder voorzitterschap van prof. dr. Fons van Wieringen (oud-voorzitter van de Onderwijsraad) heeft vervolgens de scholen bezocht en beoordeeld. Scholen uit het hele land, klein en groot, van vmbo tot gymnasium.

Van goed naar excellent onderwijs

De uitreiking van de predicaten past voor staatssecretaris Dekker in de ambitie uit regeerakkoord om van goed naar excellent onderwijs te komen. “Het verschil tussen goed en excellent onderwijs, wordt vooral door de school gemaakt. Want als je leerlingen van vergelijkbare scholen naast elkaar zet, dan zie je dat de leerlingen van de ene school beduidend beter presteren dan die van de andere. Wat is hun geheim? Hoe vertalen deze scholen hun hoge ambities naar bovengemiddelde resultaten? Als we dat ontrafeld hebben kunnen andere scholen hiermee hun voordeel doen.”

dekker Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Sander Dekker (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Onderscheidende scholen

Excellente scholen zijn scholen die over de volle breedte goede resultaten halen, zowel op kernvakken als daarbuiten. De jury kijkt daarbij ook naar de toename van vaardigheden of kennis van leerlingen op een school en welke bijdrage de school daaraan levert. Daarnaast spelen de omstandigheden, waaronder een school werkt een belangrijke rol. Ook is de wijze, waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied een belangrijk criterium, zoals de aandacht voor leerlingen die het erg goed doen, of bijvoorbeeld voor leerlingen die juist extra ondersteuning in de klas nodig hebben.

Naar internationaal voorbeeld

Nederland treedt met de aandacht voor excellente scholen in het voetspoor van landen om ons heen. In Duitsland bestaat sinds 2006 de Schulpreis voor uitzonderlijk goede scholen De Verenigde Staten kennen sinds 2002 Blue Ribbon Schools, een onderscheiding in het bijzonder voor scholen die tegen de klippen op uitstekende resultaten boeken.

De Britse Inspectie voor het onderwijs geeft sinds jaar en dag de kwalificatie outstanding aan scholen die zich sterk positief onderscheiden. Ook in Nederland zal het oordeel van de Inspectie zich op termijn ook naar het oordeel goed, of excellent uitstrekken. De Jury Excellente Scholen is hier de komende jaren een opmaat naar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.