Bijgewerkt: 24 januari 2021

Aantal overvallen in 2012 gedaald in Nederland

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
10-01-2013

Het aantal overvallen is in 2012 gedaald naar 1.982. Dat is een afname van 31,6 procent ten opzichte van 2009. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft dat vandaag in Den Haag bekend gemaakt bij de aansluiting van de eerste geldautomaat van ABN AMRO op Live View, een videosysteem dat ervoor zorgt dat de politie via bewakingscamera's direct kan meekijken bij overvallen en plof- en ramkraken.

Foto Amstelveen
(Foto Rijksoverheid - 2013)

Ivo Willem Opstelten (VVD) Minister van Veiligheid en Justitie


Minister Opstelten en de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, Gerrit Zalm, maakten bekend, dat dit jaar 100 geldautomaten van ABN AMRO worden voorzien van Live View. ABN AMRO is de eerste Nederlandse bank die Live View gebruikt. De politie maakt sinds juni 2012 gebruik van Live View .

De live beelden stellen de politie in staat om sneller en gerichter in actie te komen. In de meldkamer kan direct worden bepaald welke politie-inzet nodig is. Agenten die zich in de nabije omgeving van het incident bevinden, kunnen ook meteen worden gewaarschuwd. Hierdoor wordt de heterdaadkracht van de politie vergroot en gaat de pakkans van criminelen omhoog.

Met Live View wil ABN AMRO het aantal plof- en ramkraken en skimming aanvallen tegengaan. Buiten LiveView heeft ABN AMRO ook andere preventieve maatregelen ingevoerd. Dankzij deze maatregelen verwacht de bank het aantal criminele activiteiten aan haar geldautomaten sterk terug te kunnen dringen.

Het terugdringen van het aantal overvallen is een topprioriteit van het kabinet. Het gaat om zeer ernstige delicten - vaak met veel geweld - die een grote impact hebben op de slachtoffers en hun omgeving. Doelstelling van het kabinet is om, samen met alle relevante partners, het aantal overvallen eind 2014 onder het niveau van 2006 te brengen (maximaal 1.900).

Uit de jaarcijfers over 2012 blijkt, dat het aantal overvallen met 13 procent is gedaald ten opzichte van 2011 (2272 overvallen). Het afgelopen jaar is onder andere extra ingezet op de aanpak van overvallen op juweliers en woningovervallen. Dat heeft in 2012 geleid tot een daling van respectievelijk 35% en 10%.

Wel steeg het aantal woningovervallen op senioren van 173 naar 200. Samen met ouderenorganisaties worden nu maatregelen uitgewerkt om woningovervallen op 55 plussers tegen te gaan. Het aantal overvallen op tankstations (-12%), tabakszaken (-16%) en horecagelegenheden (-8%) ging vorig jaar wel omlaag.

Het aantal overvallen op supermarkten steeg van 178 in 2011 naar 183 in 2012. Politie, justitie, bedrijfsleven, gemeenten en brancheorganisaties werken nauw samen via de landelijke Taskforce Overvallen om het aantal overvallen terug te dringen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.