Bijgewerkt: 19 september 2020

Amsterdamse handelsmissie bouwt voort op relatie met Japan

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amsterdam
02-10-2012

De lange relatie die de Amsterdamse regio met Japan heeft, is een stevig fundament geweest voor de handelsmissie naar Osaka en Tokio, die plaatsvond van 23 t/m 29 september 2012. Met het eerste Japanse bedrijf, dat zich in Amsterdam vestigde in 1963, Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, zijn er twee goedbezochte investeringsseminars georganiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

De delegatie van Amsterdam en Amstelveen in Japan met de lokale bestuurders


Dit heeft geleid tot een twintigtal concrete bedrijven die belangstelling hebben om te investeren in de Amsterdamse regio. Deze potentiële investeerders zullen de komende periode intensief worden begeleid. De delegatie onder leiding van burgemeesters Van der Laan (Amsterdam) en Van Zanen (Amstelveen) bezochten 20 bedrijven.

japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

Burgemeesters Eberhard van der Laan van Amsterdam en Jan van Zanen van Amstelveen tijdens een bijeenkomst in Japan


Bij het bezoek aan Mitsubishi Aircraft, is een bidbook aangeboden voor het opzetten van het Europese onderhoudscentrum voor de nieuw op de markt te brengen Jets. Ook is tijdens een ontmoeting met Baron Okura, eigenaar van het Okura hotel, dat al 40 jaar een vestiging in Amsterdam heeft,  toegezegd dat een deel van de Japanse collectie van het Okura Museum of Art, tentoongesteld zal worden in Amsterdam.

De delegatie bestaande uit verschillende dienstverleners die Japanse bedrijven bedienen, vertegenwoordigers van belangrijke voorzieningen voor de Japanse gemeenschap(Japan desk ziekenhuis en Internationale School) en culturele instellingen bezochten gezamenlijk zo’n 20 bedrijven. Deze bedrijven zijn allemaal gevestigd in Amsterdam, Amstelveen, Haarlemmermeer en Almere.

Gezien de economische situatie in zowel Japan als Europa, is het van groot belang om enerzijds de relaties te onderhouden en anderzijds kansen voor uitbreiding te signaleren. Tijdens een bezoek aan Mitsubishi Aircraft Corporation, een bedrijf met een Europees hoofdkantoor in Amsterdam, heeft burgemeester Van der Laan namens de delegatie een bidbook aangeboden.

Het bedrijf zal in 2015 een nieuwe lijn vliegtuigen, Mitsubishi Regional Jets (MRJ), op de markt brengen. Het bid is uitgebracht om het Europese onderhoudscenter hiervoor rondom Schiphol en Maastricht te vestigen.

Veel Japanse bedrijven houden zich bezig met innovaties en zijn op zoek naar een locatie voor bijvoorbeeld hun hoofdkantoor en research en development activiteiten. Tijdens 2 seminars die werden gehouden in de steden Osaka en Tokyo, werden bedrijven geïnformeerd over het vestigingsklimaat in Nederland en de voordelen van zakendoen in Amsterdam.

japan Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Het Okura Museum of Art (大 仓 集 古 馆 Okura Shūkokan) geopend in Toranomon in 1917, Tokyo, Japan heeft de collectie van pre-moderne Japanse en Oost-Aziatische kunst vergaard sinds de Meiji-restauratie, door de industrieel Okura Kihachiro. De museumcollectie omvat ongeveer 2.500 werken, waaronder zijn drie Nationale Schatten en twaalf belangrijke culturele eigenschappen


Ook was er speciale aandacht voor de beschermingsrechten van innovaties in Nederland en de extra belastingvoordelen die gemoeid zijn met innovaties van buitenlandse bedrijven die zich in Nederland vestigen. De seminars werden in samenwerking georganiseerd met Netherlands Foreign Investment Agency en de Bank of Tokyo UFJ (BTMU), het eerste Japanse bedrijf dat zich in Amsterdam vestigde in 1963. De Japanse general manager van de Amsterdamse vestiging van BTMU maakte ook deel uit van de delegatie.

