Bijgewerkt: 21 januari 2021

673 nieuwe Amstelveense mantelzorgers

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-03-2013

Opnieuw geslaagde zoektocht naar verborgen mantelzorgers

Maar liefst 673 nieuwe Amstelveense mantelzorgers maakten zich bekend naar aanleiding van een huis-aan-huis-mailing die wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) eind 2012 verspreidde. Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor een partner, ouder, kind, vriend of buur met een beperking, of chronische ziekte. Om het vol te houden is goede ondersteuning onmisbaar. De gemeente helpt daarbij.

mantelzorg Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ongeveer 50 mantelzorgers kwamen op 7 maart 2013 naar het eerste Mantelzorgcafé avond in 'De Amsteltuin' in Amstelveen, die speciaal voor alle mantelzorgers in Amstelland en Haarlemmermeer werd georganiseerd


“Mantelzorgers hebben soms een dagtaak aan het verzorgen van een ziek familielid, of zieke naaste. Namens de gemeente biedt het Mantelzorg Steunpunt mantelzorgers ondersteuning. De gemeente vindt het belangrijk alle mantelzorgers in beeld te hebben. Wij kunnen hen wijzen op de mogelijkheden die het Steunpunt biedt om hun zware taak wat te verlichten. We zien namelijk veel overbelaste mantelzorgers. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen,” zegt wethouder Jacqueline Koops.

Behoefte aan ondersteuning

De gemeente heeft alle aanmelders een informatiepakket gestuurd. Mantelzorgers worden vanaf heden op de hoogte gehouden van de activiteiten. Zo geeft het Steunpunt informatie en advies over het mantelzorger zijn, hoe om te gaan met de situatie, de combinatie mantelzorg en werk, mantelzorg en wonen en respijtmogelijkheden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk, dat vrijwilligers de zorg tijdelijk even overnemen. Ook zijn er gespreksgroepen, cursussen en themabijeenkomsten voor mantelzorgers. Voor de activiteiten van het Steunpunt in januari 2013 schreven drie keer zoveel mantelzorgers zich in dan voor eerdere activiteiten. Daaruit concludeert de gemeente, dat de huis-aan-huis-actie een succes was. De behoefte aan steun en het delen van ervaringen blijkt groot onder mantelzorgers.

Mantelzorgers die zich alsnog willen inschrijven kunnen bellen met 0900-1866 (lokaal tarief) of e-mailen naar mantelzorg@mantelzorg-steunpunt.nl .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.