Bijgewerkt: 26 januari 2021

Amsterdamse Bos kreeg 10 duizend euro voor onderhoud van bruggen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-05-2016

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Vanochtend (18 mei 2016) heb ik  € 10.000 overhandigd aan Evert Middelbeek de manager van het Amsterdamse Bos. Het geld is voor de instandhouding van de monumentale bruggen. Waarom dragen we bij, Amsterdam kan het toch prima zelf betalen?

Dat klopt, maar de bijdrage is symbool van de samenwerking tussen onze gemeente en de hoofdstad. Wij liggen onder ‘de rook van Amsterdam’ met alle lusten en lasten. Dat ‘een goede buur beter is dan verre vriend’ bleek in 2011, toen ik net wethouder was. Amstelveen had in 2007 getekend om 100 miljoen bij te dragen, samen met het Rijk en de regio, voor de rijksweg A9. De financiering was gebaseerd op drijfzand. Bij de toenmalige wethouders en nu bewindslieden Lodewijk Asscher en Eric Wiebes, ben ik toen om hulp gaan vragen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

Herbert Raat wethouder Financiën (r) overhandigt formeel de subsidie aan Evert Middelbeek de manager van het Amsterdamse Bos op een ballenbrug van architect Piet Kramer


Amsterdam heeft ons gesteund om onder het contract uit te komen. Dit bespaarde ons tientallen miljoenen euro’s en voorkwam, dat we ons in de schulden moeten steken. Ik heb toen beloofd, dat wij zouden helpen bij het Bos. Daarom hebben wij in 2013  voor de instandhouding van het bos eenmalig een miljoen euro meebetaald. Het bos ligt op ons grondgebied, maar de exploitatie doet Amsterdam. Veel Amstelveners genieten van het Bos en Amsterdam heeft de lasten. De bruggen in het Bos zijn historisch erfgoed. In 2013 hebben we van de bruggen een Amstelveens monument gemaakt. Zo kunnen we jaarlijks maximaal € 10.000 bijdragen aan het onderhoud uit onze monumenten pot.

Ook met huidig college van B en W in Amsterdam werken we goed samen. Zo hebben burgemeester Mirjam van ‘t Veld, wethouder Maaike Veeningen en ik vanmiddag weer overleg met loco-burgemeester Kajsa Ollongren over de uitbreiding van de Internationale School van Amsterdam in Amstelveen. De school is een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor veel buitenlandse bedrijven. De bedrijven zijn de economische kurk, waar onze regio op draait. Amsterdam helpt ons daar weer bij.  En zo hoort het ook als goede buren. Lees meer over: Historisch erfgoed in het Amsterdamse BosAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.