Bijgewerkt: 24 januari 2021

Amstelveen kiest voor led verlichting

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-11-2014

Bij vervanging van huidige openbare verlichting kiest Amstelveen voor led verlichting. De witte led verlichting vergroot de zichtbaarheid en draagt bij aan sociale veiligheid. Het effect van led verlichting op flora en fauna kan betekenen, dat in bepaalde gebieden andere kleurspectrums de voorkeur krijgen. Dit staat onder andere beschreven in het verlichtingsplan Amstelveen 2015-2019.

Het verlichtingsplan bevat regionaal afgestemde uitgangspunten voor de openbare verlichting. Hoe gaan we om met de huidige verlichting in Amstelveen en wanneer gaan we over naar led verlichting? De huidige openbare verlichting is redelijk efficiënt en relatief jong. Een volledige omschakeling naar led-verlichting is een onevenredige kapitaalsinjectie die niet in verhouding staat tot de milieuwinst. Om kapitaalvernietiging te voorkomen, vindt vervanging dus plaats bij einde levensduur, of een natuurlijk moment, zoals een wegreconstructie. Langzaam maar zeker komt er meer led verlichting in het straatbeeld van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Led lampen zijn al in gebruik voor het raadhuis van Amstelveen


Led?

De Nederlandse Taalunie heeft besloten, dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden. Een lichtgevende diode (LED Light Emitting Diode) is een halfgeleider lichtbron. Leds worden gebruikt in vele apparaten en steeds vaker gebruikt voor andere verlichting. Verschijnen als praktische elektronische componenten in 1962. De oorspronkelijke leds straalden lage intensiteit rood licht, maar tegenwoordig zijn beschikbaar in de zichtbare, ultraviolette en infrarode golflengten, met een zeer hoge helderheid.

Deze heldere blauwe leds zijn gebaseerd op de brede band halfgeleiders GaN (gallium nitride) en InGaN (indium gallium nitride). Ze kunnen worden toegevoegd aan de bestaande rode en groene leds om wit licht te produceren.

Verder zijn er leds met meer dan twee kleuren op de markt, waaronder de full-colour RGB-led, een ledbehuizing die een rode, een groene en (meestal twee) blauwe leds bevat (RGB=Rood Groen Blauw). Met deze primaire kleuren van het additieve kleurensysteem kunnen alle kleuren van het spectrum worden samengesteld. Zulke leds worden onder andere toegepast in grote lichtkranten en beeldschermen en in bepaalde designmeubelen, maar ook als belichting tijdens video opnames.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.