Bijgewerkt: 9 mei 2024

Amstelveense isolatieaanpak voor koopwoningen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-07-2023

De gemeente Amstelveen heeft een lokale isolatieaanpak ontwikkeld om woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het isoleren van woningen met energielabels D, E, F en G en een WOZ-waarde onder het gemiddelde van Amstelveen. Ongeveer 25% van de woningen in Amstelveen valt in deze categorie. De gemeente maakt daarbij gebruik van een uitkering van het Rijk in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma.

Het Nationaal Isolatieprogramma heeft als doel om in Nederland tot 2030 2,5 miljoen huizen te isoleren met nadruk op 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen en huishoudens die bij het isoleren het hardst ondersteuning nodig hebben. De belangrijkste isolatieopgave in Amstelveen ligt bij ruim 14.000 woningen met energielabels E, F en G, waaronder ongeveer 8.500 slecht geïsoleerde koopwoningen: zo’n 5.700 eengezinswoningen en ongeveer 2.800 VvE woningen. Ook woningeigenaren met energielabel D worden benaderd door de gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid

Doelgroepgerichte aanpak. Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid: 'Wij willen dat de energietransitie op een eerlijke en sociale manier wordt aangepakt, zodat groene oplossingen bereikbaar zijn voor iedereen, ongeacht je inkomen of type woning. De komende jaren gaan we gericht te werk. Met dit uitvoeringsprogramma informeren, activeren en ondersteunen we zoveel mogelijk woningeigenaren met slechte energielabels bij het verduurzamen van hun woning. Het doel is om zoveel mogelijk Amstelveense woningen snel en slim te laten isoleren.'

Doelgroepgerichte aanpak. Het meerjarenplan is gericht op de volgende doelgroepen:

Doelgroep 1: Woningbezitters met energielabels D tot en met F - Deze brede basisdoelgroep bestaat uit woningeigenaren met energielabels D tot en met F. Zij worden bijvoorbeeld benaderd met collectieve inkoopacties voor isolatie, hybride warmtepompen en zonnepanelen.

Doelgroep 2: Woningbezitters van eengezinswoningen met energielabel G - Naast de acties voor doelgroep 1 zet de gemeente adviseurs in die bij woningeigenaren thuis langskomen, een inspectie van de woning uitvoeren, wijzen op subsidies en financieringsmogelijkheden en namens deelnemende bedrijven direct offertes kunnen uitbrengen.

Doelgroep 3: Woningbezitters van moeilijk te isoleren woningen - De gemeente biedt extra ondersteuning aan eigenaren van moeilijk te isoleren woningen, bijvoorbeeld door vergunningsprocedures te vereenvoudigen en samen te werken met het Energieloket Amstelveen voor toekomstige collectieve inkoopacties.

Doelgroep 4: Woningeigenaren per buurt met buurtuitvoeringsplannen – De gemeente maakt de komende jaren per buurt plannen om Amstelveen gasvrij te maken. De plannen voor Randwijck-West en Zeestratenbuurt zijn zo goed als klaar. De buurt krijgt gedurende twee jaar intensieve ondersteuning.

Doelgroep 5: woningeigenaren VvE's - De huidige aanpak voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) vanuit het Servicepunt Energieadvies zet de gemeente voort met communicatie en ondersteuning. Denk aan informatiemarkten en subsidies voor procesbegeleiding en maatwerkadvies voor VvE's.

Subsidie Nationale Isolatieaanpak. Gemeenten kunnen bij het Rijk in drie delen subsidie aanvragen binnen het Nationaal Isolatieprogramma. Voor Amstelveen is er in de eerste tranche van 2023 ongeveer €575.970 beschikbaar gesteld. Voor de tweede en derde deel in 2024 en 2025 is een vergelijkbaar bedrag toegezegd door het ministerie van BZK.

Ondersteuning voor alle Amstelveners. Naast deze isolatieaanpak vanuit het Nationaal Isolatieprogramma blijft de gemeente ook overige woningeigenaren en huurders ondersteunen bij het verduurzamen. Voorbeelden hiervan zijn de gratis Energiecoach (duurzaam advies voor huurders en woningeigenaren), zonnepanelen- en isolatieacties en de gratis Energiefixer (voert gratis energiebesparende maatregelen uit inclusief materialen t.w.v. € 100 en geeft energiebesparende tips). Op zaterdag 7 oktober 2023 organiseert de gemeente een Doe-het-duurzaam-markt voor iedereen die aan de slag wil met energie besparen. Volg het laatste duurzame nieuws ook op Facebook en Instagram



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.