Bijgewerkt: 17 februari 2020

Bibliotheken helpen de overheid bij de digitale diensten

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
23-06-2016

De overheid wil haar dienstverlening verbeteren en digitaliseert daarom haar diensten. Zo kun je 24 uur per dag, op een moment dat jou uitkomt, bijvoorbeeld toeslagen aanvragen. En voor het aanvragen van een parkeervergunning hoef je bij veel gemeenten niet meer onder werktijd naar het loket, maar heb je die zo online aangevraagd. Dit is voor veel mensen gemakkelijk, maar sommige mensen kunnen nog niet zo goed overweg met het internet, of hebben geen computer. De overheid gaat daarom een samenwerking aan met een aantal bibliotheken om mensen die niet-digivaardig zijn te helpen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaf vandaag het startsein voor deze proef.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Ronald Plasterk (PvdA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


De bibliotheken die mee doen aan de proef zijn Gooi en Meer (locatie Bussum), Katwijk en Venlo. In Bussum ondertekende minister Plasterk vandaag het convenant hiervoor en opende hij het Digitaalhuis. Met ondersteuning van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en BZK bieden deze bibliotheken een fysiek aanspreekpunt voor hulp en trainingen aan niet-digivaardige mensen. Bibliotheken zijn hiervoor uitermate geschikt volgens minister Plasterk: "In bibliotheken komt een geweldige doorsnede van de samenleving. Oudere mensen, ouders met kinderen, studenten, nieuwe inwoners van Nederland en soms ook daklozen; allemaal bezoeken ze de bieb. Bibliotheken zijn laagdrempelig, geven van oudsher informatie over allerlei onderwerpen en juist daarom kunnen zij een goede bijdrage leveren aan de hulp aan mensen die niet om allerlei redenen niet goed met digitale media om kunnen gaan."

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Een analoog lezerstafel in Bibliotheek Amstelveen


De trainingen in bibliotheken zijn een toevoeging aan het bestaand hulpaanbod voor niet-digivaardigen. Van oudsher zijn er organisaties op het terrein van zorg en welzijn die hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan Humanitas, die in sommige gemeenten administratieve ondersteuning biedt met vrijwilligers. En BZK heeft eerder de Unie KBO, Seniorweb en Digisterker subsidie gegeven voor een seniorenhulpprogramma, waarmee deze organisaties vrijwilligers trainen om ouderen te helpen bij het digitaal zakendoen met de overheid. Ook kan op het Digitaal Hulpplein van BZK en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gezocht worden naar een geschikte cursus om de digivaardigheid te verbeteren. Zij hebben een telefonische hulplijn om mensen te adviseren.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.