Bijgewerkt: 29 maart 2024

Aanwijzing calamiteitenpolder in de Ronde Hoep

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveenweb / Provincie NH
20-11-2009

In verband met de provinciale aanwijzing van een calamiteitenpolder in de Ronde Hoep in de gemeente Ouder-Amstel, reageert een inwoner van de polder, de heer Huub Timmer:

“Wij, bewoners van de Ronde Hoep, maken ons grote zorgen als deze plannen door gaan. We zijn trots op onze mooie polder en willen, dat dit zo blijft. Maar als de plannen door gang zullen vinden, dan wordt de polder enorm ontsiert door dijken, het karakteristieke verdwijnt, de boeren verdwijnen en bij inzet vervuilt de polder.

Gemaal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Het polderlandschap achter het gemaal 'De Ronde Hoep'. In de verte is het silhouet van de St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel zichtbaar


Volgens ons zijn er alternatieven maar het waterschap wil hier geen onderzoek naar doen en het plan door onze strot duwen. We vinden dus ook, dat we schandalig behandeld worden en heel slecht worden voorgelicht. Neem a.u.b. contact met ons op om alles uit te leggen en zo de ondergang van onze mooie polder tegen te houden. Verkeerde beslissingen kunnen nooit !!! meer teruggedraaid worden. Ik hoop op een reactie

Gr. Huub Timmer.

Ronde Hoep?

De Ronde Hoep, vroeger ook wel de Rijke Waver, is een polder in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Holland, behorende tot de gemeente Ouder-Amstel.

De polder is 1266 hectare groot, waarvan 900 hectare grasland. In het noorden langs de ringdijk valt de polder in de bebouwde kom van Ouderkerk aan de Amstel, in het oosten en zuidoosten liggen de buurtschappen Stokkelaarsbrug en Waver. In de polder zijn enkele tientallen melkveebedrijven actief.

Gemaal Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Voormalig dieselgemaal 'De Ronde Hoep' uit 1913, gelegen in het gebied van de rivier de Waver. Naast het gemaal staat het machinistenhuis.


De provincie Noord-Holland heeft besloten de Rondehoep aan te wijzen, als gebied dat gebruikt wordt om bij dreigende overstromingen water op te vangen. In een dergelijk geval zal de polder onder water gezet moeten met circa 50 cm water. Een historisch en vooral dramatisch besluit voor de bewoners van de polder.

Calamiteitenpolder?

Als gevolg van klimaatverandering kan bij zeer extreme weersomstandigheden het waterpeil van de rivier de Amstel sterk gaan stijgen. Zo sterk, dat de Amstel onvoldoende capaciteit heeft om het water tijdig af te voeren waardoor grote gebieden langs de Amstel (waaronder Amsterdam) kunnen overstromen.

Volgens de Provincie Noord-Holland in dergelijke situatie het beste de polder De Ronde Hoep als ‘calamiteitenpolder’ worden ingezet, om erger te voorkomen. Deze omstandigheden zullen zich niet vaak voor doen: naar verwachting minder dan eens in de 100 jaar. De kans dat de polder gedurende korte tijd onder water gezet moet worden is zeer klein.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.