Bijgewerkt: 30 mei 2020

Amsterdam door de ogen van Monet in de bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
19-10-2012

Beroemde toerist legt zijn indruk vast

De Frans impressionistisch kunstschilder Oscar-Claude Monet (1840 - 1926) reisde meerdere keren naar Nederland en legde hier de Amsterdamse binnenstad en de Zaanstreek vast: plekken die nu veelal verdwenen zijn. Daartoe behoren unieke schilderijen van veelal verdwenen landschappen en stadsgezichten. In deze lezing volgt u zijn ontwikkeling als schilder en reist u naar onze hoofdstad uit de jaren 1870.

monet Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2012)

Claude Monet: De Oude Schans met de Montelbaanstoren in Amsterdam - (1874)


U maakt kennis met de betrekkelijk kleine, maar bijzondere groep Nederlandse werken van de grootmeester van het impressionisme en ziet hoe de plekken er nu uitzien. Claude Monet is meerdere keren in Nederland geweest. In 1871 verbleef hij enkele maanden in de Zaanstreek, waar hij twee dozijn schilderijen maakte. De meeste plaatsen die hij vastlegde zijn door de industrialisering en de aanleg van sluizen en kanalen onherkenbaar veranderd, wat deze groep werken des te interessanter maakt.

Slechts een paar jaar later schilderde Monet een serie stadsgezichten van Amsterdam. Heel opvallend is de stijlverandering die zich inmiddels had voltrokken. Zijn toets werd losser en schetsmatiger. Even opvallend is, dat hij ook in de hoofdstad plaatsen vastlegde die een decennium later zouden verdwijnen door de bouw van het Centraal Station en theater Carré. Zoals het een toerist betaamt, ontbreken de Hollandse bloemenvelden niet in het oeuvre van Monet.

Locatie: Bibliotheek Stadsplein Amstelveen. Zondag 4 november 2012 14.30 – 16.30. Prijs € 19,-  Voor leden van de Bibliotheek Amstelland €12,50 of 25% korting met stadspas van Amsterdam. Reserveren via www.bureauboeiend.nl  of via 020-2216498.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.