Bijgewerkt: 24 januari 2021

Amstelveen gaat aan de slag met Serious Request 2014

Nieuws -> Informatief

Bron: Ben Westendorp
29-09-2014

Terwijl de gemeenteraad zich beraadt over de vraag, of Serious Request in 2017  de Amstelveense gastvrijheid ondergaat, is de organisatie van de editie van dit jaar in volle gang. In het hele land zal het doel van 2014 veel actie opleveren. In Amstelveen maakt de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis zich op voor een spetterende  actieperiode van 15 t/m 19 december 2014.

Wat is het doel van 3FM Serious Request in 2014? Ben Westendorp, voorzitter van het Rode Kruis Amstelveen (RKA) legt uit: 'Dit jaar is het doel: meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden'. Er is al jarenlang veel te weinig aandacht besteed aan deze stille ramp. In de gebieden, waarvan wij nu dagelijks beelden zien, wordt verkrachting gezien als vernedering en is daarmee een extra gevaarlijk wapen in de strijd geworden. Een verkracht meisje is een sociale outcast in haar omgeving en de lichamelijke en psychische gevolgen ervan beperken de mogelijkheden voor juist vrouwen die na conflicten  vaak de basis leggen voor de wederopbouw. Vrouwen zorgen voor inkomsten en kinderen in een gezin. Het Rode Kruis zorgt daar voor medische zorg en psychische begeleiding, geeft voorlichting en gaat het gesprek aan.

Wij gaan er in Amstelveen bijzondere aandacht aan besteden. Om hun betrokkenheid bij Serious Request hebben wij twee vrouwelijke ambassadeurs gevonden, Esther Veenboer (PvdA) en Anne-Mieke van der Vet (D66): gemeenteraadsleden die vanuit hun achtergrond meteen enthousiast waren voor een daadwerkelijke bijdrage.  Ook onze burgemeester Mirjam van ’t Veld heeft haar steun van harte toegezegd.

Esther Veenboer(PvdA) vult aan: ‘In Amstelveen kunnen meisjes en vrouwen naar school en naar werk zonder constant bang te zijn voor verkrachting. Dat geeft hun de kans om bij te dragen aan de maatschappij en zich volledig te kunnen ontplooien. Niemand hoeft zich in Nederland te schamen voor psychische, of lichamelijke gevolgen van verkrachting door vreemde strijders . Wij gaan daarom alle scholen en (sport)verenigingen uitdagen om zoveel mogelijk geld uit Amstelveen voor de aanpak van deze stille ramp bij elkaar te krijgen.’

Anne-Mieke van der Vet(D66): ‘Een stille ramp’, die letterlijk en figuurlijk ver van ons bed plaatsvindt. Wij zijn moeders en hebben dochters en het feit, dat wij gewoon ons werk kunnen doen, onze dochters zich kunnen ontplooien tot sterke vrouwen is voor ons vanzelfsprekend. Dat maakt Amstelveen (en daarmee Nederland) mede welvarend en dat is, wat wij de conflictgebieden ook gunnen.

Ons internationale denken en handelen, zo passend bij Amstelveen, moet toch vertaald kunnen worden in een mooi bedrag om dit doel te steunen? Onze kinderen leren op die manier dat meehelpen, zorgen voor anderen, ook al wonen ze erg ver weg, iets is dat ook leuk kan zijn. Want daar gaat het bij Serious Request uiteindelijk om: Niet alleen, of we het ons wel kunnen veroorloven in 2017 gastheer te zijn, maar wat het uiteindelijk betekent voor het doel, waar het geld naar toe gaat.’

Ben Westendorp vervolgt: Scholen en (sport) verenigingen krijgen deze week een brief van het Rode Kruis waarin zij gevraagd worden om deel te nemen. Samen met de deelnemers wordt begin november een kick-off georganiseerd. Daarna kunnen de deelnemers aan de gang om een eigen project te starten. De opbrengst kan op 18 december worden aangeboden in het gebouw van het Rode Kruis Amstelveen. De dag daarna gaan we dan naar Haarlem om de totale opbrengst aan te bieden.

3FM Serious Request (verkort tot Serious Request) is een jaarlijks terugkerende actie van de Nederlandse radiozender 3FM, waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.