Bijgewerkt: 28 maart 2024

B en W Amstelveen willen de Eneco aandelen niet verkopen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
29-08-2017

Het college van B en W van Amstelveen stelt de gemeenteraad voor om de Amstelveense aandelen in energiebedrijf Eneco te behouden. Vóór 31 oktober 2017 moeten de huidige aandeelhouders beslissen, of ze hun aandelen behouden, afbouwen of willen verkopen. De Amstelveense gemeenteraad beslist op 27 september. Colleges van grote gemeenten als Rotterdam, Den Haag en Dordrecht met een gezamenlijk meerderheidsbelang willen verkopen. Het dagelijks bestuur van Amstelveen wil de Eneco-aandelen in handen van de lokale overheid houden.

Advies hoogleraar Duurzaamheid & Transities. De mening van het Amstelveense college wordt ook onderschreven door prof. dr. ir. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit. In AD, De Dordtenaar en AD Haagsche Courant van 26 augustus 2017 adviseert Rotmans gemeenten nog eens goed na te denken, voordat ze hun aandelen in Eneco gaan cashen. Eneco verkopen aan de hoogste bieder helpt de energietransitie in Nederland niet. Die enorme opgave voor de komende decennia ligt voor een belangrijk deel in handen van gemeenten. Aandeelhoudende gemeenten kunnen nu nog invloed uitoefenen op Eneco om gezamenlijk de energietransitie te versnellen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid


Peter Bot BBA-wethouder Duurzaamheid: 'Eneco voert sinds 2007 een succesvolle duurzame strategie voor het opwekken, opslaan en leveren van warmte, (groen)gas, elektriciteit en energie gerelateerde diensten en producten. Zo levert deze marktleider een belangrijke bijdrage aan duurzame ambities uit het Energieakkoord. Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie. Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers'.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën: 'We doen een dringend beroep op de gemeenteraden van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht om niet de lijn van hun colleges te volgen. We hebben een publiek belang om de Eneco-aandelen te houden. Eneco is één van de weinige bedrijven die een echt duurzame visie heeft. Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Ik hoop, dat andere gemeenteraden net zoals het Amstelveense college van B en W ervoor kiezen om hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen. Kortom: kiezen voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld.' Wanneer een ruime meerderheid van gemeenten toch tot verkoop besluit en dus een private partij het meerderheidsbelang in het energiebedrijf krijgt, zal Amstelveen de verkoop van de aandelen heroverwegen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.