Bijgewerkt: 19 september 2020

Ans Fontijn in de radiostudio

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
03-12-2011

Het radioprogramma 'In Eén… Amstelveen' is deze keer Ans Fontijn, coördinator van '‘Amstelveen in Dialoog'. Ans vertelt gedreven en bedreven, hoe deze vorm van communicatie positieve energie in de Amstelveense samenleving stimuleert. Op donderdag 10 november 2011 was er in Amstelveen de succesvolle Dag van de Dialoog.

Er namen ruim 100 mensen deel aan de ontmoeting. Net als in diezelfde week in 64 andere woonplaatsen waren er dialoogtafels te vinden op tien plekken, zoals onder andere bij de wijkcentra De Bolder en De Meent, bij de Buurtkamer, boekhandel Venstra, de Johanneskapel en bij cultuurcentrum De Griffioen.

Dialoog Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tijdens de Dag van de Dialoog op 10 november 2011 werden in de Buurtkamer aan vijf tafels de gesprekken gevoerd door jong en oud


Zie jij wat ik zie? Vind jij belangrijk wat ik belangrijk vind? In de parabel van de 6 blinde mannen die een grote olifant aanraken, is een wijze les te beluisteren. De ene man voelt de staart en denkt: “dit is een borstel”, een ander voelt een poot: “dit is een boom”, een ander voelt de zijkant en denkt: “dit is een muur”, weer een ander voelt het enorme oor en denkt: “dit is een tapijt”, of een slagtand als een speer en de slurf als een slang. Samen voelen ze wel de olifant …

De dialoog is een doeltreffende gespreksmethode, waarbij mensen in een kleine kring ervaringen met elkaar uitwisselen en een thema onderzoeken. Bij de dialoog gaat het om echt luisteren en zo inzichten en ideeën op doen. Vaak veranderen tijdens het gesprek de beelden die de deelnemers vooraf van elkaar hadden. De stappen die doorlopen worden in het dialooggesprek zijn: ~ Kennismaken ~ Ervaringen delen ~ Dromen ~ Doen.

Fontijn Amstelveen
(Foto C. Willems - 2011)

Ans Fontijn, trainer, counselor en coach


De dialoogvorm stemt niet op meningen af. Waardoor hartenargumenten gevonden en beluisterd worden. Waardoor een eventueel bijstellen van een mening je zelfkennis verruimt. Ervaringen delen, hoe gaat dit u af? Als een gesprek, een gedachtewisseling achter de rug is, bent u daar dan blij van geworden of zit u nog wat dwars? Wat is toch het verschil tussen een discussie en een dialoog? Of tussen een debat en een groepsgesprek?

Ans vertelt over haar keus om zich belangeloos en enthousiast in te zetten voor de dialoog in de samenleving. Over hoe dit in Amstelveen zich geleidelijk aan ontwikkelt. Over hoe dit zich verhoudt tot de Nederlandse dialoogbewustwording.

Waarom is dit 10 jaar geleden gestart in Rotterdam na 11 september? Hoe belangrijk is begrip voor elkaar en het begrijpen van je doelstelling? Mensen dichter bij elkaar brengen, verbindingen van hart tot hart stimuleren, de droom van Ans Fontijn werkt!

Eén Amstelveen: het programma kunt u vanaf dinsdag 6 december 2011 beluisteren op: Radio Ether 107.2 FM, Radio Kabel 102.8 MHz, via TekstTV/kanaal 45 en natuurlijk ook via de website: www.rtvamstelveen.nl, (klikken op ‘Beluister radio live’ rechtsboven). Uitzending: dinsdag – donderdag – zaterdag: 12.00 uur + zondag: 19.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.