Bijgewerkt: 25 mei 2020

6 procent van woningen in Nederland is niet bewoond

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
18-04-2012

Van de meer dan 7 miljoen woningen in Nederland stonden op 1 januari 2010 417 duizend woningen leeg. Dat is een kleine 6 procent van de woningen. Dit zijn woningen waar volgens de officiële registraties niemand woont.

Deels voor andere doeleinden

Bijna 80 duizend leegstaande woningen kunnen niet bewoond worden omdat ze voor andere doeleinden worden gebruikt: als kinderdagverblijf, praktijkruimte, of vakantiewoning van iemand die niet in Nederland woont. Van bijna 50 duizend woningen is niet vast te stellen, of ze bewoond zijn, omdat deze woningen niet eenduidig in de registraties staan.

huis Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Bijna 80 duizend leegstaande woningen kunnen niet bewoond worden


Veel leegstand in toeristengebieden

Van 290 duizend woningen is zeker, dat ze leeg staan. Deze woningen staan in typische toeristengebieden als de Waddeneilanden en andere kustplaatsen. In Schiermonnikoog staat bijna 11 procent van de woningen leeg. Een deel van deze woningen wordt waarschijnlijk verhuurd aan vakantiegangers.

Verder staan in de binnensteden van grotere gemeenten vele woningen leeg, vaak boven winkels. Voor eigenaren is verhuur hiervan vaak financieel niet interessant, bijvoorbeeld omdat het opknappen van de etage erg duur is, maar ook omdat in dergelijke woningen vaak maar één opgang is, in de winkel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.