Bijgewerkt: 31 mei 2020

Amstelveen viert vrijheid en oranje

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveen Oranje
17-04-2012

Dat er verjongd wordt bij het Amstelveense Oranjecomité is dit jaar overduidelijk. Het vroegere VNF (de vereniging tot Viering van de Nationale Feestdagen in Amstelveen) gaat vanaf dit jaar door het leven als 'Amstelveen Oranje'. Een nieuw logo, nieuwe vlaggen en banners, maar ook up-to-date informatie via Twitter en Facebook. En in de activiteiten is een goede mix gevonden tussen jong en oud, vroeger en nu.

amstelveen oranje Amstelveen
(Bron Amstelveen Oranje - 2012)

Het nieuwe logo van Amstelveen Oranje


Koninginnenach

Op zondagavond 29 april 2012 wordt het Oranjefeest geopend met Koninginnenach. Vanaf 21:30 uur is op het Stadsplein The Real Hot Brassband aanwezig met opzwepende muziek. Om 22:00 uur start het grote vuurwerkspektakel, dat elk jaar een attractie is voor jong en oud. Vanaf 22:30 uur is het officiële gedeelte voorbij en worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende ochtend.

amstelveen oranje Amstelveen
(Bron Amstelveen Oranje - 2012)

Koninginnenach 2012 flyer


Koninginnedag 2012

Maandag 30 april 2012 wordt om10:00 uur Koninginnedag 2012 officieel in Westwijk ingeluid door burgemeester Jan van Zanen. Hij vergezelt de historische “Amstelveen Oranje” bus op een Oranje Route langs de diverse wijken. Om 10:45 uur wandelt de burgemeester een half uurtje langs de stands op de vrijmarkt rond wijkcentrum De Meent, om 11:30 uur bezoekt hij de festiviteiten in Randwijck.

kdag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Koninginnedag in Amstelveen 2011


Vanaf het middaguur vervolgt de Oranje Route zijn weg door het Oude Dorp, vanaf de Ouderkerkerlaan in de richting van de Amsterdamseweg. Rond 14:15 uur wordt geëindigd op het Stadshart. De burgemeester wordt begeleid door feestelijke muziek, het team van Amstelveen Oranje en Amstelveners die dit jaar door de Koningin zijn onderscheiden.

Een leuke tip voor Koninginnedag: de elektrische museumtram pendelt ook dit jaar weer tussen Bovenkerk en de Amsterdamseweg. Hij stopt bij de haltes Bovenkerk, Noorddammerlaan, Handweg, Oude dorp, Karselaan en Amsterdamseweg. De historische tram rijdt van 12:00-16:00 uur en is gratis. Een aanrader voor jong en oud! Amstelveen Oranje is ook verantwoordelijk voor de activiteiten op 4 en 5 mei.

Nationale Dodenherdenking 2012

Op vrijdag 4 mei 2012 vindt de Nationale Dodenherdenking in Amstelveen plaats bij het monument in het Broersepark/Amsterdamseweg (tegenover het KLM-gebouw). Om 19:30 uur start de officiële herdenkingsplechtigheid met plechtige muziek, voordrachten en een toespraak door burgemeester Van Zanen.

doden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Dodenherdenking in Amstelveen 2011


Bij deze gelegenheid worden alle Nederlandse gevallenen – burger en militair – herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, wanneer of waar ook ter wereld voor het Koninkrijk zijn gevallen, alsmede allen die door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Na afloop van het officiële gedeelte is er gelegenheid tot napraten met een kopje koffie of thee in wijkcentrum Het Pluspunt.

Bevrijdingsvuur

De overgang van 4 op 5 mei wordt elk jaar gevierd door middel van de Bevrijdingsvuur estafette. Het bevrijdingsvuur is een nationaal symbool ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlopg op 5 mei 1945. Elk jaar wordt het vuur om middernacht op 5 mei – Bevrijdingsdag – ontstoken in Wageningen. Lopersgroepen steken een fakkel aan, waarna het in estafette naar hun eigen woonplaats wordt gebracht.

Bevrijding Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Bevrijdingsdag in Amstelveen 2010


Vrijheidslezing

Maar voordat het zover is, vindt er op zaterdag 5 mei 2012 in het Cobra Museum een Vrijheidslezing plaats. Deze lezing, die de titel draagt 'Bevrijdingsdag, een dag om nooit te vergeten', zal worden gegeven door de Amstelvener Dick Leurdijk, bekend TV- en radiocommentator en oud-onderzoeker bij Instituut Clingendael, met grote deskundigheid op het gebied van internationale conflicten en –veiligheidsvraagstukken.

amstelveen oranje Amstelveen
(Bron Amstelveen Oranje - 2012)

drs. Dick Leurdijk, VN-deskundige, onderzoeker, docent, adviseur en politiek commentator


Aanvang van de lezing is om 11:00 uur. Toegang alsmede een kopje koffie, of thee zijn gratis. U ontvangt ook een voor die dag geldig entreebewijs voor het Cobra Museum! Om 12:00 uur arriveren via de Rembrandtweg de voertuigen van het bevrijdingsleger onder de vlag van “Keep Them Rolling”.

Zij begeleiden het bevrijdingsvuur dat door Atletiekvereniging De Startbaan uit Wageningen is gehaald. De Amstelveense veteraan Peter Franken (70) neemt de fakkel in ontvangst en ontsteekt samen met Burgemeester Jan van Zanen het Amstelveense bevrijdingsvuur. Op dat plechtige moment klinkt het Wilhelmus en wordt de vlag gehesen. De voertuigen van Keep Them Rolling zijn de hele dag verder te bezichtigen op het Stadsplein.

Om 12:30 uur klinkt de muziek. De top-band van Amstelveense bodem “Jamento” is eerst tot 13:30 uur te beluisteren en later weer vanaf 14:30 uur. Om 13:30 uur is er een optreden van Olga Commandeur, bekend van “Nederland in Beweging”. In de sfeer van de Big Bands, The Andrew Sisters en Vera Lynn vertolkt zij onder de titel “Mag ik deze dans van U?” de muziek uit de tijd van de Bevrijding in 1945.

Om 14:00 uur is het podium voor zangeres Irene Raadt. Het Amstelveen Oranje programma rond Bevrijdingsdag 2012 eindigt om 18:00 uur. Maak er een gezellige dag van in het Stadshart: winkelen, een hapje eten, een drankje op het terras en veel muziek en kijkplezier voor kinderen van alle leeftijden. Wilt u meer informatie over de activiteiten in Amstelveen op 29 en 30 april en 4 en 5 mei? Surf naar www.amstelveenoranje.nl

De meest actuele updates krijgt u door op Twitter @AmstlvnOranje (let op de spelling) te volgen. Op Facebook kunt u Amstelveen Oranje als vriend toevoegen. U krijgt dan een live verslag en de meest actuele aankondigingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.