Bijgewerkt: 27 januari 2021

Amstelveense stichting bestrijdt analfabetisme in Peru

Nieuws -> Informatief

Bron: Pien Coenraad / Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
21-11-2010


Netwerk Amstelveen Internationaal biedt een platform om informatie en ervaringen van verschillende organisaties met elkaar te delen en mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Dit kan op het gebied van sport, kunst en cultuur, maar het kan ook over onderwijs of ontwikkelingssamenwerking gaan.

Netwerk Amstelveen Internationaal organiseert regelmatig bijeenkomsten en workshops voor Amstelveense organisaties die internationale betrekkingen onderhouden. Een van de deelnemers is de Stichting El Manguaré en in het volgende artikel beschrijft Pien Coenraad het werk van de stichting:

De Amstelveense Stichting El Manguaré is opgericht met het doel, financiële steun te geven aan de Peruaanse stichting Asociación Civil El Manguaré ONGD. De doelstelling is het analfabetisme te bestrijden door onderwijs mogelijk te maken voor de kinderen in de stad Iquitos aan de Amazone, die nu niet naar school gaan en om de onderwijskwaliteit op de scholen in achterstandswijken te verbeteren. Daarnaast wordt zorg besteed aan medische controle, seksuele voorlichting en hygiëne.

 El Manguare Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Pien Coenraad (rechts) tijdens de vergadering van het Netwerk Amstelveen Internationaal op 12 oktober 2010 in het raadhuis van Amstelveen


Pien Coenraad is betrokken bij stichting El Manguaré, die als doelstelling heeft om kinderen uit de armste wijken van de Amazonestad Iquitos (Peru) uit hun isolement te halen, op te vangen en bij te scholen. In september 2010 heeft zij de projecten van El Manguaré opgezocht en daar het volgende over geschreven:

Groeien

In de jungle groeit alles razendsnel. Een zonnetje, een tropische bui, wat vruchtbare aarde, en hop: daar schiet weer een bananenboom uit de grond. Ook de dieren groeien flink, zo lag er vanochtend op de markt een vis van minstens één meter lang. Toch een raar idee dat die in hetzelfde water poedelt als ik. Ook de vlinders doen hun best.

In een vlindertuin leerde ik. dat sommige nachtvlinders zes maanden bezig zijn met de metamorfose van rups naar vlinder, en vervolgens slechts twee dagen leven! Poepoe, nounou, wat een gedoe voor een beetje rondfladderen. Aan de andere kant staat het hele leven van zo'n vlinder in het teken van ontwikkeling, en dat is eigenlijk best bewonderswaardig.


Grotere kaart weergeven Iquitos is de hoofdstad van de regio Loreto en de provincie Maynas in Peru. De stad heeft 370.000 inwoners en het is daarmee de grootste stad in het regenwoud van Peru naast de rivier Amazone

Helaas staat de ontwikkeling van veel Iquiteense kinderen minder centraal. Àls kinderen al naar school gaan, is het onderwijsniveau daar vaak laag. In Nederland is het onvoorstelbaar, dat kinderen in groep zeven nog steeds niet kunnen lezen, maar hier is het de realiteit. Natuurlijk is het onderwijssysteem niet één en al ellende, maar er kan nog wel veel worden verbeterd.

Een inspirerend initiatief is stichting El Manguaré (www.elmanguare.nl), bestaande uit twee Hollandse wereldvrouwen en een team enthousiaste Peruanen. Met verschillende projecten stimuleren zij de ontwikkeling van leerlingen én docenten, waardoor iedereen groeit.

Het onderwijsproject, waar ik twee jaar geleden aan heb meegewerkt is inmiddels helemaal tot bloei gekomen. Kinderen krijgen meer structuur in de klas en merken dat leren leuk is. Bij een ander project werd ik verrast door ijverige studiebolletjes in de dop, die van straat zijn geplukt en worden bijgeschoold, zodat ze weer terug naar school kunnen.

El Manguare Amstelveen
(Foto Pien Coenraad - 2010)

Peruaanse kinderen doen mee aan het kleuterproject van de stichting


Ook ouders en buurtgenoten worden hierbij betrokken. Een lieve buurvrouw stelde zelfs haar woonkamer ter beschikking, die is omgetoverd tot klaslokaal. Zo boeken mensen samen vooruitgang. Een goede ontwikkeling begint bij een stevige basis. Aangezien veel kleintjes thuis weinig oefenen en soms niet eens weten hoe ze een potlood moeten vasthouden, beginnen ze op school al met een achterstand.

El Manguare Amstelveen
(Foto Pien Coenraad - 2010)

De wat oudere kinderen kunnen nog niet lezen, maar leren dat tijdens het 'terug-naar-school-project'


Veel kinderen gaan niet naar een kleuterschool en daarom is er vorige week een nieuw project gestart om hen spelenderwijs voor te bereiden op de basisschool. Ze leren niet alleen de kleuren, vormen en getallen, maar worden ook gestimuleerd om zichzelf te laten zien en horen.

Kinderen groeien snel: in een week tijd zag ik, hoe verlegen kleuters die nog niet eens hun naam durfden te zeggen zich ontpopten tot vrolijke fladderaars die zongen, dansten en sprongen. En als je dan zo'n ukkie met zijn zelfgeknutselde letter 'O' rond de kring ziet huppelen, dan maakt je hart wel even een sprongetje. Zelf groeien is belangrijk, maar andere zien groeien is minstens zo mooi!

Pien Coenraad, Stichting El Manguaré

Lees meer op de website van de stichting El Manguaré en op de website van de gemeente Amstelveen over het Netwerk Amstelveen Internationaal.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.