Bijgewerkt: 31 mei 2020

Bent u al voorbereid op de Koninginnedag?

Nieuws -> Informatief

Bron: Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
25-04-2012

Koninginnedag 2012 komt eraan. Gemeenten zijn al lang bezig met de voorbereidingen. Het is een hele verantwoordelijkheid om gastvrijheid te bieden aan zoveel feestvierders. Om gemeenten te ondersteunen bij Koninginnedag en andere evenementen ondersteunt het Centrum Veilig en Gezond Uitgaan (CVGU) gemeenten met advies en kennis.

Koninginnedag Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Koninginnedagfeest voor restaurant Abina in 2010


Centrum Veilig en Gezond Uitgaan

De kans op incidenten wordt verkleind als in uitgaansgebieden en op evenementen zoals Koninginnedag maatregelen worden ingezet die de veiligheid vergroten en risicovol alcohol- en drugsgebruik verminderen.

Onder het motto ‘uitgaan moet gezellig blijven, dat organiseer je het beste samen’, adviseert het CVGU gemeenten en mensen in een publieke functie. Het CVGU is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Trimbos instituut.

Veiligheid en gezondheid

Grote mensenmassa’s in feestelijke stemming zorgen voor de unieke sfeer op Koninginnedag. Maar deze feestdag brengt ook risico’s met zich mee voor veiligheid en gezondheid, zeker als er alcohol en drugs in het spel zijn. Alcohol doet remmingen wegvallen en mensen onder invloed beoordelen situaties eerder verkeerd. Agressie ligt op de loer.

Alcohol- en drugsgebruik

In 2011 waren er in Amsterdam bijvoorbeeld 333 arrestaties voor openbare dronkenschap en belediging. Ook worden mensen onwel door de drank, soms in combinatie met drugs. Op Koninginnedag rukken meer ambulances uit ten gevolge van alcohol- en drugsgebruik. Dit beïnvloedt niet alleen de sfeer negatief, maar kan in grote menigtes voor extra problemen zorgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.