Bijgewerkt: 3 augustus 2020

Amstelveen krijgt de eerste ronde van de Icesave uitbetalingen

Nieuws ->

Bron: Amstelveenweb
08-12-2011

Nederland en Groot-Brittannië hebben de eerste ronde van de uitbetalingen ontvangen van de IJslandse bank, Landsbanki. Volgens wethouder Herbert Raat, wethouder financiën van de gemeente Amstelveen, zullen de spaarders hun verloren geld begin volgende week krijgen.

"De liquidatie bestuur van Landsbanki heeft de eerste gedeeltelijke betalingen aan de bevoorrechte schuldeisers overgemaakt,- zegt Landsbanki in een verklaring. Het uitgekeerde bedrag was gelijk aan 432 miljard IJslandse Kronur, of 2,71 miljard euro, dat is bijna een derde van de erkende preferente vorderingen."

Kroner Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Jón Sigurðsson (1811-1879) op het IJslandse 500 kronen biljet. Hij was de leider van de 19e eeuwse IJslandse onafhankelijkheidsbeweging. Beeldend kunstenaar Johannes Sveinsson Kjarval (1885-1972), een IJslandse schilder maakte dit portret. Hij is een van de beroemdste kunstenaars van IJsland.


Ongeveer 10 provincies in Noord-Holland hebben een totaal van 170 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki na de ineenstorting van 2008 bij zijn online tak, Icesave. De Britse en Nederlandse regeringen hebben bijna vier miljard euro aan compensatie uitbetaald aan 340 duizend burgers die hun spaargeld verloren in de herfst. Eerder dit jaar, oordeelden de IJslandse rechters, dat de twee landen het recht hadden om een preferentiële behandeling bij het goedmaken van hun verliezen.

IJslandse króna

De kroon (meervoud Kronur) (bord: kr; code: ISK) is de munteenheid van IJsland. De kroon is technisch onderverdeeld in 100 aurar (enkelvoud Eyrir), maar in de praktijk deze onderverdeling wordt niet meer gebruikt.

Het woord kroon, is verwant aan dat van andere Scandinavische valuta (zoals de Deense kroon, Zweedse kroon en Noorse kroon) en het Latijnse woord corona ("kroon"). De naam "IJslandse kroon "wordt soms gebruikt, bijvoorbeeld in de financiële markten.

De Deense kroon werd ingevoerd in IJsland in 1874, ter vervanging van de vroegere Deense munt, de rigsdaler. In 1885, is IJsland begonnen met de opstelling van zijn eigen bankbiljetten.

De IJslandse kroon is nu losgekomen van de Deense kroon na de ontbinding van de Scandinavische Monetaire Unie aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en de IJslandse autonomie uit Denemarken in 1918. De eerste IJslandse munten werden uitgegeven in 1922.

Gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen, die 15 miljoen euro bij Landsbanki had gestald, is ook blij met de uitbetaling. 15,000,000.00 EUR = 2,374,734,227.84 ISK (8 december 2011)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.