Bijgewerkt: 24 februari 2020

AOW-leeftijd 67 jaar wordt in 2022 met drie maanden verhoogd

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
31-10-2016

De nieuwe AOW-leeftijd wordt in 2022 67 jaar en drie maanden. De leeftijd gaat omhoog, omdat Nederlanders steeds langer leven. De levensverwachting stijgt in 2022. Het CBS maakte vandaag de nieuwe raming van de macro gemiddelde levensverwachting bekend. Een grote meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer stemde in 2012 op voorstel van het vorig kabinet in met de automatische koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting van mensen.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Het tijdspad van de AOW-leeftijd


Levensverwachting. De AOW-leeftijd wordt vanaf 2022 op gezette tijden automatisch aangepast aan de stijging van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd in stappen van drie maanden per jaar. Dat gebeurt aan de hand van een in de wet vastgelegde formule. Nederland staat in de top van de wereldranglijst bestendige pensioenstelsels, mede door de koppeling van de oudedagsvoorziening aan de gemiddelde levensverwachting. De verhoging van de AOW-leeftijd moet volgens de wet vijf jaar voor de inwerkingtreding bekend worden gemaakt. Daarom wordt dit vandaag bekend gemaakt.

Overbruggingsregeling. Onder bepaalde voorwaarden is er een overbruggingsuitkering voor mensen met een laag inkomen die al deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling en zich niet hebben kunnen voorbereiden op de AOW-leeftijdsverhoging. Er geldt onder meer een inkomensgrens van  200% van het wettelijk bruto minimumloon voor een alleenstaande (€ 3.074,40) en 300% voor paren (€ 4.611,60). De vermogensgrens van € 24.437,- (alleenstaande) respectievelijk € 48.874,- (paar) is exclusief eigen woning en pensioenvermogen. Op www.SVB.nl kunnen mensen hun AOW-leeftijd berekenen. Op deze website kunnen mensen tevens nagaan, of ze in aanmerking komen voor de overbruggingsregeling.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.