Bijgewerkt: 23 september 2020

Bebouwing op Amsteleiland te groot

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
08-12-2011

Bewoners en omwonenden van het Amsteleiland zijn niet gelukkig met de plannen om een 15 meter hoog appartementengebouw op het eiland neer te zetten. Voorheen stond er een loods van een scheepswerf op het eiland die 15 meter hoog was.

De gemeente wil in het nieuwe bestemmingsplan een even hoog appartementengebouw toestaan. Volgens critici was de loods ook al buiten proporties en waren er, toen deze er nog stond, veel klachten over de omvang.

Amsteleiland Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Het Amsteleiland met de leegstaande gebouwen van scheepswerf 'De Amstel' in 2007


Verder mogen er volgens het bestemmingsplan woonhuizen van 12 meter hoog op het eiland komen. Jan Straver, die vlakbij het eiland woont, stelt dat de huizen aan beide zijden van de Amstel lager zijn dan 12 meter en de bestaande huizen op het eiland zelf niet hoger dan 6 meter.

„Dertig woningen van 12 meter op het relatief kleine eiland zullen het landschap ernstig ontsieren," stelt hij. „Kan een stad die voorstaat tot de groenste gemeenten van Nederland te behoren, zo'n plan goedkeuren?"

Een raadscommissie sprak vorige week over het eiland. Aan de orde kwamen vooral de monumentale status van het blauwe huisje en aanlegsteigers. Volgens bewoners zijn de steigers funest voor oevers, vogels en vissen.

De raad constateerde, dat er al lang over het eiland wordt gesproken en dat de projectontwikkelaar aan de slag wil. Het blauwe huisje mag gesloopt worden, maar moet elders op het eiland terugkeren. Wethouder Levie vertrouwt wat de bescherming van de oevers betreft op de provincie en Waternet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.