Bijgewerkt: 9 mei 2024

Begroting 2024 van de gemeente Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-09-2023

Keuzes maken om dienstverlening op peil te houden. Amstelveen streeft naar een goede kwaliteit van leven voor haar inwoners. Met de Perspectiefnota 2024 is besloten om dit hoge voorzieningenniveau te behouden en op sommige vlakken te verbeteren.

De Programmabegroting 2024 is de financiële uitwerking van de door de gemeenteraad vastgestelde Perspectiefnota 2024 en is een plan voor de inkomsten en uitgaven voor het komende begrotingsjaar. De gemeenteraad behandelt de begroting op voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen.

'Wat de gemeente wil bereiken in 2024, wat daarvoor moet gebeuren en hoeveel dit gaat kosten staat in de Programmabegroting 2024. Om de begroting structureel op orde te houden, zijn er in de door de gemeenteraad vastgestelde Perspectiefnota 2024 maatregelen genomen. Met een mix aan besparing op de kosten van de gemeentelijke organisatie en een relatief kleine lastenverzwaring zijn we in staat het huidige voorzieningenniveau op peil te houden'- zegt Adam Elzakalai (VVD) wethouder Financiën.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

De leden van het College B en W van Amstelveen vlnr: wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA), wethouder Adam Elzakalai (VVD), wethouder Floor Gordon (D66), wethouder Frank Berkhout (D66), Tjapko Poppens burgemeester, Bert Winthorst gemeentesecretaris en wethouder Herbert Raat (VVD)

Woonlasten blijven op peil. Al lange tijd is de onroerendezaakbelasting (OZB) in Amstelveen alleen met de inflatie meegestegen. In de huidige tijd ontkomt de gemeente er niet aan om de OZB inkomsten te verhogen. Met de voorgestelde OZB-verhoging blijft deze nog steeds laag in vergelijking met andere gemeenten. Desondanks is het gelukt om de totale woonlasten (OZB, Afvalstoffenheffing en Rioolrecht) te beperken tot net boven de inflatieverwachting.

Verhoging toeristenbelasting. Bezoekers maken ook gebruik van onze voorzieningen. De gemeente verhoogt daarom de inkomsten uit toeristenbelasting en brengt deze meer in lijn met omliggende gemeenten. Ook de gemeentelijke uitgaven worden tegen het licht gehouden en de organisatie krijgt een taakstelling van bijna € 2 miljoen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2023)

Grafische informatie van de Begroting van de gemeente Amstelveen voor het jaar 2024

Nieuwe investeringen. Het College van B en W stelt in de begroting voor om in 2024 te investeren onder andere in de zorg, werk en inkomen, wijkcentra, onderwijshuisvesting, cultuur en in sport met onder meer de uitbreiding van het zwembad. Die uitbreiding is belangrijk, omdat de wachtlijsten voor zwemles lang zijn. Ook investeert de gemeente om woningbouw mogelijk maken, de mobiliteit op peil te houden en in economie en duurzaamheid. In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart. Lees hier de Programmabegroting 2024 (pdf 201 pagina’s).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.