Bijgewerkt: 28 mei 2020

Besparen in huis met goede apparaten

Nieuws -> Informatief

Bron: Eigen Haard
07-06-2012

Sociale huursector krijgt unieke kans tot energiezuinig huishouden

Op 7 juni 2012 tekenden Bosch, Eigen Haard en Turntoo op de vastgoedbeurs Provada de intentieverklaring: 'Besparen in huis met goede apparaten'. In een pilot project krijgen huurders van woningcorporatie Eigen Haard de mogelijkheid tot het huren van energiezuinige huishoudapparaten.

Deze in aanschaf wat duurdere apparaten worden zo ook toegankelijk voor huurders met een kleine portemonnee. Met als uiteindelijk resultaat een lagere energierekening voor de huurder plus een lagere CO2-uitstoot. Het is voor het eerst, dat een dergelijke samenwerking tot stand is gekomen in Nederland. Het project Besparen in huis met goede apparaten ondersteunt de duurzame ambitie van alle drie de partijen om bij te dragen aan een goed en gezond woon- en leefmilieu.

eigen haard Amstelveen
(Foto Eigen Haard - 2012)

vlnr: Nico Nieman (bestuur Eigen Haard), Thomas Rau (oprichter Turntoo), Ronald Wassenaar (Marketing Director Bosch), Brieuc-Yves Mellouki Cadat (bewoner Eigen Haard)


Aanleiding programma

Voor Eigen Haard is het van belang, dat haar huurders hun vaste lasten kunnen blijven betalen. De steeds hoger wordende energieprijzen vormen daarbij een bedreiging. Nico Nieman, bestuur Eigen Haard: “Onderzoek toont aan dat er in de sociale huursector maar weinig huurders gebruik maken van huishoudapparaten met energielabel A of hoger.

De gemiddelde huurder kan zich de hogere aanschafprijs van energiezuinige apparaten waarschijnlijk niet veroorloven, maar zal (bij het gebruik van conventionele apparaten) de hogere energieprijzen wel als eerste voelen. Door het faciliteren van energiezuinige apparaten helpen wij onze bewoners de energielasten zo laag mogelijk te houden”.

Fabrikant van huishoudapparatuur Bosch is met zijn uitgebreide portfolio aan energiezuinige apparaten een ideale partner in dit project. Ronald Wassenaar, Marketing Director Bosch: “Huishoudapparaten zijn maar liefst verantwoordelijk voor de helft van het totale energieverbruik in een huishouden.

Bosch voelt zich als marktleider verantwoordelijk om het energie- en waterverbruik terug te dringen. Besparen in huis met goede apparaten is een uitgelezen kans, om mensen met een kleine portemonnee ook de voordelen van energiezuinige apparaten te laten genieten.”

Turntoo, de derde partner in het project en pionier op het gebied van de circulaire economie, ziet dit project als een belangrijke stap naar een nieuwe manier van produceren en consumeren en treedt op als intermediair voor beide bedrijven.

Hergebruik van grondstoffen

In het project speelt de toenemende grondstoffenschaarste een grote rol. Na afloop van de vastgestelde gebruiksperiode wordt het apparaat teruggenomen en de grondstoffen hergebruikt waardoor er een zogenaamde circulaire, of kringloopeconomie ontstaat. Architect Thomas Rau, oprichter van Turntoo: ’’Wij streven naar een toekomst waarbij gebruikers diensten afnemen in plaats van producten, producenten eigenaar blijven van de producten, producten ‘grondstofbanken’ worden en grondstoffen beschikbaar blijven voor toekomstige generaties.

Met het 'Besparen in huis met goede apparaten' programma doen we alvast een stap in de goede richting. Het behoud van de grondstoffen zorgt uiteindelijk voor een kostenefficiënt systeem en een lagere huurprijs. Een win-win-win situatie voor alle partijen: de producent, de huurder en het milieu.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.