Bijgewerkt: 17 mei 2024

Bewoners constant in de kou in Westwijk fase 4

Nieuws ->

Bron: Sander Kneppers
23-01-2024

Ook nu weer een storing in de energievoorziening in Westwijk fase 4. ETECK, leverancier van energie om warm water en warmte voor huizen en appartementen te leveren, blijft in gebreken. En dat bij herhaling.

De monopolist kan geen bronwater leveren waarop Koude Warmte Opslag functioneert. KWO. Warmtepompen werken op bronwater. Die onderdeel zijn van KWO.De veiligheidsstanden schakelen de warmtepomp uit zodra de druk en temperatuur van het bronwater niet aan de kwaliteit voldoet waarvoor betaald is.

Met deze falende leverancier wordt de energietransitie, begonnen met het Gemeenteraadsbesluit om de Westwijk gasvrij te bouwen, omringd met zorgen? Geen reactie van de Gemeente en Autoriteit Consument & Markt. ACM. Het ACM heeft tot doel de consument te beschermen tegen monopolisten zoals ETECK. ACM heeft nu ETECK onder verscherpt toezicht geplaatst.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Westwijk West

ETECK blijft ontkennen dat zij het probleem zijn vanwege de vele storingen. Heeft geen juiste administratie van de storingen, geen melding van duur en oorzaak.Vergoed de storing niet.

Wat nooit verteld is bij een KWO installatie, de kosten voor een nieuwe warmtepomp zijn extreem hoog. Een nieuwe kost ± € 17.000. De levensduur wordt ernstig beperkt door het gedrag van ETECK. ETECK ontkent dit nadrukkelijk. Er zijn warmtepompen die na 8 jaar ermee ophouden. De levensduur zou 20 jaar bedragen.

In het klimaatakkoord is een regierol voor de gemeente weggelegd. Wij verbazen ons over deze rol. Wij ervaren raadsbesluiten die niet gecontroleerd worden op de praktische uitvoerbaarheid. Bij vragen om hulp en informatie is de mededeling dat de kennis hierover niet aanwezig is. Dat is voor bewoners weer kou.

Uit publicaties blijkt dat wethouder Gordon bemiddeld heeft tussen afnemers en ETECK. ETECK zegt nu dat zij afnemers de maximumprijs volgens de Warmtewet in rekening mag brengen? Wij zijn niet gehoord. En ETECK gebruikt nu schaamteloos dit om zijn prijzen te verhogen van € 550 naar € 775.

Deze notitie wordt aan alle Amstelveense politieke partijen verstuurd. Hiermee hopen wij op aandacht van raadsleden. In alle partijprogramma's wordt aandacht besteed aan  de relatie met burgers. Energie beheersing ook.

Wij hopen dit te ervaren. U heeft prachtige plannen, maar vergeet de besluiten die u heeft genomen te controleren. De WKO installatie is 20 jaar oud en dat is te merken aan de storingen. Het beveelt aanbeveling om een hoorzitting te organiseren. Laat de bewoners niet in de kou.

Dana Menist en Sander Kneppers



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.