Bijgewerkt: 21 januari 2021

Acties tegen zomereenzaamheid senioren

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-07-2019

Uit onderzoek van de christelijke seniorenorganisatie KBO-PCOB is gebleken dat eenzaamheid voor ouderen een grotere rol speelt in de zomer dan in andere seizoenen. 15% van de ouderen voelt zich eenzamer in de zomer. Daarom grijpt het ministerie van VWS deze periode aan om extra aandacht te vragen voor het onderwerp. Zo is er een tv-spot, waarin ouderen worden gemotiveerd hun eenzaamheid te doorbreken en worden vakantiegangers via social media en billboards bij de grensovergangen opgeroepen wat van zich te laten horen.

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman /VWS - 2018)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, viceminister-president


Actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid. De campagne maakt deel uit van het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid dat minister De Jonge in maart vorig jaar presenteerde. In dat actieprogramma wordt gezamenlijk gestart met een aanpak om de eenzaamheid onder ouderen een halt toe te roepen. Ongeveer de helft van het aantal ouderen voelt zich matig tot zeer eenzaam, blijkt uit onderzoek uit 2018. Het kabinet stelt tot en met 2021 daarvoor in totaal 26 miljoen euro beschikbaar. Onderdeel van de aanpak is een landelijke coalitie en 350 lokale coalities die de trend van eenzaamheid onder ouderen moet doorbreken langs twee actielijnen:

-Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken.

-Het doorbreken en duurzaam aanpakken van eenzaamheid.Daarvoor is een programmateam tegen eenzaamheid in het leven geroepen dat ondersteuning en advies biedt om de lokale coalities te vormen. Meer naar elkaar omkijken vraagt een kentering in heel de samenleving. Iedereen kan hierin van betekenis zijn.

Meer informatie. Dit kun jij doen; initiatieven, waarbij je kunt aansluiten: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/ Meer over het onderzoek van KBO-PCOB: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/kbo-pcob-start-strijd-tegen-zomereenzaamheidAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.