Ook zijn er seminars georganiseerd voor touroperators om hen te informeren over het festivaljaar ‘Amsterdam2013’ en is er in samenwerking met KLM, Schiphol en verschillende dienstverleners binnen de delegatie een bijeenkomst georganiseerd voor specifiek logistieke bedrijven.Burgemeester Van der Laan: ‘De beslissing voor een bedrijf om zich in Europa te vestigen is een zorgvuldig en langdurig proces maar een aantal bedrijven heeft tijdens de seminars aangegeven specifiek naar Nederland te kijken voor het betreden van de Europese markt. Met onze brede delegatie hebben wij onze regio in al haar volledigheid kunnen presenteren.’

In een gesprek met burgemeesters Van der Laan en Van Zanen heeft Baron Okura, eigenaar van het Okura Hotel en het Okura Museum of Art, toegezegd een deel van de collectie van het Okura Museum of Art in bruikleen te willen geven voor een tentoonstelling in Amsterdam. De gehele Japan collectie bevat onder andere 2500 kunstwerken, 1000 boeken en 3 national treasures.

Met het Japan Museum SieboldHuis uit Leiden, dat ook onderdeel uitmaakte van de delegatie, wordt in de komende maanden gekeken hoe de tentoonstelling vorm zal krijgen. Het Japanse Okura hotel is al sinds 1971 gevestigd in Amsterdam en heeft een belangrijke verbindende rol in de Japanse gemeenschap in de Amsterdamse regio.

De handelsrelatie tussen Japan en Nederland bestaat al meer dan 400 jaar en in de Amsterdamse regio woont de op twee na grootste Japanse gemeenschap in Europa. In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam is een boek opgesteld ook de eeuwenlange relatie tussen Japan en Amsterdam is in kaart gebracht. Tijdens een alumnireceptie van de International School of Amsterdam in Tokyo ontmoetten de burgemeesters 170 oud-leerlingen die volgens hen de nieuwe lichting van 'Amsterdam ambassadeurs in Japan’ zijn.

japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

De Tohoku tulp wordt bekendgemaakt door de burgemeesters. De Tohoku regio (东北 地方) is een geografisch gebied van Japan, waar de tsunami de meeste schade heeft veroorzaakt op 11 maart 2011


De burgemeesters hebben een bezoek gebracht aan Sendai, een stad gelegen in het gebied, dat in 2011 werd getroffen door een aardbeving en tsunami. Vertegenwoordigers van Sendai zijn uitgenodigd om de Hortifair-beurs in Amsterdam te bezoeken om kennis op te doen voor de herontwikkeling van de stad op het gebied van tuinbouw.

japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

De bollen van de Tohoku tulp worden overhandigd aan mevrouw Emiko Okuyama, de burgemeester van Sendaijapan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

Hier worden de tulpenbollen geplant op een basisschool in Sendai die zwaar getroffen is door de tsunami. Het planten gebeurde door de burgemeesters en de Nederlandse ambassadeur in Japan drs. R. J. (Radinck) van Vollenhoven (l).


japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

De Nederlandse delegatie met de schoolkinderen van SendaiOok werden er bollen van de Tohoku-tulp geplant bij een basisschool die is getroffen door de tsunami. Deze tulp is genoemd naar het getroffen gebied en is een nieuwe variëteit ontwikkeld door de kweker Royal Van Zanten in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Japan.

japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

De lancering van de website www.nihonoranda.com (betekenis Japan-Nederland) samen met de ambassadeur drs. R. J. (Radinck) van Vollenhoven


japan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

Directeur Citymarketing Frans van der Avert vertelt de aanwezige Japanse pers over het festivaljaar 'Amsterdam 2013'Burgemeester Van Zanen: ‘Onze relatie met Japan bestaat al eeuwenlang en is veel meer dan alleen zakelijk. Ook het verdriet van de grote Japanse gemeenschap in Amstelveen en Amsterdam heeft ons bereikt. Het belang van vriendschap in goede en moeilijke tijden is daarom onze basis voor onze gezamenlijke toekomst.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.