Bijgewerkt: 25 april 2024

Beroepsfraudeurs aangepakt door FIOD en OM

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
14-10-2016

De Belastingdienst heeft afgelopen week (40-2016) samen met de FIOD en het Functioneel Parket op verschillende manieren opgetreden tegen beroepsfraudeurs die misbruik maken van rechtspersonen. Beroepsfraudeurs kopen onder meer rechtspersonen, bijvoorbeeld BV’s, die op de rand van een faillissement staan, al dan niet via een stroman. Vervolgens bouwen de fraudeurs via die BV nieuwe schulden op. Uiteindelijk gaat het bedrijf failliet, of wordt het op eigen verzoek ontbonden. De oorspronkelijke eigenaar - die al lang denkt van zijn schulden af te zijn, kan alsnog verantwoordelijk worden gehouden voor de bedrijfsschulden op het moment van verkoop. De boodschap aan hen is dan ook: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Toezicht en opsporing. De Belastingdienst startte deze week verschillende boekenonderzoeken bij BV’s, waar een vermoeden is van fraude. Daarnaast bezocht de Belastingdienst een aantal directeur-grootaandeelhouders die hun BV hebben verkocht aan een beroepsfraudeur. Ook bekeek de Belastingdienst, of stromannen rekening houden met het loon, gebruikelijk voor de bestuursfunctie die ze bekleden. Is dit niet het geval, dan worden hiervoor belastingaanslagen opgelegd en kan dit ook consequenties hebben voor de toeslagen die zij eventueel ontvangen. De Belastingdienst treedt hard op tegen beroepsfraudeurs, omdat fraude het vertrouwen in het handelsverkeer ondermijnt, de concurrentieverhoudingen verstoort en de maatschappij schade toebrengt.

De Belastingdienst pakt beroepsfraudeurs aan samen met organisaties zoals de FIOD, het Functioneel Parket, Autoriteit Financiële Markten en de Kamer van Koophandel. Ook onderzoekt het Bureau Financieel Toezicht onder meer opmerkelijke aandelentransacties naar aanleiding van signalen verstrekt door de Belastingdienst. Deze toezichtbezoeken zijn een vervolg op 4 onderzoeken die het BFT eerder dit jaar heeft uitgevoerd bij notarissen naar aandelentransacties waarbij mogelijk sprake is van faillissementsfraude.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De hoofdverdachten hoorden deze week, dinsdag 11 oktober 2016, celstraffen tot 5 jaar en een beroepsverbod tegen zich eisen. De rechtbank doet op 1 december 2016 uitspraak


De FIOD heeft deze week doorzoekingen gedaan in een woning in Epse, een woning in Wapenveld, een bedrijfspand in Diever en in Amsterdam en een verdachte opgeroepen voor verhoor in twee afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken naar beroepsfraudeurs. De onderzoeken worden gedaan onder leiding van het Functioneel Parket. Het betreft een onderzoek naar mogelijke faillissementsfraude en een onderzoek naar het bemiddelen en krediet aanbieden zonder vergunning van de AFM.

Zittingen. Als er voldoende verdenking bestaat, start het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek, zoals op 4 oktober 2016 in Amsterdam, tegen een groep criminelen die in totaal 15 ondernemingen voor meer dan € 2.500.000 oplichtte door geleverde goederen niet te betalen. De officier eiste vorige week dinsdag en woensdag tot 240 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke celstraf tegen de katvangers en helers. De hoofdverdachten hoorden deze week, dinsdag 11 oktober, celstraffen tot 5 jaar en een beroepsverbod tegen zich eisen. De rechtbank doet op 1 december 2016 uitspraak.

Daarnaast stonden afgelopen maandag 10 oktober 2016 drie verdachten van faillissementsfraude voor de rechter in Almelo. Zij maakten er volgens het Openbaar Ministerie hun beroep van om in zwaar weer verkerende vennootschappen tegen een vergoeding over te nemen en de curator in het latere faillissement op een dwaalspoor te brengen. Het betrof een regiezitting.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.