Bijgewerkt: 19 januari 2021

Bouwkundig voorbehoud straks in de koopovereenkomst van het huis

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
27-01-2018

Huizenkopers hoeven binnenkort niet meer te vragen om een bouwkundig voorbehoud in de standaard koopovereenkomst. Dit voorbehoud staat vanaf 1 februari 2018 standaard in de koopovereenkomst van de verkopend makelaar. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben hierover overeenstemming bereikt met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Een bouwkundig voorbehoud is geen kopersrecht, een keuring kan door de verkoper worden geweigerd. Ook de koper kan er desgewenst vanaf zien. In al die gevallen moet het voorbehoud zichtbaar worden doorgehaald in de verkoopovereenkomst.Ernstige gebreken, of hoge herstelkosten. Met een bouwkundig voorbehoud kan de koop van een woning worden ontbonden als na onderzoek blijkt dat er ernstige gebreken zijn of als noodzakelijke herstelkosten boven een afgesproken maximum komen. Het voorbehoud kan wel worden geschrapt, maar alleen als de verkoper er niet mee instemt, of als de koper een bouwkundige keuring niet nodig vindt. 

Bouwkundig voorbehoud doorstrepen. Tot nu toe moet een koper altijd aan de verkoper/verkoopmakelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het koopcontract. ‘Dat wordt straks omgedraaid: het bouwkundig voorbehoud staat dan standaard in de koopovereenkomst vermeld. Het moet echt worden doorgestreept als de verkoper een bouwkundige keuring niet toestaat, of als de koper ervan afziet’, zegt Steven Wayenberg, juridisch beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Als de koper dit voorbehoud niet wordt gegund, dan is koper zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.’

Een Bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Door deze keuring krijgt u op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. De kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Meer informatie: Voorkom verrassingen met een bouwtechnische keuring Lees meer over de koopovereenkomstAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.