Bijgewerkt: 27 januari 2021

Amstelveen wil de museumspoorlijn gemeentelijk monument maken

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
31-12-2019

De historische Museumspoorlijn die tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerplein in Amsterdam loopt, krijgt in 2020 mogelijk een monumentale status. Amstelveen wil van het spoortracé een gemeentelijk monument te maken vanwege de cultuurhistorische waarde.

Bij het Amstelveense Meldpunt Monumenten is dit jaar de spoorlijn aangemeld als potentieel monument. In Amsterdam heeft de Wijkraad Zuid-West eenzelfde verzoek ingediend. De onafhankelijke Erfgoedcommissies van beide gemeenten hebben vervolgens geadviseerd dat de spoorlijn van grote cultuurhistorische waarde is als onderdeel van de tussen 1912 en 1918 aangelegde Haarlemmermeerspoorlijnen. Dit zogeheten ‘lokaalspoornetwerk’ maakte de ontgonnen Haarlemmermeerpolder bereikbaar voor personen en goederen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De verroeste rails van de museumtramlijn langs het Zwarte Pad in Amstelveen op 14 oktober 2018


'Het traject Amsterdam-Amstelveen-Bovenkerk is één van de weinige bewaard gebleven spoortracés van dit lokale spoornetwerk. Het is een prachtig stukje lokale geschiedenis die er mede voor gezorgd heeft dat Amstelveen zich heeft kunnen ontwikkelen tot de gemeente die het nu is. Wij zijn blij dat gemeenteraadslid Bert de Pijper van ChristenUnie de museumspoorlijn heeft aangemeld bij het Meldpunt Monumenten.' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Welstand.

Voor Amstelveen is de lijn vooral belangrijk geweest voor het woon-werkverkeer van en naar Amsterdam. Voor de hoofdstad was het van economisch belang als goederentransportlijn naar onder meer de bloemenkwekerijen in Aalsmeer en voor de kolentreinen. De stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) is het spoor in 1975 gaan gebruiken als recreatieve dienstregeling met historische trams. Het spoortracé inclusief de spoorbedding, rails en spoorbruggen hebben monumentale waarde. Alle aan het Amstelveense deel van het spoor gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen hebben al een monumentale status. 

Foto Amstelveen
(Foto bron Gemeente Amstelveen - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Welstand met Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening en de betrokken burgers op de rails van de Museumtramlijn


Zienswijzen. Het tracé ligt op grond van meerdere eigenaren. Zij zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.De spoorlijn was oorspronkelijk onderdeel van de inmiddels verdwenen Haarlemmerspoorlijnen. Deze werden tussen 1912 en 1918 aangelegd, maar succes bleef uit. Vanaf de jaren 1930 vervielen de personendiensten. De goederendiensten hielden het tot in de jaren 1970 uit. Het Haarlemmermeerstation werd niet meer aangedaan. In 1986 vertrok de laatste trein uit Uithoorn naar Nieuwersluis. De museumtramlijn (kaart in pdf) rijdt op een deel (ongeveer 7 km) van de oorspronkelijk 120 km lange, voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.