Bijgewerkt: 4 augustus 2020

BBA: voorstel komst Noord/Zuidlijn Amstelveen thans vreemd

Nieuws -> Gemeente

Bron: BBA
17-03-2009

”De gemeente Amstelveen dient af te wachten wat de gemeente Amsterdam zal doen met de Noord/Zuid Lijn. Het studeren naar een verdere uitwerking van de komst van de Noord/Zuid Lijn heeft geen zin zolang de Amsterdamse politiek geen beslissing heeft genomen over de toekomst van de hele Noord/Zuidlijn.” Dit stelt David de Jong, woordvoerder van de lokale politieke partij BBA.

Het Amstelveens College van B en W wil nota bene op 1 april (geen grap!) dat de Amstelveense gemeenteraad zich verder vastlegt aan de komst van de Noord/Zuid Lijn en uitwerking-studies laten verrichten naar de komst van de Noord/Zuidlijn. Tegelijk wordt al een nieuw metrotracé gekozen. Dat betekent dat op lange termijn de huidige haltes in Middenhoven en Waardhuizen niet meer aangedaan worden en de Beneluxbaan wordt gevolgd.

In het voorstel van B en W zijn slechts enkele regels gewijd aan de ontstane situatie in Amsterdam. Week-na-week komen nieuwe onthullingen naar buiten over de Noord/Zuidlijn. Niet alleen de kosten blijken onbeheersbaar, de oplevertijd is onduidelijk en problemen bij de aanleg blijven zich opstapelen. De gemeenteraad van Amsterdam heeft een raadsenquête geïnitieerd en oud-minister Veerman is bezig met een onderzoek waarin ook uitdrukkelijk gekeken wordt naar het ‘stoppen’ van het project.

BBA heeft eerder gevraagd om een toekomstvast onderzoek naar het op lange termijn behouden van de lijnen 5 en 51. Nu het duidelijk wordt dat de Noord/Zuid lijn in Amsterdam niet eerder dan de periode 2018-2020 zal rijden, wordt deze vraag alleen maar sterker. BBA heeft aan het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam vragen gesteld om in ieder geval de komende 10 jaar het openbaar vervoer goed op peil te houden.

Uit de plannen van B en W blijkt dat er een flink aantal haltes komt te vervallen onder het mom van samenvoegen en verdwijnt Lijn 5. Daardoor zullen vele Amstelveners langere tijd nodig hebben om te kunnen opstappen op de nieuwe metrolijn. Verder verslechtert de directe bereikbaarheid met Amsterdam, zal de Beneluxbaan jarenlang een bouwput worden zonder tram en metro, en is de vraag onbeantwoord hoe alles betaald wordt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.