Bijgewerkt: 28 februari 2020

Bewoners Zonnehuis krijgen meer bewegingsvrijheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Zonnehuisgroep Amstelland
21-10-2009

Gebruik vrijheidsbeperkende maatregelen fors teruggedrongen in het Zonnehuis Amstelveen

Het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals vastbinden met onrustbanden, bedhekken en rustgevende medicatie in het Zonnehuis Amstelveen is fors teruggedrongen. Bewoners hebben daardoor meer bewegingsvrijheid gekregen.

Het Zonnehuis Amstelveen is één van de veertig instellingen in de langdurige zorg die meededen aan het Verbetertraject ‘Maatregelen op Maat’ van Zorg voor Beter’. Dit is verbetertraject om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Het succesvol terugdringen van ingrijpende maatregelen is het directe gevolg van het verbetertraject waarin beleid, scholing en registratie een grote rol spelen.

Vastbinden

In verpleeghuis het Zonnehuis Amstelveen is het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen sterk verminderd: de inzet van het aantal onrustbanden daalde van 12 naar 0; het gebruik van bedhekken is fors gedaald en het gebruik van rustgevende medicatie halveerde zelfs.

In veel gevallen bleek dat veel minder ingrijpende of zelfs géén maatregelen waren ingezet. Zo waarschuwden detectie- en bewegingssensoren het personeel als een bewoner zijn bed of kamer verlaat. Zorgmedewerkers zetten rolstoelen niet meer standaard op de rem. Ook blijkt dat hoe rustiger het personeel zelf is, hoe minder onrust er ontstaat bij cliënten.

Het personeel dat meedeed, heeft nu veel meer kennis over hoe maatregelen voorkomen kunnen worden. Voor het terugdringen is het ook van belang dat medewerkers en familieleden hun angst voor valpartijen overwinnen. Artsen, medewerkers en familieleden werkten daarom nauw samen.

Over Zorg voor Beter

Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS en stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Leren van elkaar staat daarbij centraal. Meer dan 700 zorgorganisaties deden eerder al mee aan verbetertrajecten.

Vervolg

Naast het Zonnehuis Amstelveen hebben ook twee woonzorgcentra van Zonnehuisgroep Amstelland meegedaan aan het verbetertraject: Woonzorgcentrum ’t Reygersbosch in Duivendrecht en woonzorgcentrum Theresia in Ouderkerk aan de Amstel. Ook hier zijn goede resultaten geboekt. Het Zonnehof Bovenkerk en de Luwte, beide in Amstelveen, starten binnenkort met het traject.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.