Bijgewerkt: 24 februari 2020

Atelierbeleid is funest voor kunstklimaat in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
09-10-2009

Het huidige lokale atelierbeleid is funest voor het kunstklimaat in Amstelveen. Dit schrijft het bestuur van de Vereniging Amstelveen Kunst (AvK) aan de lokale overheid als opmaat naar de nieuwe cultuurnota 2010-2013.

Kneppers Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Sander Kneppers, voorzitter van AvK tijdens de opening van de kunst expositieruimte aan de Amsterdamseweg 198. in juni 2009


„Er zijn in totaal 21 ateliers om kunstenaars in te huisvesten," aldus de heer Sander Kneppers, voorzitter van de AvK. „Door de regeling blijven er veertien beschikbaar voor startende kunstenaars, die hierin maximaal acht jaar kunnen verblijven. Dit is een funeste regeling voor de ontwikkeling van het kunstklimaat in een gemeente, die ernaar streeft tot de beste kunststeden van Nederland te behoren." De Avk wil atelierruimte verplicht opnemen in bestemmingsplannen.

Ateliers aan rafelranden woon- en werkgebieden'

„Investeerders en ontwikkelaars moeten op de grote behoefte aan langdurige huurcontracten worden gewezen, om te voorkomen dat kunstenaars wegtrekken uit de gemeente en om te bevorderen, dat jong talent zich hier kan vestigen."

In de tussentijd stelt de AvK voor, om de gemeente tijdelijk een leegstaand gebouw op een van de industrieterrein te laten huren en door te verhuren aan de kunstenaars met een gesubsidieerde huur. De AvK dringt er op aan, om de kwaliteiten van de leden op het gebied van vormgeving, ruimte en harmonie in het cultuurbeleid meer te benutten als wapen tegen de verruwing van de maatschappij.

„Amstelveen heeft geen ruimte, waar de professionele kunstenaars kunnen exposeren. Afspraken uit het verleden zijn nooit fatsoenlijk vastgelegd en nu bestaat er geen ruimte meer. Als de AvK wil exposeren vindt zij alleen buiten Amstelveen een plek. AvK stelt voor een expositieruimte te exploiteren. Wij hebben in het voorjaar reeds een voorstel ingediend onder de titel 'Kunst in het Hart' (onderdeel van de bibliotheek aan het Stadsplein. HG),  maar deze ruimte is - gesubsidieerd door de gemeente - ter beschikking gesteld aan Amsterdam Promotion.

Amstelveen heeft de ambitie, om hoog te scoren op de schaal van culturele steden. Daar hoort ook een expositieruimte bij." „De leden van de AvK hechten zeer aan de Atelierroute en willen voor het overgrote deel mensen blijven ontvangen op hun atelier. Artent09 wordt door de leden niet gezien als een alternatief voor de Atelierroute en de vereniging stelt voor de organisatie van de Atelierroute vanaf 2010 zelf ter hand te nemen."


Tekst door André Gerritsen

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.